Оборотите на публичните компании растат, но прогнозите им са предпазливи

Инфлацията се отразява както на приходите, така и на разходите, но по-големите дружества са на печалба

Отчетите на дружествата, които се търгуват на Българска фондова борса, са първият сигнал за това как се е развивал бизнесът през 2022 г.
Отчетите на дружествата, които се търгуват на Българска фондова борса, са първият сигнал за това как се е развивал бизнесът през 2022 г.
Отчетите на дружествата, които се търгуват на Българска фондова борса, са първият сигнал за това как се е развивал бизнесът през 2022 г.    ©  Цветелина Белутова
Отчетите на дружествата, които се търгуват на Българска фондова борса, са първият сигнал за това как се е развивал бизнесът през 2022 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • По-големите дружества на борсата значително увеличават оборотите си през 2022 г., но част от ръста е инфлационен.
  • Всички са на печалба, макар че поскъпването на суровините вдига разходите на производствените предприятия.
  • Опасността от рецесия в Европа ограничава търсенето и може да се отрази на резултатите през 2023 г.

Бизнесът в България изглежда незасегнат от поредицата от кризи през миналата година. Въпреки високата инфлация, която достигна близо 17%, войната в Украйна и енергийните проблеми, икономиката продължи да расте, макар и по-бавно. Това се вижда от индивидуалните отчети на по-големите и ликвидни публични компании, които първи публикуват резултатите си на фодовата борса. Макар и да не са голяма представителна извадка, техните резултати дават първите сигнали за това какво се случва на микро ниво в икономиката.

Повечето от тях отбелязват двуцифрен ръст на приходите и макар че това частично се дължи на по-високите цени, някои увеличават и бизнеса си. Всичките 12 дружества, за които "Капитал" събра данни, са на печалба през 2022 г.

Притесненията за рецесия обаче прави европейските производители предпазливи и ограничава търсенето на промишлена продукция. А това вече се отразява на някои от българските им партньори.

Промишлен растеж

Няколко производствени компании, дават сигнал, че индустрията е успяла да преодолее трудностите през миналата година. Торовият завод "Неохим" - Димитровград, избухва с над 80% ръст на приходите. Въпреки че разходите също значително се повишават заради поскъпването на природния газ, който е основна суровина, компанията успява да отебележи и голям скок и на печалбата.

Машиностроителните "М+С хидравлик" и "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС), които са част от "Стара планина холд", също растат с бързи темпове, въпреки че и двете компании отчитат значително повишение на разходите за материали, както и за заплати. От ХЕС обаче посочват, че през последното тримесечие на миналата година клиентите са станали предпазливи заради опасенията от рецесия и недостига на чипове в Европа и част от порчъките са били отложени. Това е и причината за очаквания лек спад на продажбите през първата половина на тази година.

Производителят на алуминиеви изделия "Алкомет" също отчита понижено търсене, което е причина и за свиване на продажбите като обем продукция. Високите цени на алуминия обаче са довели до стабилен ръст на приходите и до най-голямата печалба в историята на компанията.

От земя до лекарства

Първата половина на списъка се допълва от "Елана агрокредит", чиито приходи се покачват с близо 27%. Компанията осигурява финансиране за покупката на земеделска земя, а също така предоставя и кредити за оборотни средства на земеделски производители.

По-високи разходи заради поскъпването на суровините и ръста на заплатите отчитат също севлиевският производител на проводници "Емка" и заводът за акумулатори в Пазарджик "Елхим Искра". Поскъпването на оловото е основната причина и за повишението на приходите на "Елхим Искра", макар че компанията постига и по-големи обеми през 2022 г. Големите неизвестни за тази година остава цените на енергоносителите и суровините, както и рискът от недостиг на материали заради нарушените вериги на доставки. Въпреки това дружеството очаква да увеличи продажбите си с близо 11% през първото полугодие.

Лидерът по приходи е търговецът на лекарства "Софарма трейдинг", който също увеличава оборота си и продажбите му вече надвишават 1.1 млрд. лв. Повече от три пъти нараства и печалбата. Компанията успява и дори леко да намали разходите си (с 1.9%), които са основно за персонал.

Свиване

Заводът за стоманени радиатори в Стражица на "Корадо България" е ограничил производството и продажбите през миналата година, а приходите са намалели с близо 6%. От компанията отичтат, че търсенето в цяла Европа е замразено заради високите разходи за предприемачи и строителни компании. Очакванията са повишаващите се лихвени проценти и енергийната криза да продължат да влияят на бизнеса и през 2023 г.

По-ниски приходи отчита и монтанският производител на акумулатори "Монбат". Индивидуалният отчет на компнаията, който не включва заводът в Добрич, показва и свиване на разходите за материали. В същото време печалбата се увеличава близо 5 пъти.

Най-голям спад на приходите има при "Адванс терафонд. Понижението се дължи на по-малкото продадени земеделски земи. За текущата година компанията има сключени договори за аренда за близо 80% от земите си. От дружеството не очакват инфлацията да се отрази негативно на дейността й, тъй като води до покачване на цената на земеделската земя.

Имотният лидер

С трицифрено повишение на приходите е "Фонд за недвижими имоти България", който инвестира в бизнес имоти. Компанията е собственик на една готова офис сграда и една строяща се на територията на София тех парк, на офис центъра "Камбаните", на сградата на магазин "Доверие - Бриколаж", която отдава под наем, както и на други по-малки имоти. Основната причина за увеличението на приходите през 2022 г. са начислените нетни преоценки на притежаваните имоти, което е донесло около 7 млн. лв. на дружеството, става ясно от отчета, като това най-вероятно се дължи на повишение в цените на имотите. Според закона за АДСИЦ обаче те ще бъдат изключени от печалбата за разпределение на дивидент, което трябва да е поне 90% от финансовия резултат от основна дейност.