🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tesla залага на безжично зареждане с покупката на германския стартъп Wiferion

Компанията на Илън Мъск все още не е разкрила как точно ще се възползва от технологията, но тя със сигурност ѝ отваря много възможности

Сделката беше завършена няколко месеца след като американският производител на електроколи намекна, че разработва платформа за безжично зареждане на своите превозни средства.
Сделката беше завършена няколко месеца след като американският производител на електроколи намекна, че разработва платформа за безжично зареждане на своите превозни средства.
Сделката беше завършена няколко месеца след като американският производител на електроколи намекна, че разработва платформа за безжично зареждане на своите превозни средства.    ©  Reuters
Сделката беше завършена няколко месеца след като американският производител на електроколи намекна, че разработва платформа за безжично зареждане на своите превозни средства.    ©  Reuters

Безжично зареждане на електромобили - на тази сравнително нова функционалност вероятно ще заложи Тesla, след като придоби германския стартъп Wiferion, специализиран в технологиите за индуктивно зареждане. Сделката беше завършена няколко месеца, след като американският производител на електроколи намекна, че разработва платформа за безжично зареждане на своите превозни средства.

Покупката, за която намеренията на Tesla бяха известни от юни, е осъществена чрез нидерландското дъщерно дружество Tesla International BV. Макар цената да не е оповестена, германското издание Teslamag, което съобщи за придобиването, предполага, че стойността на сделката е около 76 млн. долара (68.9 млн. евро). Това е сумата, записана в последния тримесечен отчет на Tesla, предвидена за сделки, а не е известно компанията напоследък да е предприемала други придобивания.

Безжично зареждане би било от полза и за самоуправляващите се камиони, при които липсата на шофьор се превръща в неудобство, когато се наложи да бъдат заредени.

Макар да не е ясно какви точно планира да прави компанията на Илън Мъск с новата си придобивка, тя ѝ дава възможности в няколко направления - безжично зареждане на електроколи в домашни условия, интегриране на безжично зареждане към мрежата от Supercharger станции, въвеждане на технологията при автономните превозни средства или дори при роботите Optimus, които Tesla разработва. Според анализатори водеща цел вероятно ще е да се оборудват Supercharger-ите с безжична технология, което ще намали износването и необходимостта от ремонти. Безжично зареждане би било от полза и за самоуправляващите се камиони, при които липсата на шофьор се превръща в неудобство, когато се наложи да бъдат заредени.

Развитието на Wiferion

Wiferion се представя като "водещ доставчик на автоматизиран, безконтактен трансфер на енергия в индустрията". Германският стартъп предимно разработва индуктивни устройства за зареждане за индустриални роботи, но също така и за електрически превозни средства. Компанията е основана през 2016 г., а зарядните ѝ станции се предлагат от 2018 г. Оттогава има продадени около 8000 продуктови единици. Миналата година Wiferion навлезе на пазара в Северна Америка, след като постигна глобално лицензионно споразумение с WiTricity - компания, която също предоставя технологии за безжично зареждане.

От уебсайта на Wiferion става ясно, че тя вече работи под името Tesla Engineering Germany, макар ребрандирането все още да не е завършено. Teslamag отбелязва, че описанието на базирания във Фрайбург производител вече е променено. Преди фокусът на Wiferion бяха индуктивни системи за зареждане на транспортни системи без шофьор, роботи и мотокари на индустриални клиенти. Сега според германския търговски регистър компанията разработва, произвежда и разпространява продукти и услуги в областта на енергийната електроника за електрически превозни средства, както и "стационарни енергийни системи и устройства за съхранение, системи и устройства за генериране на електроенергия, включително слънчеви модули, слънчеви електрически системи и/или други технологии за преобразуване на слънчева енергия и като цяло всички други системи за генериране на електроенергия, свързани продукти и части".

Все още няма коментари
Нов коментар