Местни сортове със световен вкус

Класацията на най-добрите български вина на DiVino за 2020 г. е по-разнообразна от всякога въпреки (или точно заради) особената година

Хубавото вино и добрата храна през отминалата година за мнозина бяха сред малкото изживявания, които носят комфорт и утеха и вълнуват сетивата - рядко удоволствие в затворения заради пандемията свят. Ритуалите се преместиха от ресторантите и баровете предимно у дома и в Zoom, но пълните с хубаво българско вино чаши - независимо къде - са и важен жест на подкрепа към производителите. За професионалистите в областта корона кризата донесе много предизвикателства, но те продължиха да създават качествени и интересни вина.

За десета поредна година екипът на DiVino ни посочва кои са те в класацията DiVino Топ 50. Дори за опитните ценители тя е безценен пътеводител в морето от българско вино, което наистина става все по-добро и по-класно. Този път представянето не включваше срещи на живо и дегустации, но пък онлайн интервютата с уайнмейкърите на вината от Топ 10 и броенето отзад напред в социалните мрежи направи събитието не по-малко вълнуващо.

Червено на бели петна

Пандемията нанесе сериозен удар на винарския бранш, тъй като продажбите на вина от високия сегмент са концентрирани основно в ресторанти и на специални събития. Но както отбелязва екипът на DiVino, кризата не се отрази върху качеството, напротив, нивото е още по-високо, защото виното е продукт с дългосрочен замисъл. Свитите продажби позволиха на добрите вина да останат още малко в бъчвите и бутилките, а времето да извади най-доброто от тях. Не случайно всички вина в Toп 10, а и много от тези в Toп 50, са отлежавали две, три и дори повече години и носят различно усещане в качествен смисъл.

Класацията за 2020 г. потвърждава тенденциите от последните няколко години - червените комплексни вина продължават да са гордото лице на местната сцена.

Същевременно белите стават все по-добри, както и розетата, и все повече от тях попадат в селекцията - в Toп 50 за първи път нечервените вина са над една трета от всички. Журито се обединява зад твърдението, че интересът към белите сортове расте, а все по-често се срещат и истински добри примери, в които има идея, смисъл и многопластовост - в Toп 10 например има две такива бели вина, както и едно пенливо. Ръстът в производството на пенливите също е сред свежите нови тенденции.

Стилът на червените вина обаче също се променя в крак със световното търсене на по-ефирни и ненатоварени вкусове за сметка на "старомодните" сортове с груби танини и много дъб. "Като цяло всяка година вината са по-добри от предишните, но финалните дегустации винаги са ме натоварвали - и сетивно, и ментално. В повечето случаи това са били десет плътни, често "бомбастични" червени вина с доста сходен характер. Тази година не исках дегустациите да свършват", казва основателят на DiVino и член на журито Емил Коралов. "Да, стилът и на седемте червени от Топ 10 е по-скоро в wow гамата, но усещането за премереност, финес и известна обща лекота доминираше над впечатлението за концентрация и натовареност заради отлежаването в дъб."

Усещане за местен тероар

Друг член на журито, Ефросия Благоева, откроява още две важни тенденции. "Все по-голям интерес има към работата с локални сортове и все по-често понятието тероар се използва уместно", посочва тя. Подемът на местните сортове ясно се вижда по броя им в Toп 50 - рекордни 19 вина от локални сортове или купажи с тяхно участие. Това е добра новина, защото именно те са шанс българското вино да изгради свой отличителен облик. Освен това производителите стават и по-смели при работата с местните сортове. Както отбелязва Яна Петкова от журито на конкурса, намалява желанието деликатни сортове като мелник или единия клон на мавруд да се маскират с дъб - засилва се стремежът те да се представят в истинския им вид - с по-прозирен цвят, елегантни танини и тела и по-плодови профили.

Интересът към добрите вина от местни сортове - и бели, и червени, вдига значително цените им. "Така вина от класически сортове, като шардоне например, с високо качество и приемливи цени застояват на рафтовете. Умният потребител ще се оглежда и за тях", казва Яна Петкова.

Във все повече от най-добрите марки се долавя и тероарът - усещането за мястото, където расте гроздето както при локалните сортове, така и при международните. "Поне шест от десетте вина на челни позиции бих нарекъл тероарни, макар в десетката още да няма попълнение от изцяло локален сорт. За тези вина мястото, от което идват, е най-важната характеристика и това в голяма степен ги прави разпознаваеми", казва Емил Коралов.

Смели нови проекти

Една от най-вълнуващите тенденции, която все още не отеква ярко в класацията, но привлича най-любопитните винени почитатели, е развитието на все повече крафт, или занаятчийски, проекти със собствен почерк. Те обикновено са дело на млади, талантливи технолози, натрупали опит извън България, отворени към експерименти.

Една от посоките, както отбелязва Ефросия Благоева, е в натуралните вина - тези, които се правят от органично или дори биодинамично отглеждани лозя, с минимална технологична намеса, почти без използване на химически добавки. В тази ниша всичко е малко странно, а както отбелязва и Яна Петкова, "границата между естествено и недодялано е доста размита", но въпреки това дори "недодяланите" натурални или "оранжеви" вина внасят доза колорит на пазара.

По думите ѝ още по-смели проекти започват да експериментират и с Pét-Nat (съкратено от Pétillant-naturel, или естествено пенливо). Това е пенливо вино, произведено по "древния метод", т.е. виното е бутилирано преди края на ферментацията и без добавена захар и дрожди, както е при класическата технология. Резултатът е по-слабоалкохолно, по-слабо газирано, нефилтрирано, често мътно вино, в бутилка, затворена с капачка за бира. То често е и непредвидимо, но пък носи вълнение заради уникалността на съдържанието - ценно преживяване, особено за презадоволените почитатели, които винаги са жадни за нещо ново и вълнуващо.

DiVino TOP 10

Red Church Estate Selection Individuelle 2018


Този Бордо бленд е вино с голяма класа, което има всичко, което се очаква от един победител: пищно, мощно и плътно, със сдържана елегантност и достолепие. Вино, с което можете да впечатлите ценител или просто да си подарите удоволствие.

Midalidare Estate Grand Vintage Malbec 2018

Интересен, разпознаваем, 100% сортов, вкусен и съблазнителен малбек, който е прекрасен за пиене и сега, но също и дълго да отлежава, разбира се, ако имате търпение.

Edoardo Miroglio Brut Blanc de Blancs Metodo Classico 2015

Пенливото вино на Миролио, създадено по класическия Шампан метод, просто не може да бъде грешен избор. То е фино, сочно и хармонично и заслужено намира признание и извън България.

Stefan Pirev Eager Top Blend White 2018

Дързък бленд от шест бели сорта, дело на големия български енолог Стефан Пирев. Виното е многопластово и богато, а заради минималната употреба на дъб впечатлява и с рядко срещана чистота.



Angel's Estate Deneb Syrah 2017

Великолепна, дълго отлежавала във френски дъбови бъчви сира, която е сложна и мощна, но едновременно и много елегантна.

Bratanov 3-Blend Cabernet Franc & Merlot & Rubin 2015

Сухият, горещ сакарски климат е архитект на този троен бленд - едно зряло, комплексно и аристократично вино. Важна съставка е местният сорт рубин, който му придава по-специален характер.



Four Friends Black Shadow Single Vineyard 2017

Този емблематичен за изба Four Friends Бордо бленд съчетава най-доброто грозде от най-добрите парцели. И не случайно носи това име - то е многопластово, с непрогледен цвят и солиден потенциал за отлежаване.

Tsarev Brod Sauvignon Blanc Reservе 2018

Совиньон бланът е от собствени 20-годишни лозя на избата в хладния Северозапад (Шуменско) и е сред шедьоврите на талантливия енолог Николай Кръстев. Елегантно, сочно и благородно развито вино за специален повод.

Yamantiev's Ivailovgrad Reserve Cabernet Sauvignon & Merlot 2017

Интензивен бленд между каберне совиньон и мерло, създаден от семейство Ямантиеви, който разкрива класическата хармония от съчетаването на двата сорта.

Domaine Bessa Valley Syrah 2016

Тази "плюшено мека и гладка" сира, както я определя екипът на DiVino, e легенда, която вече 15 години не отстъпва от невероятно високото си качество. Чисто удоволствие.

Още отличени вина

Към списъка със забележителни вина са и наградените за най-добро бяло и червено вино от български местен сорт от MasterCard: Staro Oryahovo White Story Vrachanski Misket 2019 и Rossidi Nikolaevo Old Vines Mavrud 2018. Най-доброто българско розе за 2020 също е от местен сорт - Logodaj Nobile Rose 2019 от широка мелнишка лоза.Най-доброто десертно вино е за Tsarev Brod Ice Riesling 2018. Българската винена академия пък отличава натуралното вино на Zagreus Minimum Mavrud 2019.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cuf16271953751067520 avatar :-|
    decanter.bg

    Представяме ви един изключително добър магазин за вина, в който ще намерите вино от редки сортове грозде с гарантирано качество на добра цена и безплатна доставка https://decanter.bg/shop/

    Нередност?
Нов коментар