🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Постигнахме баланс между дивидентната политика и дългосрочната финансова стабилност на компанията

Бистра Коцева - независим член на съвета на директорите на "Градус" АД

Бистра Коцева - независим член на съвета на директорите на "Градус" АД
Бистра Коцева - независим член на съвета на директорите на "Градус" АД
Бистра Коцева - независим член на съвета на директорите на "Градус" АД
Бистра Коцева - независим член на съвета на директорите на "Градус" АД
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Бистра Коцева е независим член на съвета на директорите на "Градус" АД. Работи в сферата на капиталовите пазари повече от 20 години. Тя е прокурист на "Карол капитал мениджмънт" и управлява процеса по бизнес развитие и взаимоотношенията и комуникацията с клиентите на групата. В нейния ресор са и всички презентации на компанията, обслужването на институционални, корпоративни и частни клиенти.

Бистра Коцева има магистърска степен по "Счетоводство и контрол" от Университета за национално и световно стопанство - София.

Групата

Групата "Градус" е основана преди повече от 30 години с фокус птицевъдство, а преди близо 5 години дружеството дебютира на Българска фондова борса с едно от най-големите IPO-та в България. В края на миналата година управлението на компанията бе поето от професионален мениджмънт, който включва експерти от финасовия сектор и капиталовия пазар. "Градус" АД е част от основните индекси на БФБ и е една от най-големите компании по пазарна капитализация. За 2022 г. консолидираните й приходи нарастват до 179 млн. лв. Дружеството е основен производител на пилешко месо за българския пазар и разплодни яйца за износ.

На 30.06.2023 се проведе годишното общо събрание на "Градус" АД. Кои са важните за инвеститорите решения, които се взеха на него?

От гледна точка на инвеститорите в компанията освен основните точки за редовно общо събрание се обсъдиха и гласуваха две важни неща - размерът на дивидента за 2022 г. и предложението на г-н Ангел Ангелов, председател на съвета на директорите, за увеличение на размера на програмата за обратното изкупуване на собствени акции до 10%. Относно дивидента - преди общото събрание имаше внесени три предложения - едно на съвета на директорите на "Градус" АД в размер на 2.8 милиона и две други предложения от големи акционери в компанията - на г-н Ангел Ангелов за 5 млн. лв. и на г-н Лука Ангелов за 10.8 млн. лв. Прието бе предложението на г-н Ангел Ангелов да се изплати дивидент в размер на 5 млн. лева.

Какви бяха причините да не се приеме предложението за дивидент от близо 11 млн. лв?

- Мисля, че акционерите приеха най-разумното от направените предложения, защото има баланс между дивидентната политика и дългосрочната финансова стабилност на компанията. Изминалата 2022 г. беше доста предизвикателна. Мениджърският борд изготви доклад, който анализира и оцени постъпилите предложения за гласуване преди общото събрание на акционерите. Докладът е публичен, като е качен и на сайта на дружеството.

В допълнение, както знаете, в началото на тази година стартирахме програма за обратно изкупуване на акции. Целите ѝ са осигуряване на ликвидност за акцията на БФБ и връщане на стойност към акционерите. Включително и миноритарните акционери оценяват програмата, предвид това, че фондовата борса в София не се характеризира с добра ликвидност. До момента средствата за реализиране на програмата възлизат на около 4 млн. лв. Заедно с приетото от общото събрание на акционерите решение за разпределен дивидент в брутен размер от 5 млн. лв дружеството акумулира 9 млн. лв.

От друга страна, в краткосрочен план стои планираната инвестиционна програма на "Градус", стартираща с 6.8 млн. лв. за дъщерното дружество "Градус-1". Нейният фокус е актуализация на производствено оборудване, преустройства на производствени помещения, повишаване на ефективността на производствения капацитет и осъвременяване на автопарк от камиони за транспорт на живи птици и транспорт на готова продукция. И това е само част от инвестиционната програма, която анонсирахме на инвеститорската среща предходния месец.

Не на последно място отчитаме, че текущо работим в несигурна бизнес и икономическа среда на динамично повишаващи се лихвени нива и затова за мениджмънта е от съществено значение да не лишава дружеството от ликвиден ресурс, за да запази финансовото му здраве. Затова смятам, че взетото от акционерите ни решение за разпределяне на дивидент е добре балансирано.

Споменахте за предложение за увеличаване размера на програмата за обратното изкупуване от 3% на 10% и допълнително предложение за обезсилване на 90% от акциите, придобити от дружеството в резултат на обратно изкупуване през предходната календарна година. Какво е решението на акционерите по тези точки?

- Съветът на директорите и мениджмънт бордът вярваме, че програмата за обратно изкупуване е много добра корпоративна практика по причини, за които споменах, и повишава доверието на акционерите в компанията. Дори и на общото събрание миноритарни акционери споделиха, че тази програма е позитивна и очаквана. За съжаление, предложението за увеличаване размера на програмата за обратното изкупуване на акции до 10% от капитала не беше прието, не беше подкрепено от най-големия ни акционер.

Относно точката за обезсилване на 90% от обратно изкупените акции - не беше подложена на гласуване поради разпореждане от Комисията за финансов надзор.

Но ако мислим по-дългосрочно и разсъждаваме за това кое в следващите години е добро за компанията и за акционерите й, вярваме, че обратно изкупените акции са актив, който компанията може да реализира. В дългосрочната ни стратегия е заложено акциите на "Градус" да могат да се използват като инструмент за стимулиране на служителите и мениджмънта, както е по утвърдени бизнес практики. Към това е важно да добавим и факта, че сме в среда на забавяне на икономическата активност и покачващи се цени на външно финансиране, което може да създаде предпоставки за влошаване ликвидността на дружеството. Затова и според нас да се обезсилва актив, който дългосрочно би донесъл стойност, не е добро стратегическо решение.