🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 10 бизнес статии от "Капитал" през 2023: за зелени проекти, магазини и имоти

Корпоративните звезди тази година са позитивните разкази за нови проекти и начинания

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

След ковид и войната в Украйна бизнесът започна да минава на по-спокойна вълна. Затова и най-четените статии на бизнес тема през 2023 г. са корпоративни истории за нови проекти, сделки, инвестиции и свързани с масовите потребители търговци и производители. Техният интерес видимо се разширява и все по-четени са екологичните решения.

1. "Кауфланд" и "Лидл" инсталираха автомати за изкупуване на пластмасови бутилки и кенове

Видимо и българското общество започва да минава на зелена вълна, като в случая офертата на двете най-големи вериги в страната е в комбинация с малък финансов стимул. Тъй като държавната система за рециклиране почти отсъства, дебютът на "Кауфланд" и "Лидл" показа наистина висок интерес. В края на тази година от "Лидл" обявиха, че към съществуващите 8 магазина с автомати ще добавят още 10.

2. Соларният парк "Верила" - новият най-голям в страната

И тази инвестицията е със зелен профил, като е над 200 млн. лв. Зад проекта стоят акционерите в "Еврохолд" Асен Христов, Кирил Бошов и Велислав Христов, както и Сами Чакъров, син на бившия екоминистър Джевдет Чакъров.

Това е поредният голям нов фотоволтаичен проект. През годината "Капитал" класира и всички такива паркове. Ето и актуалната подредба, като "Верила" беше изместен от лидерската позиция от "Гълъбово солар БГ" и "Галакси РЕ" на основателите на "Винпром Пещера" и от "Риал стейтс" на Гинка Върбакова.

3. Създава се местен млечен гигант с годишен оборот близо 200 млн. лв.: "Тирбул" купува ОМК

Мегасливането е между две млекопреработващи предприятия с гръцки собственици: сливенската "Тирбул" купи пловдивската "Обединена млечна компания" (ОМК). Цената не бе обявена, но като се има предвид EBITDA на ОМК от 10 млн. лв. за 2021 г., тя е най-малко 80 млн. лв. Купувачът - Hellenic Dairies, има фабрики за производство на млечни продукти в Гърция, Румъния и България - в Сливен. Продуктите се разпространяват предимно под собствената марка Olympus ("Олимпус").

Покрай сделката, а и заради растящите цени на продуктите "Капитал" изготви и топ 30 на производителите на мляко, сирене и кашкавал в България. А през тази година се случи и още една млечно обединение - ливанецът с българско гражданство Джозеф Джабра, който има мандра в Карлово, купи бившата "Сердика" - София.

4. Веригата "Метро" се връща към модела си на търговия на едро

Новините за големите ритейлъри обичайно грабват вниманието. В случая промяната е при най-старата чуждестранна верига - "Метро". Тя обяви, че се връща към базовия си модел: да продава на едро на малки магазини, на хотели, ресторанти и т.н. Но не се затваря и за индивидуални клиенти. "Метро" е четвъртият по големина търговец на дребно в България - виж актуалната класация тук.

5. Жертвите на "Исторически парк"

На разследващия фронт "Капитал" продължава да следи увеселителния атракцион, който се намира в село Неофит Рилски, на около 40 км от Варна. В тази статия разказва историите на трима души, ощетени по различен начин финансово от схемата, за която властите продължават да си затварят очите.

6. Историята на "Тандем-В": От трабанта до луксозните колбаси

През 2023 г. "Капитал" навърши 30 години. Използвахме рождения ден на вестника като повод да разкажем 12 успешни истории за бизнеси. Първата беше точно за фамилната компания за продукти от месо, която започва преди 30 години като микробизнес със сандвичи, който прераства в стабилно производство с две фабрики. По-късно през годината основателят на компанията - Кирил Вътев, стана земеделски министър.

7. Резиденцията в Сандански: От Живков до IT собственици

Традиционно големите сделки с недвижими имоти предизвикват широк интерес. Тази история е с нетрадиционен купувач - собствениците на технологичната компания SiteGround. Резиденцията се състои от два хотел с басейни и СПА и 432 дка парк. През последните 15 години неин краен собственик бе Оманският държавен фонд. Основателите на SiteGround Иво Ценов и Тенко Николов купуват резиденцията в пакетна сделка с Оманския фонд, която включва още 200 дка земя в София и е на обща стойност около 67 млн. лева.

8. Вторият петзвезден хотел на Георги Чопев след Sense е на метри от "Витошка"

Новите бутикови хотели в София не са честа новина, особено в периода на ковид пандемията. Но тази година имаше такъв дебют - след 10 години процедиране на план, 1 година археологически разкопки, 2 години строителство и 20 млн. лева инвестиция Георги Чопев отвори Juno Hotel Sofia. Той има 35 стаи върху терен 400 кв.м в сграда с шест надземни и три подземни нива, строена по стандартите на Design Hotels на Marriott International.

9. Minimart: новата българска верига малки магазини

Най-голямата верига с най-малките магазини. Това е амбицията зад проекта за удобни квартални супермаркети Minimart. Първите магазини бяха открити в София през пролетта, а целта е да пораснат до 500 с годишен оборот от порядъка на 300 - 400 млн. лв. Инвестицията е на учредената през лятото на миналата година софийска компания БГК. В нея акционери са серийни инвеститори като Петър Дудоленски, Ангел Ангелов и Елвин Гури. А начело на проекта е Драгия Драгиев, отговарял за експанзията в България на Billa, Pepco, молове.

10. Cinnamom's, или защо вечно се вие опашка на "Графа"

Един млад и малък бизнес завършва най-четената десетка. Историята е за пекарната за канелени рулца на столичната ул. "Граф Игнатиев" 37 Cinnamom's. Малко след началото на войната в Украйна Людмила и Александър Георгиевски и техният син се местят в София. Семейството от години обмисля да открие такъв бизнес и решава да го направи сега, за да се издържа в новия си дом. През юни отваря пекарната, която предлага канелени рула по домашни рецепти и бързо набира популярност без никаква реклама.

Следващите 5: още търговия, хотел и хакер

Съсобственици във велинградския Аrte отварят петзвезден хотел в Цигов чарк. Grande Vista Resort & Spa разполага с 90 помещения, два ресторанта, нощен клуб и басейни, които се помещават в реставрирана почивна станция от 80-те.

Германската дискаунт верига TEDi навлиза и в България. Първият от 200 обекта за нехранителни продукти ще отвори на 9 март в Перник.

AliExpress от Петрич, или как Badu.bg привлича 2.6 млн. евро инвестиция. Предимството на онлайн платформата е, че по-бързо и сигурно доставя всякакви небрандирани стоки от Китай. А целта - растеж в региона.

Най-голям теч след "НАПлийкс": Хакер публикува лични данни на 2.25 млн. клиенти на "Лев инс".

Как бизнесът на Technopolis и Praktiker стана милиарден? Стъпка по стъпка, казват Божидар Колев и Тодор Белчев, основателите на "Видеолукс холдинг", в който влизат веригите за техника и стоки за дома и ритейл парковете Holiday Park.
Все още няма коментари
Нов коментар