🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-добрите български вина за 2022 г.: Все още доминантно червени и от международни сортове

На върха тази година е червеният 3-Бленд 2019 на изба "Братанов" от региона на Южен Сакар

Голямата награда е за семейната изба "Братанов" от Харманли и талантливата им еноложка Мария Стоева
Голямата награда е за семейната изба "Братанов" от Харманли и талантливата им еноложка Мария Стоева
Голямата награда е за семейната изба "Братанов" от Харманли и талантливата им еноложка Мария Стоева    ©  Надежда Чипева
Голямата награда е за семейната изба "Братанов" от Харманли и талантливата им еноложка Мария Стоева    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Тази година класацията е стилистично доминирана от червените плътни вина, въпреки че расте потребителският интерес към бели и по-леки вина.
  • Местните сортове все още не присъстват силно в топ 50 - немногото представители са основно от рубин и мавруд.
  • Впечатление прави силното представяне на вина от Североизточна България.

Силата на най-добрите български енолози все още е в плътните, комплексни червени вина и в тяхната направа те влагат цялото си майсторство, знания и емоции, въпреки че пазарът се променя и все повече потребители търсят по-свежи и по-нискоалкохолни вина - бели или леки червени. Това е изводът след DiVino TOP 50 - класацията на най-добрите български вина за 2022 г., която едноименната медия организира за 12 път тази година.

Тази година на върха безапелационно са червени вина с отявлено южен характер - топли, плътни, кадифени и елегантни.

  • Номер 1 тази година е червеният 3-Бленд от реколта 2018 (каберне фран 50%, мерло 40%, рубин 10%) на семейната изба "Братанов" от Харманли. То бе отличено и като най-доброто червено вино на България и най-добро от региона на Сакар и Източни Родопи - с изцяло дива ферментация, като всеки сорт е отлежавал 30 месеца в различни по произход и обем бъчви и още 22 месеца в бутилката.
  • Номер 2 е резервата Elenovo Cabernet Franc Veti Lozia 2018 на "Едоардо Миролио".
  • На трето място е Black by Incanto 2019 на изба "Меди Вали" (бленд от мерло, сира, каберне совиньон, каберне фран), която се намира до село Смочево в подножието на Рила.

Останалите вина, които допълват топ 10, също са червени (виж списъка по-долу) - с едно-единствено изключение: натуралното (оранжево) вино от гервюрцтраминер на изба Rossidi реколта 2021, което преди пет години смело бе поставено на върха на класацията от дегустационния екип на DiVino. Всъщност сред цялата топ селекция от 50 вина този път има едва 7 бели, едно розе, едно пенливо и едно оранжево вино, макар очакванията да бяха за по-силно присъствие на белите вина, които стават все по-предпочитани от потребителите. "Очевидно е, че колкото и да се разширява типовото разнообразие, колкото и да е подобрено качеството на белите, все пак червеното винопроизводство си остава голямата българска сила", коментират от екипа на медията.

DiVino TOP 10 на 2022

1. Bratanov 3-Blend Cabernet Franc & Merlot & Rubin 2018

2. Edoardo Miroglio Reserve Elenovo Cabernet Franc Veti Lozia 2018

3. Medi Valley Black by Incanto 2019

4. Angels Estate Deneb Syrah 2020

5. Rumelia Merul Mavrud Reserve 2018

6. Tsarev Brod Pinot Noir Amber Harvest 2017

7. Domaine Boyar Suprême Grande Cuvée 2019

8. Rossidi Orange Gewürztraminer 2021

9. Zagreus Vinica Mavrud 2019

10. Villa Melnik Rare Varietes Shiroka Melnik 2019

Това обаче рано или късно ще се промени. В последните години и българските винени ценители, а вече и част от масовите потребители следват световната тенденция и търсят по-леки, по-нискоалкохолни и по-пивки вина по различни причини - най-често в стремеж към по-здравословен живот и по-лека диета. Това ясно се забелязва и от търговците, и от дистрибуторите, и от самите винари, които разширяват портфолиата си в тази посока. Белите вина са все по-предпочитани целогодишно и вече нямат този ясен сезонен характер при търсенето, както преди. Розетата се наложиха като универсален избор за всякакво време, повод и меню. А при червените се пробужда интересът към по-типични за северните ширини сортове, които дават по-ефирни вина (като пино ноар или гъмза от местните), както и към вина в по-лек стил, с по-елегантен и свеж или по-плодов профил.

Една част от вината в DiVino TOP 50 всъщност отразяват тези тенденции. Впечатление прави доста по-силното в сравнение с предишни издания на конкурса присъствие на вина от Североизточна България - представени в топ 50 бяха изби като "Царев брод"- с две отличени вина, "Салла Естейт", "Шато Овчарово", "Върбовка, "Ялово" и съвсем млади винарни като "Лозето" и "Одесос". Този регион започна да се разбужда и да привлича винени инвестиции по-късно в сравнение с южните региони, но в последните няколко години серия от малки, но модерни, гъвкави и отворени към световните тенденции изби и винени проекти му дават силен тласък.

Вината на Североизтока - свежи бели с разнообразие от местни сортове и леки и пивки червени вина с разпознаваем тероарен характер, бързо изграждат ново, модерно лице на региона и се харесват на винените любители. От Североизтока (Варненско) е и най-доброто бяло вино на България - Eager Top Blend 2021 на "Стефан Пирев Уайнс" (голям бленд от шардоне, рейнски ризлинг, совиньон блан, пино ноар, пино гри, гевюрцтраминер).

Внимание тази година получи тамянката от серията Dogma на сакарската изба Zaara реколта 2021, която спечели приза за най-добро бяло вино от местен сорт. Впечатление прави обаче, че при селектираните малко на брой бели вина почти изцяло преобладават международните класически сортове и купажи от тях - най-вече шардоне, докато вината от местни бели сортове като димят, тамянка, мискетовите и мускатовите разновидности все още почти не намират място в селекцията. Но и това вероятно ще се промени с времето - интересът на публиката към тези сортове расте, а за да му отговорят, винарите все повече работят с тях, трупат опит и търсят пътя към най-добрите резултати.

Отличието в еквивалентната категория за червени вина взе Merul мавруд резерва 2018 на изба "Румелия" от Панагюрище, която от години фокусира работата си върху този български сорт, който се смята за флагман на страната ни. Това е едно от трите вина от местен сорт, които попадат в топ 10 на класацията, като второто също е от мавруд - Vinica 2019 на изба "Загрей", а номер 10 е виното от широка мелнишка лоза от серията на "Вила Мелник" Rare Varietes, реколта 2019.

Като цяло обаче червените местни сортове също не са силно представени в основната класация Divino TOP 50, въпреки че енолозите полагат сериозни усилия поне в последното десетилетие да развиват българските локални сортове и да изградят регионален и национален характер и облик на българското вино. Едва още пет червени вина от български сортове има сред останалите 40 вина в класацията - три от рубин и по едно от гъмза и мелник 55. Също гъмза и рубин са и двете червени вина от местни сортове в селекцията (топ 10) от вина в лимитирани серии

Наградените по категории и по региони

Най-добро червено вино: Bratanov 3-Blend Red 2018

Най-добро бяло вино: Stephan Pirev Eager Top Blend White 2021

Най-добро розе: Better Half Dalakov Kvevri Rosé 2021

Най-добро пенливо вино: Midalidare Estate Deluxe Brut

Най-добро десертно вино: Maryan Sweet Wine 2021

Най-добро натурално вино: Rossidi Orange Gewürztraminer 2021

Най-добро вино 10 000+ от голяма серия: Domaine Bessa Valley Reserve Enira 2018

Най-добро вино от лимитирана серия: Dragomir Grand Reserve 2015

Най-добро българско бяло вино от местен сорт: Zaara Dogma Tamyanka 2021

Най-добро българско червено вино от местен сорт: Rumelia Merul Mavrud Reserve 2018

Най-добро вино от Северозападна България: Stephan Pirev Eager Top Blend White 2021

Най-добро вино от Дунавската равнина: Tsarev Brod Pinot Noir Amber Harvest 2017

Най-добро вино от регион Черноморие: Salla Estate Salla White 2021

Най-добро вино от Източна Тракия: Edoardo Miroglio Reserve Elenovo Cabernet Franc Veti Lozia 2018

Най-добро вино от Сакар и Източните Родопи: Bratanov 3-Blend Red 2018

Най-добро вино от Западна Тракия и Розовата долина: Rumelia Merul Mavrud Reserve 2018

Най-добро вино от Долината на Струма: Villa Melnik Rare Varietes Shiroka Melnik Bush Vine 2019

Така, макар че повеят на промяната във винените ветрове се усеща от много посоки, засега отличителното българско вино все още е стъпило на пиедестала на "големите" червени вина (предимно) от международни сортове. И въпреки много доброто му вече качество, един от недостатъците е, че на българското вино все още му липсва идентичност, която да го отличава в огромния океан на световното вино и да му дава разпознаваемост. Както отбелязва и Емил Коралов, основатeл и главен двигател на DiVino, "българското вино е по-добро от всякога като продукт, но не трябва да се заблуждаваме - много далеч сме от това да бъдем припознати като водеща винена дестинация. Всички заедно постигнахме първото, всички заедно трябва да променим второто".

Целия топ 50 и наградените във всички категории можете да видите тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zizu avatar :-P
    Zizu
    • + 2

    Много ми хареса статията!

    Ей, за това Ви чета 30 години!

    Бъдте здрави и все така успешни!

    Нередност?
Нов коментар