🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК ще проверява "Милки груп био" и "Димитър Маджаров - 2"

Комисията се е самосезирала по информация, че двата производителя на овче сирене смесват овче с краве мляко

Слабото доверие в проверяващите институции кара потребителя да се съмнява какво точно купува
Слабото доверие в проверяващите институции кара потребителя да се съмнява какво точно купува
Слабото доверие в проверяващите институции кара потребителя да се съмнява какво точно купува    ©  Shutterstock
Слабото доверие в проверяващите институции кара потребителя да се съмнява какво точно купува    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Честите изследвания на съдържанието на хранителни продукти и дори морска вода от неправителствени организации най-сетне доведоха и до реакция от държавна институция. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за евентуална нелоялна конкуренция срещу две млекопреработващи компании - "Милки груп био" и "Димитър Маджаров - 2". Причината е, че НПО е открило, че в четири овчи сирена има наличие на краве мляко, а държавната Агенция по храните го е потвърдила за два продукта с ново изследване.

И двете компании научиха от "Капитал" за започналото производство и не пожелаха да коментират.

НПО: Проблем в 4 от 5 сирена

Комисията се е самосезирала след публикации в интернет медии за констатирани несъответствия в съдържанието на четири вида "овче сирене", установени след тестове от "Сдружение за достъпна и качествена храна" през май тази година.

Според тези публикации "само едно от петте от най-скъпите и най-популярните на пазара овчи сирена наистина съдържат овче мляко, останалите са смес - овче с краве мляко". Имена на производители не се посочват.

Комисията за защита на конкуренцията е направила предварително проучване, като е поискала информация и доказателства от Българската агенция по безопасност на храните за предприети действия, свързани с извършване на лабораторни изследвания на въпросните продукти "овче сирене".

Агенцията по храните: две проблемни проби

Агенцията по безопасност на храните е предоставила на КЗК информация от юни и септември т.г., в която се посочва, че след получен от Сдружението за достъпна и качествена храна сигнал инспектори са взели четири проби овче сирене от търговската мрежа от произволно избрани партиди, произведени от посочените в сигнала млекопреработвателни предприятия.

Пробите са изпратени в лаборатория в Хърватия, която използва акредитиран метод за откриване на казеин от краве мляко в млечни продукти от овче, козе и биволско мляко.

В резултат от проведените лабораторни изпитвания в две от пробите е установено наличие на краве мляко. То е открито в овче сирене "Саяна" (производител "Милки груп био") със съдържание 63 ± 7.55% краве мляко, и в овче сирене "Димитър Маджаров" (производител "Димитър Маджаров - 2") със съдържание 7 ± 0.84% на краве мляко, посочват от БАБХ.

Преведено за потребителите това означава, че в "Саяна" е открито 63% краве мляко (с възможно отклонение от 7.55%), а при "Маджаров" - 7% (с допуск за грешка от 0.84%), обясни представител на млечния сектор.

Въпросните партиди сирене са изтеглени от пазара и са етикетирани като "саламурено сирене смес", след което се пуснати за продажба. Двете фирми са сключили споразумение с БАБХ, наложена им е парична санкция от агенцията и са подложени на постоянен официален контрол от инспекторите, става ясно от информация на БАБХ.

Проверката предстои

Комисията за защита на конкуренцията приема, че "от представените данни и доказателства в предварителното проучване се създават "основателни съмнения за евентуално извършени нарушения по глава VІІ от ЗЗК - "Забрана за нелоялна конкуренция", при производството, етикетирането, разпространението и реализацията на посочените марки овче сирене".

Причината е, че информацията на етикетите - тяхното наименование "овче сирене" и означението "100 % овче мляко", се отнася "до съществени свойства на тези продукти и представена по този начин може да въведе в заблуждение потребителите". За да установи дали има нарушение или не, антимонополният регулатор образува предварително производство срещу двете фирми.

За методите на изследване

Преди дни от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните разпространиха информация за среща по инициатива на министър Кирил Вътев на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински и председателя на сдружение "За достъпна и качествена храна" д-р Андрей Велчев. Срещата е била по повод направено от сдружението поредно проучване на млечни продукти на български производители.

По време на срещата д-р Патарински е обърнал внимание, че "не е възможно резултатите от проучването, направено от сдружението, да бъдат отправна точка за предприемане на мерки от страна на агенцията срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения".

"Причина за това е използваният метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия ЕС чрез Регламент за изпълнение 2018/150 по отношение на методите за анализ и оценка на качеството на млякото и млечните продукти", е становището на БАБХ. За да установи дали резултатите от проучването на сдружението са верни, БАБХ ще извърши нови проби от същите партиди, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод, съобщиха от ведомството.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tyi_ynui avatar :-|
    tyi_ynui
    • + 2

    браво....това се говори от 10 години, ама институциите сега се задействали....браво. похвално

    Нередност?
Нов коментар