🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двойно ускорение на българската "ЕндуроСат" в мисия "Космос"

Българският производител на наносателити удвоява оборота си през миналата година до около 27 млн. лв. и скоро пуска нов продукт

В краят на 2023 г. българската "ЕндуроСат" произведе рекордните осем сателита, а целта е до края на тази година да могат да се произвеждат по десет на месец
В краят на 2023 г. българската "ЕндуроСат" произведе рекордните осем сателита, а целта е до края на тази година да могат да се произвеждат по десет на месец
В краят на 2023 г. българската "ЕндуроСат" произведе рекордните осем сателита, а целта е до края на тази година да могат да се произвеждат по десет на месец    ©  EnduroSat
В краят на 2023 г. българската "ЕндуроСат" произведе рекордните осем сателита, а целта е до края на тази година да могат да се произвеждат по десет на месец    ©  EnduroSat
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Българският стартъп за наносателити приключва успешна 2023 г. с удвоени приходи от около 27 млн. лв. и по-голям екип от 160 души.
  • След разширението на лабораториите си компанията вече произвежда по 8 устройства на месец и има 250 клиента в целия свят.
  • През тази година ще пусне сателит от ново поколение и ще инвестира в обучение на инженери.

Докато на Земята икономиката остава уязвима, в Космоса ситуацията изглежда по-добре. За българския производител на наносателити "ЕндуроСат" трудностите не засягат съществено стратегическия сектор, в който работи. След като преди девет месеца получи поредна финансова подкрепа от външни инвеститори за разширяването си от 10 млн. долара, с основен инвеститор европейският фонд CEECAT Capital, компанията отчита най-силната си досега година през 2023 г. А скоро ще пусне и ново поколение сателити, с което ще разшири още хоризонта на дейността си.

Нагоре по всички показатели

Изминалата година е добра за "ЕндуроСат" по много показатели - от продажби и заети до нови проекти и иновации. По предварителни неофициални прогнози компанията очаква да удвои приходите си спрямо 2022 г., което според данни от търговския регистър за този период означава да достигне оборот от около 27 млн. лв. Разширява се и екипът. "Наехме нови 55 човека и в момента сме над 160 души", каза основателят и изпълнителен директор на "ЕндуроСат" Райчо Райчев за "Капитал". Новите попълнения включват удвояване на броя тестови и сглобяващи инженери, както и утрояването на инженерите, отговорни за осигуряването на качеството.

Компанията вече има офиси в шест локации по света - в България, където е основната й дейност, Италия, Франция, Люксембург, Германия и САЩ. "Достигнахме 250 клиента в целия свят, като се има предвид, че космическият сектор е доста затворен и броят на компаниите не е много голям", коментира той.

Райчев е основен акционер (50%) в създадената през 2015 г. "ЕндуроСат" по данни от Търговския регистър. След инвестицията на CEECAT Capital през миналата година като едноличен собственик на дружеството е вписана регистрираната в Люксембург EnduroSat и дяловете на останалите акционери не са видими. В годините назад компанията е привличала инвестиции и от други фондове и бизнес ангели.

След като през миналата година "ЕндуроСат" завърши проекта си за чиста стая и разшири лабораториите си за тестване и сглобяване на сателити в София, през последните два месеца на 2023 г. тя вече произвежда рекордните си осем сателита на месец. "Нашата амбиция е сега да успеем да създадем процеси, които да ни позволят да сглобяваме и тестваме до 10 сателита на месец, а впоследствие това да бъде и нашата норма, което би ни поставило в един много тесен кръг от космически компании на световно ниво като SpaceX, Blue Origin, Boeing, Lockheed Martin и Airbus", допълва Райчев.

Настолен сателит и други новости

През 2023 г. компанията патентова своята концепция за настолен сателит DeskSat, който представлява клонинг на намиращия се вече в орбита космически наблюдател. Върху него се разработват полезните товари (камери, сензори, експериментална апаратура и т.н.), операциите, както и командите, изпращани от контролната зала, като по този начин се намалява рискът за повреда в намиращата се в орбита техника. "Главното предимство на настолния сателит е, че може да се преизползва за всяка последваща мисия на клиента, което значително намалява разходите. DeskSat позволява на космическите инженери да разработват и тестват своите космически решения много по-бързо, както и да се оптимизира дизайна и интеграцията на мисията, скъсявайки над пет пъти времето, необходимо за разработка и подготовка за полети, като в същото време намалява разходите над три пъти", обясни Райчев.

Като важна придобивка от компанията определят изградената чиста стая. Макар че първоначално предвидената инвестиция от 4.17 млн. лв. в крайна сметка нараства до над 5 млн. лв., което включва самата стая, както и оборудването в нея. Изпълнителят за нея е германската Viessmann Technologies, а проектът успява да приключи шест месеца по-рано от предвиденото. Благодарение на това българската компания разполага с помещение, където не се допускат вредни и прахови частици. Това е изключително важно в изготвянето на технология, която предстои да бъде изстреляна в Космоса, тъй като те биха могли да имат изключително негативен ефект върху обектива на бордовите камери или върху техниката.

"Чистата стая ни позволява да подготвяме сателитите инхаус. Досега се налагаше да се асемблират при наши партньори и тестовете им за космическа квалификация трябваше да се правят в центрове на Европейската космическа агенция. Това означаваше да проектираме сателита тук, да го асемблираме в друг център, да го изпращаме в Холандия или Италия за квалификационни тестове, да го връщаме обратно тук и чак тогава да го изпращаме за изстрелване към SpaceX. Това добавяше поне два месеца в процеса и костваше изключително големи финансови ресурси", коментира Райчев.

Големите партньорства

За компания от космическия сектор един от най-важните измерители е участието й в международни проекти и програми. В случая на "ЕндуроСат" 2023 г. носи редица успешни мисии в частния и публичния сектор, както и успешно партньорство по няколко програми, сред които Toliman, PADRE, "Коперник" и създаването на сателита Flamingo.

Първата от тях е в партньорство с Университета на Сидни и Breakthrough Initiatives. Целта ѝ е да търси живот в Космоса, и по-точно в съседната ни слънчева система - Алфа Кентавър. Участието на българската компания идва във втората фаза от проучването с изготвянето на неин сателит, а успехът на мисията би дал възможност да се докаже, че нано- и микросателити могат да имат важна роля в опознаването на вселената.

Втората мисия - PADRE, е в партньорство с Калифорнийския университет, Бъркли и НАСА и цели да направи по-обстоен анализ на Слънцето. За изпълнението й, което се очаква да започне официално през 2025 г., върху сателит на "ЕндуроСат" ще бъдат поставени рентгенов поляриметър и сензор за насоченост. Чрез тези сензори и продължително наблюдение човечеството ще може да добие по-пълно разбиране за слънчевата активност, слънчевите изригвания и космическото време.

Проектът "Коперник" е на Европейската космическа агенция, където българската компания печели в отворен търг възможността за създаването на два сателита от следващо поколение за наблюдението на Земята. Целта е да има констелация от европейски сателити, чрез които да може да се събират данни, обвързани с екстремни климатични събития като горски пожари, наводнения и земетресения. Сателитът на "ЕндуроСат" се очаква да започне да изпълнява своята мисия през 2025 г.

Последният от изброените проекти е Flamingo, който се разработва за германската космическа компания Vyoma и е за сателитна констелация от 12 отделни микросателита. Първите два ще трябва да бъдат изготвени и изстреляни през 2024 г., а това се явява и първата платформа от клас ESPA, т.е. над 100 кг, за българската компания. Сателитът ще носи изключително чувствителна оптика и е създаден за наблюдение на космически боклук и следене на орбиталните параметри на спътници.

"Космическият сектор е с много висока добавена стойност и е от стратегическо значение. Няма страна, която да не зависи от него за навигация, метеорология, комуникация, наблюдение на Земята, отбрана и много други. Имаме достъп до услуги, изцяло зависещи от космически инфраструктури, но сме свикнали да ги гледаме като даденост, без да си даваме сметка колко сложни и трудни за създаване са те. Това е причината да имаме огромна нужда от суверенни сателити в орбита", коментира Райчев.

Към нови хоризонти

Един от големите проекти на "ЕндуроСат" за 2024 г. няма да се намира в орбитата, а ще е в класните стаи. От българската компания са разработили магистърска обучителна програма заедно със Софийския университет "Климент Охридски", ВВУ "Георги Бенковски" и ВМУ "Никола Вапцаров". Тя ще цели да включва 70% практически упражнения с реални космически системи и мисии и ще бъде изцяло финансирана от "ЕндуроСат", като част от преподавателите ще бъдат инженери от компанията. "Предвиждаме да каним водещи лектори от целия свят, за да може преподаваният материал да е в крак с времето, а не да бъде поредното статично образование, което по-скоро подхожда на индустриалната епоха, отколкото на XXI век", коментира Райчев. Неговите очаквания са в първата година на програмата да могат да вземат участие до 50 човека.

По-далечната цел пък е създаването на национална космическа агенция, за което от "ЕндуроСат" вече са предложили конкретен план на правителството. "Работим, за да създадем всички предпоставки за изграждането и развитието на космически икономически отрасъл в България. Планът ни е подкрепен от голям брой експерти и професионалисти, пряко работещи и свързани с Космоса", добави Райчев.

За самата "ЕндуроСат" най-големият проект за 2024 г. е създаването на първия й сателит от ново поколение, който ще тежи над 100 кг (за сравнение, сегашните сателити са с тегло от 5 до 50 кг). Очакванията са той да бъде готов в рамките на първото тримесечие на тази година, а успешното му изграждане ще означава и навлизане в един изцяло нов сегмент за компанията от друг тип сателити.

Отделно от това от "ЕндуроСат" ще търсят да съкратят времето, нужно за сглобяването, производството и операциите в орбита на един сателит, а също и да тестват доколко техните процеси и познания в изграждането на наносателити е преносимо и за сателити от друг тип. "Планираме да изградим нови високотехнологични инфраструктури. Нужно е изграждането на изцяло нов процес по създаването на новото ни поколение сателити и ни предстои за пореден път трудната задача да се учим на базата на грешки, какво наистина работи и как да го подобряваме постоянно", коментира Райчев. Компанията ще търси да се разрасне с второ помещение, което да бъде двойно по-голямо от сегашните и където да бъдат създадени следващите технически лаборатории.

Все още няма коментари
Нов коментар