🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чек без покритие от "Уебит"

От петте наградени с по 1 млн. лв. компании във Founders Games на "Уебит инвестмънт нетуърк" преди година, инвестиция е направена само в една от тях

Пламен Русев организира събития под бранда Webit и Founders Games от 2009 г.
Пламен Русев организира събития под бранда Webit и Founders Games от 2009 г.
Пламен Русев организира събития под бранда Webit и Founders Games от 2009 г.    ©  Цветелина Белутова
Пламен Русев организира събития под бранда Webit и Founders Games от 2009 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • През 2022 г. "Уебит инвестмънт нетуърк" набра близо 6 млн. лева през beam с обещанието да ги инвестира в скалиращи фирми.
  • През юли тържествено обяви, че 5 млн. лева са "инвестирани в бъдещето" в пет международни компании.
  • Според данни от годишния отчет инвестираната сума е по-малка, а инвестициите са само в една от наградените.

Фондовата борса е организиран пазар за търсене и предлагане на капитал - от едната й страна са хората, които искат да инвестират парите си, а от другата са компаниите с техните мениджъри и собственици, които имат нужда от тези пари, за да ги вложат в нови проекти и разрастване на бизнеса. В развития свят фондовата борса е символ на капитализма, защото тя дава възможност на всеки, който поиска, дори и с малка сума, да стане част от големия бизнес и икономиката. И тъй като става дума за привличане на публичен ресурс от широката публика и разходването му от по-тесен кръг лица, този пазар е силно регулиран, а доверието на него се гради на прозрачността.

Затова към публичните дружества има изискване за разкриване на всяка важна информация, която касае дейността й - колкото повече и по-често се разкрива тя, толкова по-голямо би било доверието в нея, а от там отношението на инвеститорите. Което пък би трябвало да се прехвърли и в повече доходност от акциите й заради нарастване на цената им. Разкриването на информация и прозрачността са още по-важни, когато си привлякъл хора, които никога преди не са инвестирали на фондовата борса.

Най-вероятно на това са се надявали и Цецко, Маринчо и Жельо плюс още около 750 индивидуални инвеститори, както и фонд от Белгия, които през юни 2022 г. влагат средства в инвестиционната компания "Уебит инвестмент нетуърк". Основаното от варненския предприемач Пламен Русев дружество тогава успя да набере 5.87 млн. лева през пазара за малки и средни предприятия (beam) на фондовата борса с обещанието да ги вложи в "следващите Amazon и Google".

Игри на глада за предприемачи

The Founders games е формат за развиващи се компании, технологии и инвестиции, където пред жури се представят бизнес идеи на предприемачи. Провежда се за пръв път през октомври 2009 г., като правата за организирането се държат от създадена през август 2008 г. "Е-Академия", която Пламен Русев и Нелко Начев стартират с 5 хил. лева капитал.

През ноември 2009 г. дяловете са прехвърлени на "Анхеало кънсалтънтс", чийто едноличен собственик вече е само Русев. През същото дружество ("Анхеало кънсалтънтс") Пламен Русев упражнява контрол и върху борсовата "Уебит инвестмент нетуърк" благодарение на специално издадена привилегирована акция клас А, която дава правото на вето на решения на общо събрание на акционерите, въпреки че реално притежава около 5% дял. Друг вид привилегирована акции - клас Б, които се държат от "Уебит мениджмънт", също собственост на Русев, осигуряват гарантиран дивидент от "Уебит инвестмент нетуърк" в размер на 20% от печалбата на дружеството, както и 20% гарантиран ликвидационен дял при прекратяването му.

Набраният капитал от борсата трябваше да бъде използван за дялови инвестиции в развиващи се компании, които Русев нарича "скейлъпи", като на няколко пъти заявява и амбиция да увеличи още капитала през борсата. Условието за финансиране беше кандидатите да са записали участие в The Founder Games, част от игрите на Webit - събитие, което също се организира от Пламен Русев. На миналогодишното издание компаниите финалисти, избрани от подбрано жури, трябваше да получат "инвестиционна награда".

Така на 5 юли 2022 г. Пламен Русев обяви, че 5 млн. лева са "инвестирани в бъдещето", или в пет компании: CAKE 0 (Швеция), EcoTree (Дания), 360VUZ (ОАЕ), WechselGott (Германия) и Alver World (Швейцария). Съобщено е, че всяка от тях ще получи по 500 хил. евро инвестиция с опция на по-късен етап инвестицията да нарасне до 1 млн. евро. Компаниите са наградени от подиума на сцената, а "Уебит" изпраща съобщение до борсата за направената инвестиция.

Да, ама не

Година по-късно ситуацията изглежда малко по-различно. "Уебит инвестмент нетуърк" публикува годишния си отчет за 2022 г. на 31 март и данните в него показват, че към края на годината компанията е инвестирала само около една трета от набраните средства, като останалите стоят като свободни средства в баланса на дружеството. Инвестираният капитал - около 1.8 млн. лева (0.9 млн. долара), е насочен към само една от първоначално обявените компании: 360VUZ от Арабските емирства, а останалите четири не са получили своите чекове.

Емирската компания създава видеосъдържание за метавселената (360-градусови видеа), като според Crunchbase, сайт за рискови инвестиции, на 6 юли 2022 г. получава "грант" на стойност 500 хил. долара от Founders Games, а впоследствие са добавени още 400 хил. долара. В отчетите на "Уебит инвестмент нетуърк" точно определен дял не е упоменат, а само оценка, при която е направена инвестицията, от 70 млн. долара. Според базата данни на Crunchbase другите четири компании също получават "гранта". За тях обаче няма информация за инвестиции в отчета, а според баланса в тях видимо не е инвестирано. Посочено е за две от тях, че ще има инвестиция при постигане на определени условия. В последната година обаче не е разкривана публична информация от WIN до фондовата борса, че голяма част от инвестициите реално не са направени. Вместо това през първото тримесечие на 2023 г. компанията обявява няколко нови инвестиции.

Първо на 27 януари обявява през борсата, че 3.6 млн. лева са инвестирани "в 6 компании от 4 континента в рамките на Световния икономически форум в Давос". Две компании - Pomelo (Аржентина) и InoBat (Словакия), са обявени като "големите победители" и се смята, че трябва да са си разделили 2 млн. лв., поне според борсовите съобщения на WIN. По-късно, през април, се съобщава за още 200 хил. долара в американската Elephant in a box. На официалния сайт на WIN към момента са посочени тези две инвестиции - в Elephant in a box и 360VUZ. От отчетите за полугодието ще има по-голяма яснота. Изискванията за отчетност на пазара за малки и средни предприятия са облекчени - отчет трябва да има за полугодието, който трябва да излезе до края на юли, а не на всяко тримесечие.

История на награди

През 2016 г. форматът Webit вече предлага финансов стимул за участниците на игрите - 200 хил. евро, като наградата през годините се увеличава до 6 млн. долара. Според организаторите въпросните 6 млн. долара са право на първи отказ (за инвестиция) в компаниите, които достигнат статута на финалисти в програмата.

"Технически погледнато, ние не инвестираме в стартъпи, а скейлапи - това е терминът, който се ползва за компаниите, в които WIN инвестира, и за стадия им на развитие и финансиране", казва Пламен Русев. На 28 юни в София се проведе Webit събитие, което обаче не е част от Founders Games. Русев допълва, че финалите тази година ще бъдат по време на COP28 в Дубай и в Давос по време на седмицата на Световния икономически форум.

Нужна е проверка

Капитал се свърза с Пламен Русев с въпроси за разминаванията в обявленията и инвестициите, като той обясни това с нуждата от последващ due dilligence. "Компанията, която се търгува публично на Бийм пазара на БФБ - Webit Investment Network, досега има 2 направени инвестиции във VUZ и Elephant in a Box", каза в писмени отговори Пламен Русев. Според основателя на Webit компанията "WIN инвестира финансов ресурс само след окончателен due dilligence" - процес, който стартира едва след като станат ясни финалистите. Русев посочва и високите критерии, които спазват при избор на компании, като някои от решенията отдаде и на свитото финансиране в сектора на рисковите капитали.

От последната селекция в много напреднал стадий са рундовете на CH4 Global и iSchool, с които сме на финалната права. Pomello, която е една от най-бързо растящите финтех компании в света с инвеститори като Sequoia, Tiger Global и много други и с общо 63 млн. долара инвестиции за 2 години съществуване, все още не е отворила следващия инвестиционен рунд и там сме в етап на изчакване.

Пламен Русев
Пламен Русев

Основател на "Уебит инвестмънт нетуърк"

"Липсата на свеж капитал в растящи компании води до загуба на конкурентни позиции и преструктуриране на конкуренцията. В тази комплексна обстановка и новата парадигма, която изкуственият интелект налага във всички области и тепърва ще става все по-важен фактор за успеха на една компания, правилното инвестиционно решение става още по-важно. Така подхождаме и ние при инвестицията на публичния ресурс на WIN. Именно затова досега направените инвестиции са точно в компании, които отговарят на нашите изключително високи критерии, съобразени с реалността на пазара", коментира той.

След дъжд- качулка

Така излиза, че след като обяви победителите, WIN започва процес на финансов анализ на фирмите, по време на който инвестициите може да не се осъществят. "Капитал" изпрати въпроси до всички компании финалисти от миналогодишното издание на The Founders Games. Към редакционното приключване на статията само EcoTree, платформа за инвестиции в дървета от Дания (посочена в отчета за 2022 г. като френска), върна отговор на отправените въпроси. Според Томас Кангилем, съосновател на датската фирма, няколко дни преди да спечели "инвестиционната награда" от 500 хил. долара, компанията му затваря рунд за финансиране за 12 млн. евро, което според него възпрепятства инвестицията. Въпреки това наградата му е връчена тържествено пред всички присъстващи на събитието на Founders Games, обявена е пред инвеститорите - на сайта на БФБ, както и онлайн според бази с данни като на тази на Crunchbase. В годишния доклад за дейността на WIN се посочва, че инвестицията ще бъде направена, след като бъдат постигнати конкретни резултати за 2022 г. Същото се посочва и за швейцарската Alver, но когато за нея се намери водещ инвеститор.

"Нашата цел не е просто да инвестираме парите на акционерите на WIN (сред които съм и аз с немалък дял лични средства), а да донесем много голяма доходност на акционерите ни - несравнима по големина с нито един друг клас активи, каквато е характеристиката на рисковия капитал", казва Пламен Русев. И допълва: "Затова, особено в тези пазарни реалности, правим много внимателен и специален подбор. И двете компании, в които сме направили инвестиция досега с WIN, го доказват." Пазарът очевидно ще иска още време, за да оцени действията на компанията. Иначе за една година инвестициите на Цецко, Маринчо и Жельо в "Уебит" са се свили с близо 30% - с толкова е паднала цената на акциите.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 5

    Капитал имат архив. Вижте статиите от средата на 90-те, когато едни холдинги щяха да правят пари в "Америка" и обещаваха 20% месечна доходност.

    Опаковката сега е различна, но съдържанието и похватите са същите.

    Нередност?
  • 2
    specialistcho avatar :-|
    specialistcho
    • - 3
    • + 3

    Славчо,
    Пиша до един Славчо, понеже той така пренебрежително се обръща към акционерите на Уебит Инвестмънт Нетуърк АД (WIN), по именца - Цецко, Маринчо и Жельо.
    Та този Славчо, е написал една лъжлива и подвеждаща информация:
    1. Заглавие - " Чек без покритие от "Уебит" "
    За кой Уебит се отнася това?
    Ако е имал предвид борсово търгуваният Уебит Инвестмънт Нетуърк АД (WIN), то той разпространява лъжа.
    Всички активи на Уебит Инвестмънт Нетуърк АД (WIN) са налични! Това са дялове от две дружества и останалото е кеш от набирането на капитал.
    В активите няма чек, хахаха, камо ли пък празен, хаха.
    Това от някой филм ли го е взаимствал? Хаха
    2. " Да, ама не " и "След дъжд- качулка"
    - Това е подвеждаща информация!
    За да бъде направена една инвестиция изисква много време - месеци! За справка - има много подобни ивестиционни фондове и който има желание може да провери, колко време им отнема да завършат всички инвестиции с целия набран за инвестиране кеш.
    Та Славчо, както вече надявам се си разбрал, няма нищо "празно". Кешът е наличен и за инвестирането му е нужно време.
    Разпространението на невярна и подвеждаща информация се нарича манипулация и се наказва от КФН със много солена глоба, отделно, от подвеждащата информация може да се изплашат акционери и да продадат сега с голяма загуба, а понеже това е дългосрочна инвестиция, след като бъдат завършени всички планирани инвестиции с наличния кеш, а както казах, кешът е наличен,акциите ще поскъпнат!
    Тогава, ако има такива акционери, които сега да продават от страх заради неверните твърдения на Славчо и като видят колко са поскъпнали акциите и колко са се прекарали, ще му потърсят сметка в съда!
    Така, че Славчо, предайте на г-н Славчо Кузмов, веднага да промени лъжливото заглавие на тази статия, както и подвеждащите твърдения в нея, ако има такъв господин! А, също и здраве!
    Ако няма, то, само здраве!

    Нередност?
  • 3
    cassius avatar :-|
    cassius
    • - 8
    • + 5

    Пламен Русев и неговият пръв приятел Васко Терзиев Маслото са известна ебавка на целият ИТ бранш.

    Абсолютно същата история и с Eleven, тоя Пламен е хванал частни баламурници, но в Eleven освен частни пари има и много държавни и европейски такива. Вашият приятел Васко Терзиев Маслото управлява там. Другият с подобен фонд е Лорер. Пламенчо, Маслото и Лорер са първи дружки в реалният живот.

    На Маслото фонда най-шумният им "стартъп" е Дронамикс (фирма на 9 години между другото, но стартъп се води) с нула приходи и ужким един реален полет на дрона, от който няма видео. За 9 години. Междувременно украинците ще влязат с дронове в Кремъл. Само там са "усвоени" десетки милиони досега.

    Като сте почнали с клоуна Пламен и фамозната му жена клоун също за смях на всички, продължете и с Васко Маслото и Лорер, че са актуални.

    Нередност?
  • 4
    shtekman avatar :-|
    shtek
    • - 2
    • + 3

    Статията е създава внушения за измама, за което няма доказателства. Кешът си стои на баланса на дружеството, мандатът на компанията е да го инвестира, за да постигне максимална доходност. Статията е откровена пазарна манипулация, която би заблудила неопитния инвеститор и би го довела до прибързани решения.

    Нередност?
  • 5
    specialistcho avatar :-|
    specialistcho
    • - 2
    • + 1

    Г- н Кузмов,

    Още на 30 ноември 2022 г. от дружеството Уебит Инвестмънт Нетвърк- АД, е изпратено съобщение до x3news.com - сайтът в
    който всички борсово търгувани дружества на БФБ са задължени да публикуват отчетите си да и разкриват важна информация:

    http://www.x3news.com/download/?id=569136

    Има и видео от срещата с инвеститорите:

    https://webit.network/novina.php?id=55

    Още тогава на нас акционерите ни беше обяснено, че средата за инвестиране е променена и поради това обмислят намаляване на инвестициите в първоначално обявените компании и инвестиране в още по переспективни от следващият сезон на Founders Games.
    Обяснено ни е също така, как се извършва инвестициооният процес, през какви правила преминава и защо изисква време.

    "Но средата в момента е друга и пазарните
    оценки на компаните, в които обмисляме инвестиции падат. Логично в такава среда ние вземаме решения на база настоящата ситуация. От друга страна поради липса на достатъчно финансиране се появяват и други - още по-атрактивни компании, сделките с които преди 6-9 месеца дори не биха били налични на пазара. Това са нови възможности за нас - някои от тези изключителни компании са част от зимния сезон на Founders Games"

    Г-н Кузмов,
    Вие не знаехте ли за тази информация, та сега се правите, че откривате "топлата вода"?
    Наистина ли не знаете, че информацията за всички публични дружества се разкрива в сайта - x3news.com?
    Ако това е така, то говори много лошо за професионалната ви работа в отдел инвестиции!

    Аз, не желая на никому злото и няма да подам жалба до КФН,
    но, ако, до понеделник не видя опровержение на статията ви, нова коректно написана статия и публичното ви извинение, то ще препратя този мой коментар до преките ви началници с копие до главния редактор на в. Капитал.
    Нека те да преценят колко професионално си вършите работата.

    Поздрав,
    Весел Specialistcho

    Нередност?
  • 6
    specialistcho avatar :-|
    specialistcho
    • - 2
    • + 1

    Оппа!
    Излезе истината!
    Свободните хора, четем фактите, а не само внушенията на някой журналист!
    А, те са следните:
    http://www.x3news.com/download/?id=588747

    https://www.webit.network/novina.php?id=61

    Нередност?
  • 7
    specialistcho avatar :-|
    specialistcho

    05 юли 2023

    "Тенденциозна и манипулатива статия във в-к Капитал (втора поред)..."
    https://www.webit.network/novina.php?id=61

    Всички новини и отчетите на Уебит се намират на www.x3news.com
    http://www.x3news.com/?page=News&uniqid=64ab90445b26f

    Нередност?
Нов коментар