ГБС ще ремонтира покрития паркинг на летище София за 24.5 млн. лв.

Ремонтните дейности по четириетажния паркинг на Терминал 2 ще започнат през 2024 г. и трябва да завършат за около година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Главболгастрой" ще ремонтира покрития паркинг на летище София за близо 24.5 млн. лв. Новината беше съобщена от концесионера "СОФ кънект", който е подписал днес договора с "ГБС Инфраструктурно строителство", част от групата на "Главболгарстрой".

Лошото състояние на сравнително новия паркинг на Терминал 2, строен през 2006 г., беше една от неприятните изненади за концесионера, влизайки във владение на летището, и беше посочен като един от ключовите спешни проекти за развитието на аерогарата.

Ремонтните дейности по четириетажния покрит паркинг на Терминал 2 ще започнат през 2024 г. и трябва да завършат за около година. Междувременно се очаква "ГБС Инфраструктурно строителство" да приключи строежа на открития паркинг с капацитет над 1000 места. Така пътниците ще паркират на открития паркинг, докато бъде завършена реновацията на закрития. Като краен резултат от реализацията на двата проекта на Терминал 2 ще има общо почти 1900 паркоместа, съобщават от летището.

Какво се очаква

В края на май 2023 г. концесионерът получи финалните оферти от пазара. Кандидатите в началото са между 11 и 15, като след 4 рунда остават 7-8 местни и международни компании, коментираха през лятото от "СОФ кънект" пред "Капитал".

Още тогава беше ясно, че стартирането на ремонта на покрития паркинг ще трябва да се отложи, за да се намери решение къде ще паркират около 800 автомобила, колкото са местата в него. Т.е. да бъдат завършени проектите за външни паркинги.

"Заедно с открития паркинг на Терминал 2 ще бъде внедрена система за контрол на достъпа. Новата бариерна система, базирана на разпознаване на регистрационен номер, ще гарантира, че всеки пристигащ шофьор, който възнамерява да остави или качи пътници, ще има бърз достъп, без да чака на опашки. Този проект включва и разширяване на пътя и изграждане на нов обратен завой, който ще пренасочи трафика към съседни съоръжения, разположени извън летището", съобщават още от фирмата концесионер.

В очакване на още промени

Паркингът е един от многото проекти, които трябва да се случат на летище София през първите 10 години от концесията. През тази пролет беше избран проектант за най-големия проект - реконструкцията на Терминал 2, който трябва да поеме трафика и от Терминал 1. Реновацията на Т2 трябва да е готова до средата на 2026 г., като това включва над 50 проекта.

Друг мащабен проект е за подмяна на багажната система на летището, увеличаване на броя на check-in гишетата от 34 на 50. Промени в зоната за проверка на багажите и граничния контрол, които са една от тапите на летището. Нова търговска зона, food court и т.н.

След приключването на работата по Т2 към него ще бъде пристоен и Терминал 3 в посока към контролната кула, като всичко ще бъде интегрирано. Тогава ще настъпи следваща фаза от промени, като с построяването на Терминал 3 security проверката ще се премести на Т3 и там ще се събират потоците на чекираните и на Т2, и на Т3

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw
    • + 5

    Три години след като спечели концесията, концесионерът все още не си е направил труда да смени изгорелите крушки от надписа на летището!!! Половината букви продължават да не светят. Какво е извинението на концесионера? Всеки полу-нормален човек вече може да се сети, че нещо не е наред с тази концесия...

    Нередност?
  • 3
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 4

    Удивително е как обект от такава стратегическа важност се харизва на откровени измекяри без извинение. Единственото по-лошо от държавата стопанин е корумпирана власт предоставяща активи на наши хора.

    Нередност?
Нов коментар