🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Градус" си партнира с университети за подготовка на кадри

Едно от предизвикателствата пред мениджмънта е повишаване и поддържане на ангажираността на служителите

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Група "Градус" работи активно с университети, давайки шанс на младите хора, които искат да се развиват в сферата на производство на птиче месо. Част от настоящите служители са започнали работа в дружествата на групата, без да притежават необходимия опит или трудов стаж, но са се изградили и доказали като добри професионалисти във времето.

Тази година компанията подписа официално партньорство с Аграрния факултет на "Тракийски университет", като планира всяка година да провежда стажантска програма, която да позволява на студенти или току-що завършили образованието си млади хора да натрупат практически знания и опит. Подобно сътрудничество поддържа и с Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив.

Мотивираща работна среда

Една от важните цели е "Градус" да бъде иновативна и да работи с грижа към персонала. "Стремежът ни е да осигуряваме сигурна, приятна и мотивираща работна среда за нашите служители. Поради тази причина в момента интегрираме нови политики за развитие, управление, оценка и мотивация на персонала. Основен приоритет за нас е повишаване ангажираността и мотивацията на служителите, както и тяхната квалификация", коментират от компанията.

В тази връзка ключова за дружеството е комуникацията - да разбере какво вълнува заетите, с какви трудности се сблъскват в процеса на работа, как биха допринесли за постигане на целите. Мениджърите се стараят да осигурят нужното допълнително обучение за развитие на персонала. Така компанията се стреми да изгради добре работещи екипи, за да постигне бизнес целите си.

"Градус" изключително цени опита, задълбоченото познаване на процесите и лоялността на по-старите служители. "Това в съчетание с новите идеи, образование на по-младите хора според нас е изключително добра комбинация за изграждане на успешни екипи", обясняват от дружеството. Но за да се стигне до този успех, отбелязват от мениджмънта, членовете на екипа трябва да бъдат добри комуникатори, да бъдат емоционално интелигентни, да чуват и разбират различното мнение.

Предизвикателствата в управлението на хора

Едно от предизвикателствата пред ръководството е да повишава и поддържа ангажираността на служителите и в същото време да намери нови начини за тяхното мотивиране. Персоналът получава допълнително придобивки и бонуси според представянето.

"Изключително много ценим обратната връзка, която получаваме от нашите служители, и считаме комуникацията за ключова, защото искаме хората да се чувстват чути, видяни и ценени и да знаят, че техният принос е важен и значим", коментират от компанията.

Тази нагласа е в пряка връзка с последните тенденции в HR средите. Много проучвания сред служителите, не само на български компании, но и на международни, показват, че отношението на работодателя е правопропорционално на удовлетвореността на служителите. Хората оценяват отношението, което получават на работното си място, като по-важно дори от размера на възнаграждението, бонусите и други придобивки. Ако работодателят показва, че цени служителите си, създава им условия за развитие, мотивира ги и успява да им покаже, че те са важни за компанията и че техният принос е ценен и нужен, служителите ще се чувстват много по-мотивирани да работят за развитието на дружеството.

Другото предизвикателство е управлението на промяната. "Градус" ще интегрира нови политики за управление, развитие, оценка и мотивация на персонала в целия холдинг. Това е мащабен проект, в който ще бъдат включени всички служители, като целта е да разберат правилата и принципите на предложените модели и да прегърнат идеята за развитие и модернизация на компанията в сферата на управление на човешките ресурси.

Колко важни са допълнителните умения

При подбора на кадри от голямо значение са личностните качества на кандидата и това той да може да се впише в екипа и във фирмената култура. "На мнение сме, че знания и умения се придобиват, но ценности и качества като емоционална интелигентност, лоялност, отговорност не могат да бъдат изградени в процеса на работа", смятат от дружеството.

От компанията считат, че различната и по-несигурна среда за бизнес поставя нови изисквания и пред лидерите. От съществено значение е ръководителите да са добри комуникатори и да са последователни в действията си. Да вдъхват доверие в екипите. Да успяват бързо да уловят динамиката в бизнес средата - ако тя изисква промяна в процесите, пазарите, продуктите, да реагират своевременно. Така у хората остава усещане, че работят за успешен работодател.

Трансформация

Групата е основана преди повече от 30 години с фокус птицевъдство, а преди близо 5 години дружеството дебютира на Българска фондова борса с едно от най-големите IPO-та в България. В края на миналата година управлението на компанията бе поето от професионален мениджмънт, който включва експерти от финасовия сектор и капиталовия пазар. "Градус" АД е част от основните индекси на БФБ и е една от най-големите компании по пазарна капитализация. За 2022 г. консолидираните й приходи нарастват до 179 млн. лв. Дружеството е основен производител на пилешко месо за българския пазар и разплодни яйца за износ.