🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Cineland е новият киноиграч в София

Веригата ще се бори за вниманието на зрителите в столицата с трима големи конкуренти

Всички 670 места в киното са с разтягащи се кресла или легла
Всички 670 места в киното са с разтягащи се кресла или легла
Всички 670 места в киното са с разтягащи се кресла или легла    ©  Cineland
Всички 670 места в киното са с разтягащи се кресла или легла    ©  Cineland
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

На 18 ноември в Bulgaria Mall отвори врати кино от веригата Cineland, която досега оперираше в по-малки градове като Велико Търново, Плевен и Търговище. Официалното откриване е на 30 ноември, а залите са осем с общо 670 места, като на това място до юни 2022 г. се помещаваше обект на "Кино Арена". Инвестицията на съдружниците Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев е малко над 3 млн. лв. Със стъпването си в столицата веригата става четвъртата със свое кино, след като Cinema City, "Арена" и Cine Grand имат по няколко обекта. Още през лятото Илиев коментира пред "Капитал" навлизането им в София с обяснението, че "най-нормална стъпка в развитието ни би било да стъпим и на софийския пазар", като разяснява, че той формира 45% от общия в страната.

Другият съдружник Дерменджиев, който е и заместник-председател на управителния съвет на "Асоциацията на българските киносалони", обясни пред "Капитал", че ще привличат киноманите с няколко сравнително нови тенденции за салоните в страната. Едната не е напълно нова, но киното в Bulgaria Мall е сред първите, които са изцяло с разтягащи се кресла, на които зрителите ще се чувстват максимално комфортно, както ако бяха в къщи на дивана. На първите редове във всички зали дори са поставени легла, с което се цели да се опровергае схващането, че първи ред е най-неудобен за гледане на филм. Една от залите дори разполага изцяло с легла с възглавници и ще може да бъде наемана за частни прожекции.

Друга от иновациите е напълно автоматизираното допускане до прожекциите чрез устройства, които сканират QR код от закупения билет, както и билетите за паркинга на търговския център. Зрителите, които са закупили предварително билети, както и храни и напитки, ще имат специален "бърз" щанд, който ще ги обслужва с приоритет. През новата година ще има възможност и за поръчки, които ще чакат клиентите директно на местата им в залите. Не на последно място - в един от салоните на новото кино се използва лазерна прожекционна машина, която по думите на Дерменджиев е първата в столицата. "Благодарение на нея картината е кристално чиста", обясни той.

Четвърти в София

Съдружниците в управляващото дружество "Синеленд" са с над 25-годишен опит в киноиндустрията в България. Още през 1995 г. Божидар Илиев, сестра му и трети съдружник отварят в София първото частно кино-кафе "Централ". По-късно към екипа се присъединя и Янаки Дерменджиев, с когото отварят кино "Роял", което пък е първото с цифров звук. През 2002 г. пък двамата се присъединяват към екипа на веригата "Кино Арена" с краен собственик Стефан Минчев.

През 2013 г. напускат "Арена", а две години по-късно Илиев отваря с друг партньор кино в Габрово, а паралелно с това Дерменджиев в Търговище. През годините отварят кина още в Карлово, Плевен и Велико Търново, както и в Перник през декември 2021 г. Освен това веригата управлява и летни кина в Китен, Ахтопол и Велико Търново.

Идеята за кино в София идва, след като през юни 2022 г. става ясно, че управата на Bulgaria Мall търси киноразпространител на овакантените от "Кино Арена" помещения. Двамата съдружници разработват концепция, с която спечелват доверието на ръководството на търговския център да развиват там свой обект.

Ден преди официалното откриване на салона в търговския център Янаки Дерменджиев разказа пред "Капитал" за това, че киното ще е отворено за прожекции на филми от афишите на фестивали като "Киномания", Cinelibri и т.н. Като реверанс към публиката пък ще са дните от 4 до 6 декември, когато в киното ще се прожектират девет български филма, които са били номинирани и селектирани за наградите "Оскар", както и девет анимационни филма. Входът за всички тях ще бъде напълно безплатен.

45% от пазара в страната

Пазарът в София, а и в страната се доминира от двете големи вериги Cinema Сity и "Арена", както и Cine Grand, които имат две зали в столицата. Киносалоните - лидери по броя на продадените билети за първите шест месеца на тази година, са обектите в Paradise Center и Mall of Sofia на Cinema Сity и на индийската Cine grand в Ring mall (виж таблицата).

Продадените билети за полугодието в цялата страна са 2.18 млн., а приходите от тях са в размер на 26.6 млн. лв., което е с 41% повече спрямо януари - юни на 2022 г. Резултатите пък за цялата преходна година са 3.96 млн. билета и 41.89 млн. лв. приходи от тях. Това е съответно 55% и 70% спрямо 2021 г. и e все по-близо до резултатите от преди пандемията от ковид-19, когато билетите са 5.01 млн. на стойност 49 млн. лв.

Очакванията и на Дерменджиев, и на Илиев са през 2023 г. индустрията да достигне нивата от 2019 г. Сред основните благоприятстващи причини са липсата на всякакви ограничения, каквито имаше в началото на 2022 г., както и тенденцията за все по-големия дял на българските филми в салоните из страната. За увеличаване на приходите от разпространение ще помогне пък увеличената цена на билетите, която на годишна база е близо 15%.

Текстът е коригиран на 1.12.2023 г. в 15:12 ч. като е уточнено, че киното е сред първите в страната с разтягащи се кресла.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    itk091065665 avatar :-|
    itk091065665
    • + 2

    Сине Грант, за клиентите да знаете че бебешките шишета с вода за децата не се допускат!
    На три годишното ни дете взеха водата на входа. Трябвало да купим вода от специалния магазин в ринг мола. Нямало значение ме е бебе, дете или възрастен.
    Приключихме със седмичното кино и ринг мол.

    Нередност?
  • 5
    gun avatar :-|
    gun
    • + 2

    Не мога да разбера защо в киното трябва да се сервират "храни и напитки", още повече да те чакат на стола. Това да не е снек бар? Идиотско е да се ядат всякакви топли чипсове с чеснов сос и пр. ухания в залата, да не говорим за шумоленето с опаковките. Като прибавим и задължителните разговори по телефона на кифлите или тинейджърите, едва ли скоро ще отида вм някой такъв салон. Слава богу има нормални салони като Г8 и Одеон.

    Нередност?
  • 6
    iqp461106382 avatar :-|
    Георги Куманов
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "gun":

    Това дали киното е "арт" не е гаранция, че аудиторията му ще се държи на ниво. Давам пример с Lucky Дом на киното в Пловдив, където на Spencer имаше трима възрастни хора, единият от които говореше по телефона и след като му направих забележка, "дамите" с него за малко да ми вдигнат скандал за това, че ги възпитавам на дърди години. Когато някой пречи, правите му забележка, а ако се наложи, викате и разпоредител.

    Нередност?
  • 7
    arz14663196 avatar :-|
    arz14663196
    • + 1

    До коментар [#6] от "Георги Куманов":

    Същата история на новия филма на Скорсезе в Синемасити… Мъжа до мен получаваше известия през няколко минути и то звучни. Изчаках го един , два , три пъти и накрая му направих забележка, а той направо се учуди какъв човрк съм аз , че да му казвам какво да прави… Накрая си изключи звука с много мрънкане . Пълно е с хора с толкова ниска култура , че ми се плаче.

    Нередност?
  • 8
    iqp461106382 avatar :-(
    Георги Куманов

    До коментар [#7] от "arz14663196":

    Очевидно хората смятат, че са единствени там и не бива да се съобразяват с останалите. Понякога си мисля, че аз съм сбърканият и сякаш съм възпитаван на друга планета.

    Нередност?
  • 10
    alex_zvezdev avatar :-|
    Александър Звездев
    • + 1

    Интересно и поздрави

    Нередност?
Нов коментар