Китай влезе в дефлация, износът и вносът спадат

Очакваното възстановяване след края на пандемията засега не се случва

Имотният пазар продължава да създава проблеми на Китай
Имотният пазар продължава да създава проблеми на Китай
Имотният пазар продължава да създава проблеми на Китай    ©  Reuters
Имотният пазар продължава да създава проблеми на Китай    ©  Reuters
Темата накратко
  • Индексът на потребителските цени за юли е спаднал с 0.3% на годишна база.
  • Производствената дейност в азиатската страна се свива за четвърти пореден месец през юли.
  • Все повече експерти очакват правителството да стимулира местната икономика.

Китайската икономика е влязла в дефлация, показват официалните данни на Националното статистическо бюро. Индексът на потребителските цени за юли е спаднал с 0.3% на годишна база, като това е първото понижение на годишна база от над две години насам.

Китайските търговци на дребно са засегнати от забавяне на продажбите. Това означава, че онези, които са се запасили със стоки, очаквайки скок в търсенето след премахването на пандемичните ограничения, сега са под натиск да намалят цените. Цената на автомобилите също падна, след като поевтиняването на моделите на Tesla предизвика ценова война, която принуди и други марки също да ги свалят.

Същевременно производствената дейност в Китай се свива за четвърти пореден месец през юли, а ръстът при услугите и други сектори се забавя, което засилва призивите към Пекин да предприеме конкретни мерки за стимулиране на слабото икономическо възстановяване на страната, съобщава Financial Times.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на Китай отразява лек ръст спрямо предходния месец, но все още показва свиване на сектора. Стойности на индекса над 50 пункта означават нарастване, а под това ниво - свиване. Производственият PMI за юли възлиза на 49.3 пункта, лек ръст спрямо юнските 49 пункта и малко над прогнозите на анализаторите за 49.2, но все още остава в сферата на намаляването. Непроизводственият PMI, включващ сектори като строителството и селското стопанство, отчита спад от предходните 53.2 до 51.5, като се оказва по-нисък от прогнозираните от Goldman Sachs 53 пункта.

Ръстът на огромния сектор на услугите в страната отслабва, а забавянето на потребителските разходи и инвестициите, слабият износ и кризата с ликвидността в имотния сектор възпрепятстват растежа. Брутният вътрешен продукт на Китай нараства едва с 0.8% през второто тримесечие в сравнение с предходното, което се оказва доста под прогнозите.

Данните за юли "не вдъхват достатъчно увереност, че икономиката се възстановява", коментира Робърт Карнел, ръководител на отдела за проучвания в Азиатско-Тихоокеанския регион в нидерландската банка ING.

Забавянето на непроизводствената активност през юли приближава показателя към свиване, като повечето подиндекси, с изключение на бизнес очакванията, вече наближават или са паднали под прага от 50 пункта.

"Можем да отдадем това единствено на продължаващата надежда, че правителството ще извади нещо от торбата, което ще съживи икономиката", казва Карнел. И добавя: "Въпреки това... ние изобщо не сме убедени, че съществува "фискална базука", която да раздвижи икономиката."

Според анализаторите от Citi спадът в производствената активност дава сигнали за отслабване, което сочи, че "индустриалната инерция" може би "показва признаци на достигане на дъното". Отделни данни на изследователската група China Beige Book, която публикува алтернативни икономически показатели, показват, че производствената активност се е повишила през юли, но продажбите на дребно са отбелязали значителен спад в сравнение с предходния месец.

Партийна активност

Миналия месец Политбюро на Китайската комунистическа партия обяви мерки, с които да се опита да даде тласък на забавящата се икономика, за която признава, че бележи "мъчителен напредък". "Необходимо е да се увеличат продажбите на автомобили, електронни продукти и домашно обзавеждане и да се насърчи потреблението на услуги като спорт, отдих и културен туризъм", се е казало на срещата според информация на държавната информационна агенция Xinhua, цитирана от Financial Times.

Сред обещаните мерки са ускоряване на емитирането на специални облигации на регионалните правителства, тъй като много от силно задлъжнелите местни власти се нуждаят от средства за изплащане на заплати и за предприемане на инвестиционни дейности. Политбюрото на партията също така е декларирало, че правителството трябва да "стабилизира" външната търговия и чуждестранните инвестиции, които са подложени на натиск, и да увеличи международните полети, които все още не са се възстановили напълно от пандемията.

Партийният орган също така насочва вниманието към проблема със заетостта, като заявява, че той ще бъде стратегически приоритет. Младежката безработица в Китай достигна рекордни нива, като през юли се е покачила до 21.3%, въпреки че по-широките официални нива на безработица остават стабилни.

Неочаквано голям спад на износа и вноса

Очакванията за значително забавяне на китайската икономика се увеличиха във вторник. Причината за това са икономическите данни за юли, които показват, че вносът и износът са спаднали много по-бързо от очакваното.

Вносът е намалял с 12.4% за месеца на годишна база - над два пъти повече от очаквания спад от 5% в проучване на Reuters и отчетеното отстъпление от 6.8% през юни. Междувременно износът се свива с 14.5%, което е по-рязко от очаквания спад от 12.5%.

На годишна база износът за първите седем месеца на годината е намалял с 5%. Отчетеното намаляване при вноса за същия период е в размер на 7.6%. Сред малкото експортни категории с по-висока стойност, които отбелязват значително увеличение през първите седем месеца на годината, са автомобилите, рафинираното масло и производството на чанти, куфари и подобни. Що се отнася до вноса - хартиената маса, продуктите от въглища и хранителните растителни масла са сред категориите, отбелязали значителен ръст през периода януари-юли.

Показателите са силно повлияни от глобалното икономическо забавяне, което има негативен ефект и върху търсенето на стоки и суровини. "Повечето измервания на експортните поръчки сочат много по-голям спад на чуждестранното търсене, отколкото досега е било отразено в митническите данни", коментира пред Reuters Джулиан Еванс-Причард, ръководител на китайската икономика в Capital Economics. "Краткосрочната перспектива за потребителските разходи в развитите икономики остава предизвикателна, като много от тях все още са изложени на риск от рецесия по-късно тази година, макар и лека", добави той.