🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"М+С хидравлик" купи най-големия си дистрибутор - италианската Oleotecno

Българският производител ще плати 12.15 млн. евро в рамките на две години за 90% от фирмата

Заводът в Казанлък произвежда хидравлични мотори, хидростатични сервоуправления, спирачки, клапани и аксесоари за тях
Заводът в Казанлък произвежда хидравлични мотори, хидростатични сервоуправления, спирачки, клапани и аксесоари за тях
Заводът в Казанлък произвежда хидравлични мотори, хидростатични сервоуправления, спирачки, клапани и аксесоари за тях    ©  Юлия Лазарова
Заводът в Казанлък произвежда хидравлични мотори, хидростатични сервоуправления, спирачки, клапани и аксесоари за тях    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Казанлъшкият производител на хидравлични системи "М+С хидравлик" е приключил сделката за придобиване на 90% от най-големия си дистрибутор - италианската Oleotecno Hydraulic Сomponents. Цената на сделката е 12.15 млн. евро и ще бъде платена на три вноски в рамките на две години, като първата вече е направена, обявиха от "М+С хидравлик" в съобщение до БФБ. Очакванията са това да засили пазарните позиции на компанията, която продава основната част от продукцията си в страни от Европейския съюз.

За предстоящата сделка стана ясно през декември, когато "М+С хидравлик" обяви, че е получила обвързващо потвърждение на отправената оферта. От компанията тогава уточниха, че офертата е направена на базата на пазарна оценка, изготвена от италианската PricewaterhouseCoopers. Подробности за размера на вноските и финансирането на сделката не се съобщават.

Италианската компания

Oleotecno Hydraulic Components е регистрирана в град Никелино в Северна Италия. По информация на сайта й повече от 30 години се занимава с търговия с хидравлични компоненти, които се използват в подвижната техника и промишлената автоматизация.

Справка в международните регистри показва, че собственик е Джузепе Гобети чрез дружеството Magi Srl. По данни за 2021 г. оборотът на Oleotecno е 16.9 млн. евро, като нараства с 64% от предходната година. Компанията отчита малко над 2 млн. евро нетна печалба, или почти двойно повече спрямо 2020 г. Заетите са 8 души.

Купувачът

"М+С хидравлик" произвежда хидравлични мотори, хидростатични сервоуправления, спирачки, клапани и аксесоари за тях. Компанията е публична, а основен акционер е "Стара планина холд" с 30.6%.

В Германия "М+С хидравлик" също има търговско дружество - M+S Hydraulic Power Transmission, в което държи 90% от дяловете. Българската компания е собственик и на производственото предприятие за хидравлични изделия в Сърбия Lifam Hidravlika.

Последният консолидиран отчет показва, че приходите от продажби за 2022 г. са нараснали с над 44% до 221.1 млн. лв., а нетната печалба е 35.5 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар