Huawei изгражда тайна мрежа за чипове, за да заобикаля ограниченията на САЩ

Чрез свързани фирми Huawei е придобила поне две производствени съоръжения за чипове и строи още три, предупреждава индустриалната асоциация SIA

Производителят на телекомуникационни съоръжения, който попадна в окото на бурята на икономическото противопоставяне между САЩ и Китай, миналата година се насочи към производство на полупроводници.
Производителят на телекомуникационни съоръжения, който попадна в окото на бурята на икономическото противопоставяне между САЩ и Китай, миналата година се насочи към производство на полупроводници.
Производителят на телекомуникационни съоръжения, който попадна в окото на бурята на икономическото противопоставяне между САЩ и Китай, миналата година се насочи към производство на полупроводници.    ©  Reuters
Производителят на телекомуникационни съоръжения, който попадна в окото на бурята на икономическото противопоставяне между САЩ и Китай, миналата година се насочи към производство на полупроводници.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Производството "в сянка" може да позволи на компанията да си набавя технологични компоненти, до които не би трябвало да има достъп заради ограниченията на САЩ
  • Белият дом постави Huawei в забранителен списък през 2019 г. заради опасения за националната сигурност, а оттогава допълнително затегна контрола върху износа на технологии за Китай
  • Пекин подпомага местното производство на чипове с мащабно финансиране

Китайският технологичен гигант Huawei изгражда мрежа от тайни съоръжения за производство на полупроводници, за да заобиколи търговските ограничения на САЩ. За това предупреждава в своя презентация водеща асоциация на глобалните производители на чипове SIA, до която от Bloomberg са получили достъп. През свързани фирми Huawei е придобила поне два вече съществуващи завода за чипове в Китай и строи поне още три, посочват от организацията. Производството "в сянка" ще позволи на компанията да си набавя технологични компоненти, до които не би трябвало да има достъп, докато в същото време се възползва от мащабно държавно финансиране от Пекин.

Производителят на телекомуникационни съоръжения, който попадна в окото на бурята на икономическото противопоставяне между САЩ и Китай, миналата година се насочи към производство на полупроводници. Министерството на търговията на САЩ постави Huawei в забранителен списък през 2019 г. заради опасения за националната сигурност, а впоследствие ограничи възможностите ѝ да работи с американски компании при почти всякакви обстоятелства. Ако китайската компания купува съоръжения под името на други фирми обаче и не разкрива участието си, може да успее да заобиколи тези ограничения и индиректно да си осигури американско оборудване за производство на чипове.

Американското министерство на търговията косвено потвърди информацията, като заяви пред Bloomberg, че следи ситуацията и при необходимост ще предприеме действия. Ведомството вече е поставило в забранителен списък десетки китайски компании, включително две, за които се твърди, че са част от мрежата на Huawei - това са Fujian Jinhua Integrated Circuit и Pengxinwei IC Manufacturing (PXW).

Пекин се стреми да разработи свои собствени местни алтернативи за производство на чипове, включително машини и критични компоненти.

Китай изразява несъгласие с американския контрол върху износа и обвинява САЩ, че се опитват да ограничат икономическото му развитие, докато Вашингтон също субсидира собствените си национални шампиони. Пекин се стреми да разработи свои собствени местни алтернативи за производство на чипове, включително машини и критични компоненти.

Индустриалната група SIA, базирана във Вашингтон, представлява по-голямата част от световните производители на полупроводници, включително Intel, южнокорейската Samsung Electronics и Taiwan Semiconductor Manufacturing. Нейни членове са и компании, които произвеждат оборудване, необходимо за направата на чипове, като Applied Materials и нидерландската ASML Holding NV. Именно подобни доставчици могат да бъдат подведени да работят с фирми, зад които в крайна сметка да се окаже, че стои Huawei.

Субсидиране

В същото време по данни на асоциацията производителят може да получи приблизително 30 млрд. долара държавно финансиране от своята страна, макар да не е ясно дали сумата е под формата на субсидии, заеми или друг вид подпомагане. Размерът на тази финансова подкрепа е почти колкото целия пакет стимули, определени в Закона за чиповете и науката на САЩ, които ще бъдат разпределени между множество компании.

Предвид сериозните ограничения, наложени на Huawei, Fujian Jinhua, PXW и други, не е изненада, че те търсят значителна държавна подкрепа, за да се опитат да разработят местни технологии, посочват от ведомството, което подчертава, че непрекъснато преразглежда и актуализира своя контрол върху износа.

Китай налива безпрецедентни суми в местната индустрия за полупроводници. SIA изчислява, че в страната има най-малко 23 производствени съоръжения с планирани инвестиции от над 100 млрд. долара до 2030 г. До 2029 или 2030 г. Китай е напът да разполага с повече от половината от глобалния капацитет в сектора на полупроводниците от по-старо поколение, произведени с 28-nm или 45-nm технология, казва групата. "Китай харчи приблизително толкова за субсидии, колкото останалата част от света", изчислява историкът и изследовател Крис Милър, автор на Chip War: The Fight for the World's Most Critical Technology.

Един дългосрочен риск за САЩ е, че Huawei и други китайски компании могат използват инвестиции в технологии от по-старо поколение, за да изградят знания и опит в производството на полупроводници. С достатъчно опит и производствен капацитет, компания с техническата мощ на Huawei може да премине към по-сложни полупроводници. Подобен беше пътят на TSMC и Samsung, за които някога се смяташе, че не могат да настигнат компании като Intel. След десетилетия развитие обаче сега те са водещи в производството на все по-сложни чипове.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dani_2077 avatar :-|
    dani_2077

    Съвсем нормален отговор на санкциите. Даже мисля, че се забавиха 🤷🏻‍♂️.

    Нередност?
Нов коментар