Германия се готви да забрани участието на Huawei и ZTE в 5G мрежите

Според Handelsblatt трите най-големи местни телекома са против заради неизбежните разходи по подмяна на технологията

Берлин се присъединява към западните страни, които не допускат китайската компания в 5G мрежите си
Берлин се присъединява към западните страни, които не допускат китайската компания в 5G мрежите си
Берлин се присъединява към западните страни, които не допускат китайската компания в 5G мрежите си    ©  Reuters
Берлин се присъединява към западните страни, които не допускат китайската компания в 5G мрежите си    ©  Reuters

Германия е близко до вземането на решение, което би забранило на Huawei и ZTE да участват в 5G мрежата на страната. По този начин най-голямата европейска икономика би се превърнала в поредната западна държава, която блокира достъпа на китайските технологични компании до критичната инфраструктура поради опасения за националната сигурност, съобщава бизнес вестникът Handelsblatt.

Твърдението на изданието се основава на източници и няколко документа, които се очаква да бъдат внесени за обсъждане в близките месеци. Трите най-големи местни телекомуникационни компании - Deutsche Telekom, Vodafone and Telefónica, биха били изправени пред сериозни разходи по замяната на вече инсталираната техника, което е и причината те да са против подобен ход.

Според източниците телекомуникационните дружества биха потърсили компенсация от федералното правителство, тъй като според тях някои от конкурентите им въобще не са използвали технологията на китайските производители. Шансът Федералната служба за информационна сигурност да се съгласи обаче е минимален, защото според местното законодателство изплащането на неустойки, когато става дума за важни за сигурността компоненти, е забранена.

Позицията на Европейската комисия (ЕК) е подобна, като основният мотив на изпълнителния орган е защитата на конкуренцията. Според ЕК подобни изплащания биха поставили компаниите, които са взели проактивни мерки по отношение на предпазване от риск, в неравностойно положение спрямо трите телекома.

Какъв е проблемът?

Притесненията на западните държави са свързани с това, че законово двете компании са задължени да сътрудничат на държавните органи на китайското правителство. Това означава, че във всеки момент Пекин може да поиска достъп до ресурсите им, а в случая на Huawei и ZTE този ресурс е от критично значение по отношение на личните данни, както и инфраструктурната независимост. По този начин европейските държави рискуват да дадат твърде голям контрол на Пекин, което при сценарий на влошени геополитически отношения може да се окаже фатално.

Друг проблем е, че голяма част от оборудването е това, което се използваше за 4G. За да може то да предава 5G, беше актуализиран софтуерът. Това създава възможността вражески сили да поемат критични функции за работата на мрежата. Потенциалният проблем е, че данните могат да бъдат събрани за шпионски цели и в екстремни случаи мрежата на мобилните телефони може да бъде манипулирана или изключена.

Берлин е изправен пред още предизвикателства. Мрежовите оператори продължават да инсталират огромни количества части на Huawei през последните години, защото продуктите на компанията се считат за технологично напреднали и същевременно евтини. По този начин почти 60% от германската 5G мрежа вече е оборудвана с компоненти от китайската група според данни на анализаторската компания Strand Consult. Антени, базови станции и други части от производителите Huawei, ZTE, Ericsson и Nokia не могат да се комбинират свободно помежду си. Това означава, че премахването на компонент може да изисква премахване на допълнителен хардуер, което би увеличило разходите.

Следователно забраната на Huawei може да доведе до високи разходи за мрежовите оператори. Особено засегната ще бъде Deutsche Telekom. Във вътрешен документ, за който Handelsblatt съобщи преди три години, се разиграва сценарият, че на групата вече не е разрешено да използва китайски доставчици в своите мрежи. В сценария, известен като "Армагедон", се предполага, че разширяването ще отнеме до пет години и ще струва най-малко 3 млрд. евро. От Deutsche Telekom тогава не пожелаха да коментират пред вестника, но не отрекоха съдържанието.