🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата европейска банка за водород обяви първи търг за ценова помощ при производството

Целта е зеленият водород да стане конкурентоспособен на този, който се произвежда от фосилни горива

В България все повече се говори за водород, но с не особен успех
В България все повече се говори за водород, но с не особен успех
В България все повече се говори за водород, но с не особен успех    ©  Shutterstock
В България все повече се говори за водород, но с не особен успех    ©  Shutterstock

През септември 2022 в годишната си реч за състоянието на съюза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви създаването на Европейска водородна банка. Но не даде повече подробности за начина, по който ще функционира тя и конкретните й цели. Което създаде впечатлението за поредната административна стъпка на Брюксел.

Допълнителни детайли за банката, нейните задачи и структура бяха изложени в съобщение до медиите през март 2023 г., едва миналата седмица обаче комисията публикува първия реален търг на Европейската водородна банка. Той има за цел да привлече частни инвестиции в ЕС и в трети държави за осигуряване на доставки на водород от възобновяеми източници към потребителите. (Повече за стотиците милиарди, които ще бъдат насочени към производството на зелен водород, може да прочетете тук.)

Понеже зеленият водород (произведен чрез електролиза с енергия от ВЕИ) все още е икономически нерентабилен, производителите имат нужда от финансова инжекция, с която да стимулират продукцията в началния етап. Според ЕК "трябва да се премахне разликата между производствената цена и цената, която потребителите в момента са готови да платят на пазар, където невъзобновяемото производство на водород е все още по-евтино".

Инициативата може да бъде свързана с плана на ЕС RePower, според който трябва да се произвеждат 10 млн. тона водород до 2030 г. Това е равносилно на 330 тераватчаса (тВтч), или сравнено по друг начин, 10 млн. тона втечнен природен газ са равни на 150 тВтч.

Какво представлява новата Европейска банка за водород?

Първоначално банката ще подкрепи купуването на водород чрез инвестиция от общо 3 милиарда евро, предоставени от Фонда за иновации на ЕС. Тъй като съществуващите разлики в разходите между водород от ВЕИ и неговия аналог, базиран на изкопаеми горива, възпрепятстват създаването на пазар на течен зелен водород, Европейската банка за водород ще покрие и намали първоначалния недостиг на финансиране.

Ето защо комисията установи подход с два стълба с отделни механизми за финансиране, за да отчете изискванията за проектиране на схемите за подпомагане, стимулиращи вътрешното производство на водород в ЕС, и тези, стимулиращи вноса на водород.

Чрез предоставянето на повече финансиране на зараждащия се пазар банката има за цел да намали риска на инвестициите от политическа и пазарна несигурност, да привлече инвестициите на частния сектор чрез увеличаване на доверието на инвеститорите и да подобри откриването на цените чрез създаване на конкуренция за финансиране.

Първият търг на Европейската водородна банка

Идеята е да се осигурят 800 милиона евро от европейски фондове, за да се подпомогне индустрията и в същото време да се стимулират частните инвестиции. Очаква се зеленият водород да играе ключова роля в декарбонизирането на ЕС, така че да може да постигне целите си за намаляване на емисиите до 2050 г. Плановете, общо взето, са да се изгради мрежа за водород, която да наподобява газопреносната.

Офертите трябва да се основават на предложена ценова премия (premium price) за килограм произведен зелен водород, като таванът е 4.5 евро на кг. Офертите ще бъдат класирани от най-ниската към най-високата цена на офертата и ще бъдат субсидирани в този ред.

Според регламента избраните проекти ще получат субсидията в допълнение към пазарните приходи, които генерират от продажбите на водород, за максимум от 10 години. След като проектите осигурят своите споразумения за субсидия, те трябва да започнат да произвеждат възобновяем водород в рамките на пет години.

Панацея ли е водородът и има ли място и за България?

През 2022 г. водородът представлява по-малко от 2% от потреблението на енергия в блока и се използва предимно за производство на химически продукти, като пластмаси и торове. Планът на ЕС е да произвежда 10 милиона тона и да внася още десет милиона до 2030 г.

Между другото Германия поиска от Обединеното кралство да обмисли изграждането на 400-километров тръбопровод за водород под Северно море и се подготвя подводен тръбопровод за пренос на зелен водород между Испания и Франция.

Съвсем наскоро български водороден проект бе включен в списък на проектите от общ интерес на ЕС. Става въпрос за водородопровод с дължина около 250 км и две компресорни станции в района на Дупница и Кулата. Също така ще се ползва водородна точка на междусистемно свързване с мрежата на гръцкия газопреносен оператор DESFA в района на Кулата/Сидирокастро, откъде минава и природния газ. Това ще позволява двупосочен пренос на водород от и към Гърция. По същия начин България вкара в механизма проекта за разширението на газовото хранилище в Чирен и получи финансиране.

В България усилено се обсъжда дали на мястото на въглищния комплекс "Марица-изток" да не се изградят мощности за 130 хиляди тона зелен водород на година. Идеята се застъпва сериозно от министъра на енергетиката Румен Радев, въпреки че се посреща със сериозен скептицизъм от енергийния сектор. Според различни източници проектът blion се изчислява на 14 млрд. евро.

У нас има и компания, която се занимава с производство на електролизьори Green Innovation и търси водородни решения за индустрията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар