🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биометричната "Биодит" привлече "Билла" като клиент

Това е петият договор, който компанията обявява в последния месец

Всичките обекти на хранителната верига ще бъдат оборудвани със система за следене на служителите
Всичките обекти на хранителната верига ще бъдат оборудвани със система за следене на служителите
Всичките обекти на хранителната верига ще бъдат оборудвани със система за следене на служителите    ©  Анелия Николова
Всичките обекти на хранителната верига ще бъдат оборудвани със система за следене на служителите    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Биодит", първата компания, набрала средства от пазара за малки и средни предприятия в България, обяви договор с нов клиент - "Билла България". Всички обекти на хранителната верига - 149 на брой, ще бъдат оборудвани със система за управление и контрол на работното време на служителите, изработена от компанията. Така погледнато, поръчката изглежда внушителна, но в съобщението до борсата от 18 юли не се разкриват финансови детайли като цена или очакван приход.

Това е петият договор, който "Биодит" обявява през последния месец. "Това за нас е голяма стъпка в стремежа си да модернизираме работните процеси в България", коментират от технологичния стартъп в съобщението.

Река от сделки

Точно преди седмица, на 11 юли, доставчикът на технологични решения с фокус върху туристическия сектор обяви споразумение с "Инд комерс", дистрибутор на Huynday за България, за доставката на специално разработени устройства за автомобилна защита. Петнадесет дни преди това, на 26 юни, "Биодит" обявява, че ще оборудва технологично вилни къщи в Utopia Forest, хотелски комплекс на юг от Бургас, собственост на "Ворик груп".

На 21 юни пък стана ясно, че нигерийската Altitude Group, чиито акции се търгуват на Лондонската фондова борса, ще бъде официален дистрибутор на "Биодит" в чужбина. "Компанията има няколко подразделения и ние ще сътрудничим тясно с едно от тях - Attitude Secure-IT, където виждаме най-голяма възможност за съвместна работа", коментират сделката от предприятието. В допълнение, на 16 юни бе обявено, че MM Boutique, хотел в Бургас, който официално отвори през май 2023 г., е оборудван с технологии на компанията, като до края на август ще бъде изградена система и в друг нов хотел във втория по-големина морски град.

Освен служителите на "Билла България" "Биодит" инсталира система за управление на персонала и за оператора на летището в София - "СОФ кънект". Според доклада за дейността към първото тримесечие от 22 май предстои оборудването на два хотела в района на Халкидики в Гърция. Технологията на "Биодит" позволява на служители и клиенти да отключват стаите само с пръстов темплейт.

Финансово представяне

Според годишния отчет през 2022 г. "Биодит" регистрира приходи около 760 хил. лева, като финансовият резултат на компанията е загуба около 377 хил. лева. Според доклада за дейността на първото тримесечие приходите от продажби спадат с около 25% до 187 хил. лева, но бъдещите вземания от клиенти нарастват до 1.5 млн. в сравнение с 0.6 млн. година по-рано. Като основни пазари са посочени България, Испания и Гърция, като според последния отчет смята, че заема над 50% от пазарния дял на биометрични системи у нас.

Технологичното дружество бе първата компания, която се появи на beam, като от тогава насам още петнадесет компании пуснаха акции на българския пазар за малки и средни предприятия. През януари 2021 г. "Биодит" успя да набере 1 млн. лева, предлагайки ги на емисионна цена 1 лев. Година по-късно, през август 2022 г., компанията увеличи капитала, емитирайки нови 999 хил. акции на цена 1.98 лева. Акциите на компанията поскъпват с над 10% до 1.60 лв. към 14:30 ч. българско време, което съответства на 23.7 млн. лв. пазарна капитализация.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 2
    • + 3

    Полека-лека нещата тръгва в добра посока. Успех на Биодит!

    Нередност?
Нов коментар