🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДКК е с нов изпълнителен директор, сменят и ръководствата на ВМЗ и "Кинтекс"

Близката до Корнелия Нинова Смиляна Нитова остава в борда, но холдингът ще се представлява от Венцислав Димитров

Новият член на борда на ДКК Венцислав Димитров ще поеме поста изпълнителен директор от Смиляна Нитова.
Новият член на борда на ДКК Венцислав Димитров ще поеме поста изпълнителен директор от Смиляна Нитова.
Новият член на борда на ДКК Венцислав Димитров ще поеме поста изпълнителен директор от Смиляна Нитова.    ©  Цветелина Белутова
Новият член на борда на ДКК Венцислав Димитров ще поеме поста изпълнителен директор от Смиляна Нитова.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Промените са гласувани от разширения борд на държавния холдинг, в който влизат и назначения на служебния министър
  • В сопотския завод ще има още директори, в търговеца на оръжия остава само един от досегашните членове
  • Към средата на годината ВМЗ утроява продажбите си и отчита 8-цифрена печалба

Държавната консолидационна компания (ДКК) ще има нов изпълнителен директор, след като в четвъртък новият разширен борд е гласувал близката до Корнелия Нинова Смиляна Нитова да бъде освободена от поста. Тя обаче остава член на съвета на директорите. За представител на холдинга е определен Венцислав Димитров, който е един от новите членове, назначени от служебния министър Никола Стоянов. Това става ясно от съобщение на ДКК.

Ръководството на ДКК започва и спешни смени в управлението на няколко дъщерни дружества, като целта е те да бъдат оздравени. Повече членове ще има бордът на военния завод ВМЗ, а освободеният през юни Иван Стоенчев ще се върне в ръководството. В търговеца "Кинтекс" ще бъдат сменени всичките членове на борда без един. Спира се и уволнението на изпълнителния директор на НИТИ Делян Начев, когото бившият икономически министър Корнелия Нинова се опита да смени в последния си ден на поста.

От холдинга уточняват, че решението идва след влизането на трима нови членове в борда на ДКК, но останалите четирима са назначени от Нинова. Протоколът от заседанието още не е публикуван в Търговския регистър и не е ясно кой от досегашните кадри е подкрепил решението и е осигурил мнозинство.

Още директори във ВМЗ

В сопотския ВМЗ ще бъдат назначени още четирима нови членове на борда, с което броят им ще стане 7. От ДКК посочват, че в момента съветът на директорите е от трима души, а по закон се изисква да са минимум петима. Подадени за вписване сега са Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов. От кратките визитки, които ДКК представи, става ясно, че Кънев притежава опит във финансовото планиране и изпълнение и е бил мениджър бюджетиране и ценообразуване в централното управление на Chrysler, Канада. Николай Николов е юрист с повече от 30-годишен стаж. В миналото Иван Ангелов е бил представител на България в Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване, притежава опит във военнопромишления сектор. Тома Цилев също е с юридическо образование със стаж в различни институции.

От холдинга уточняват още, че в ръководството на ВМЗ се връща и Иван Стоенчев, но не става ясно като какъв. Стоенчев беше назначен за изпълнителен директор от Корнелия Нинова през февруари и освободен отново от нея през юни тази година. Според съобщението на ДКК основният мотив за възстановяването му сега е, че в управлението на завода ще влезе човек, който познава в детайли дейността, има необходимия опит и може да върне високите нива на производство в най-кратки срокове.

Пълна промяна в "Кинтекс"

Пълна промяна ще бъде направена и в "Кинтекс", където от сегашния съвет на директорите ще остане само един член. От ДКК обясняват решението си с влизането на разследващи органи в компанията и данните за платени малко преди това 800 хил. лв. към офшорно дружество. За превод към Дубай сигнализира преди десетина дни бившият директор на дружеството Александър Михайлов. Той беше уволнен от Корнелия Нинова непосредствено след като прекрати някои съмнителни договори за външни услуги.

От ДКК посочват, че всички факти и обстоятелства покрай плащането предстои да бъдат уточнени, но за да се направи обективен анализ на състоянието на дружеството, е взето решение да се включат нови експерти в ръководството. Единственият член на борда, който остава в управлението, е Пламен Пешев. Той е гласувал против изплащането на големите суми към офшорната компания и има над 30-години стаж в "Кинтекс", казаха от ДКК.

Предложените нови членове са Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев. Борис Янчев има опит във външната търговия, двустранните и многостранните търговски отношения и според ДКК ще подсили дейността на "Кинтекс" по преговори с чуждестранни партньори. Милен Николов е одитор, заемал различни позиции в Сметната палата. Станислава Георгиева е юрист с над 15-годишен стаж. Николай Станчев притежава експертиза в управлението на производствени процеси и е с дългогодишен стаж в различни предприятия и институции, свързани с военнопромишления комплекс на България, казаха от холдинга.

Ръст в Сопот

От публикувания наскоро отчет на ВМЗ за първата половина на 2022 г. става ясно, че финансовите резултати рязко се подобряват въпреки поредицата от кадрови смени и сътресенията в управлението на дружеството. Компанията почти утроява оборота си и отбелязва осемцифрена печалба спрямо загуба за същия период на миналата година (виж таблицата). В доклада се посочва още, че за второто полугодие се очакват договори и поръчки за изпълнение в размер на 250 млн. лв.

Интересното е, че резкият скок в резултатите на ВМЗ идва през второто тримесечие, когато изпълнителен директор беше Иван Стоенчев. Той беше назначен от Нинова през февруари, а четири месеца по-късно - през юни, беше освободен заедно с целия борд (включително сегашния служебен икономически министър Никола Стоянов) и заместен от Иван Иванов като временен представител на дружеството до провеждането на конкурс. Основният аргумент за промяната бяха влошените финансови резултати - нещо, което сега данните опровергават.

Междувременно Иван Иванов беше назначен за постоянно с 5-годишен мандат. Това стана, след като в последните дни на правителството ДКК обяви конкурс, за който кандидатите имаха три дни да подадат документи, два от които почивни. Справка в Търговския регистър показва, че в резултат на този конкурс Иванов е определен за редовен член на съвета на директорите и за изпълнителен директор с решение на ДКК от 13 юли.