🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Hydrogenera с първа поръчка за 1 MW инсталация за производство на водород

Компанията използва метал-хидридни системи за съхранение на водород, без нужда от предварителното компресиране

При зеления водород няма отделяне на въглеродни емисии
При зеления водород няма отделяне на въглеродни емисии
При зеления водород няма отделяне на въглеродни емисии    ©  Shutterstock
При зеления водород няма отделяне на въглеродни емисии    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания Green Innovation, която от началото на 2023-а оперира през бранда Hydrogenera, работи върху първата си поръчка за мегаватов електролизьор за производство на зелен водород. Сключеният договор е за алкален електролизьор, като на този етап не са включени системи за съхранение на произведения водород, което означава, че той ще се използва директно.

От компанията споделят пред "Капитал", че е направено авансово плащане в размер на 50%, но не посочват точната сума, както и кой е възложител на проекта. По международни оценки обаче подобен проект с капацитет от 1 мВт струва над 1 млн. евро, а потенциален ползвател на инсталацията би бил малък завод, който и сега използва водород в дейността си, но такъв, получен от природен газ например.

Пак на база други такива проекти по света може да се каже, че инсталацията би произвеждала по 450 кг зелен водород на ден, или около 160 тона на година. Като енергийна стойност това е равно на около 5300 MWh електроенергия.

Процесът на проектиране на едномегаватовия електролизьор е завършен и в момента тече снабдяване с малка част от компонентите, които не са собствено производство, казват още от компанията.

По веригата на водорода

През миналата година Hydrogenera обособи звено, което работи върху метал-хидридни системи за съхранение на водород. Технологията позволява съхранение под ниско налягане - до 20 бара, което премахва нуждата от предварително компресиране. При тези системи няма специален температурен режим на пълнене и това ги прави ефикасни и безопасни. Приложението им е статично, а когато се касае за проекти, които налагат транспортиране, от компанията предлагат и други технологични решения. Те могат да осигурят транспортиране на водород в бутилки или да изградят система за производство на място.

Представител на Hydrogenera коментира, че могат да изпълнят цялата верига - производство на водород, компресиране и съхранение, подаване в газопреносна мрежа или транспортиране до зарядни станции. Проектите, в които участват, са съобразени със специфичните нужди и последващото приложение на водорода.

В процеса на преговори с клиенти и партньори освен технологичните решения компанията представя и финансови модели с включени оперативни и капиталови разходи, както и възвръщаемост на инвестицията според избрания модел. Екипът на иновативната компания вярва, че индивидуалният подход е изключително необходим в една нова сфера без строго дефиниран пазар. Заради това те предлагат цялостни решения, а не стандартизирани продукти, както повечето производители на електролизьори в световен мащаб.

Очаквания за 2024

От компанията казват, че 2023 г. е била интензивна за тях. Липсата на ясни регулаторни рамки и достъпни финансови инструменти не е представлявала бариера за сключването на стратегически партньорства.

Точно през миналия януари Hydorgenera привлече първата си външна инвестиция в размер на 2 млн. евро. В рунда се включиха Karoll, Impetus Capital (който влиза с 250 хил. евро), MFG Invest и редица бизнес ангели.

Започват новата година с индикативни заявки за електролизьори с обща мощност 10 мегавата. Основен приоритет е увеличаването на производствените мощности и устойчивото разрастване на инженерните екипи. Предстои им сертификация по ISO, а същевременно продължават да следят и пазарните условия в очакване на подходящ момент за набиране на публичен капитал с цел изграждане на собствена производствена база.

За технологичните решения, които предлагат, има интерес от чуждестранни компании в Италия и Германия. Компанията е реализирала и първи продажби от метал-хидридните системи за съхранение в Италия. От Hydrogenera уточняват, че търсенето за българския пазар нараства експоненциално и текущите поръчки в страната са приоритет за тях.

Все още няма коментари
Нов коментар