🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

S&P 500(0): Да си купя или не парче от пазара

Някои от американските акции са на рекордни нива, но надценени ли са всъщност

Никога не е било по-лесно за инвеститорите да получат достъп до S&P 500
Никога не е било по-лесно за инвеститорите да получат достъп до S&P 500
Никога не е било по-лесно за инвеститорите да получат достъп до S&P 500    ©  Dalle
Никога не е било по-лесно за инвеститорите да получат достъп до S&P 500    ©  Dalle
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Американският индекс S&P 500 удвоява стойността си за по-малко от четири години.
  • Въпреки че може да изглежда надценен, важно е да бъдат оправдани прогнозите за печалби.
  • Инвеститорите могат да получат достъп до пазара срещу едва 0.07% от активите годишно.

През февруари 1998 г. американският борсов индекс S&P 500 минава 1000 пункта за пръв път. Три години по-рано - през март 1995 г., е достигнал 500 пункта. Четвърт век по-късно - през февруари 2024 г., S&P 500 вече е над 5000 пункта, след като три години по-рано достига до 4000 пункта. Обикновено тези нива не би трябвало да имат значение. Човечеството обаче обича нумерологията, освен това целите числа помагат лесно да сметнеш доходността си - инвеститор, който е сложил 1000 долара на широкия индекс през февруари 1998 г., днес има 5000, или доходност 400%, което прави средно годишно по 6.6%.

"Целите числа винаги предизвикват интереса на инвеститорите и често около тях има много поръчки за покупки или продажби. Компютрите също търгуват активно около такива нива. От значение е дали индексът ще успее да се задържи по-дълго време над 5000, защото временно покачване и бърз спад ще се превърнат в поне краткосрочен връх", споделя пред "Капитал" Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана". В момента бързото възстановяване и доброто представяне на пазарите се дължи до голяма степен на седемте технологични акции, наречени "Великолепната седморка", в която са Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia и Tesla.

"Възходът се дължи на силното представяне на производителите на чипове. Това влияе позитивно на целия технологичен сектор и останалите топ акции. А тежестта на десетте най-големи в индекса S&P 500 надхвърля 30%. Оттам идва силното му представяне, защото инвеститорите купуват ETF-и, водени от растежа на пазара и оптимистичните коментари. А самите ETF-и после инвестират капиталовите потоци към тях във всички акции от индекса", посочва Цачев. Според него големите технологични компании ще удвоят приходите си за следващото десетилетие и ще генерират огромен паричен поток.

"Тази година започна изключително добре, като инерцията, която се пренесе от 2023-а, и силата на технологичния сектор продължават да са основните двигатели на ралито", споделя пред "Капитал" Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор на "Делтасток". За първите шест седмици на 2024 г. S&P се разраства с 4.6% след ръст от 24.2% през 2023 г.

Рекордите на индексите, които не са само при S&P 500, повдигат и въпросите накъде ще продължи пазарът, дали не пропуснах момента, или Fomo (Fear or Missing out), както и все пак как да купя. При всички положения покупка на върха не е най-доброто инвестиционно решение, макар то често да се практикува от някои по-незапознати инвеститори, тъкмо заради Fomo.

Други си задават въпроса дали не се надува балон и си спомнят за dot com бума и последното спукване на балона - в края на 90-те години на XX век S&P успява да удвои стойността си, засилвайки се от интернет вълната и стартъпите в сектора. В крайна сметка балонът се пука в началото на хилядолетието.

Във вторник индексът започна търговията със сериозен спад - причината за това бяха данните за инфлацията в САЩ, които показаха, че тя е по-висока от очакванията. А това може да промени плановете на Фед за момента, в който да започне да сваля лихвите.

"За момента мечките все още са в хибернация, но не е изключено да видим корективно движение, породено от прибиране на печалби. За по-сериозни разпродажби все още е рано да се говори", коментира Ивайло Чаушев. Малките инвеститори също имат подобни настроения. Над 50% от 117 души отговарят позитивно на въпроса "Смятате ли, че пазарът прегрява и скоро ще има корекция". Около една четвърт са на противното мнение, докато останалите "не могат да преценят". Анкетата е проведена във Facebook групата "Клубът на инвеститора" на 12 февруари.

Какво казват коефициентите

Анализаторите използват редица индикатори, за да преценяват стойността на акциите. Съотношението цена (на актива) спрямо дял от печалбата на дадения актив (компания) е стандарт в индустрията. Когато цените на акциите растат, а печалбите остават сравнително непроменени, съотношението (price/earnings - P/E) расте. Това подсказва за относително висока цена. "Що се отнася до коефициента цена/печалби (Р/Е) на S&P 500 - в момeнта той е малко над 20, над историческото 15.6, но все още е под нивата от 2021, когато P/E беше 24.5." посочва Чаушев. Американските индекси задминаха рекордите, които постигнаха през 2021 г.

Проблемът с Р/Е като индикатор е, че се съсредоточава върху печалбата в минали периоди (обикновено последните 12 месеца). Това го прави неподходящ за технологичния сектор, където печалбите се очаква да се мултиплицират в бъдеще. Поради тази причина някои анализатори предпочитат да използват съотношението цена/бъдещи печалби (виж карето).

Случаят Nvidia

За последната година акциите на Nvidia поскъпват с над 200% и е най-добре представящият се компонент от 500 компании в S&P. В края на януари миналатa година производителят на чипове се търгува при съотношение цена/печалба от над 100, което спрямо средното за сектора на производители на полупроводници от около 60 прави акцията да изглежда прекалено скъпа. Покрай еуфорията около изкуствения интелект обаче печалбата на компанията скочи петорно и въпреки че цената се утрои през последната година, съотношението цена - печалба сега е по-ниско.

Мултипликаторът на S&P, който взема под внимание бъдещите печалби на индекса, наскоро се покачи над 20 за първи път от две години. Дългосрочната му средна стойност е 17.96, изчислява Wall Street Journal. Същественото тук е дали компаниите ще оправдаят очакванията на инвеститорите и печалбите ще успеят да растат достатъчно бързо.

Тъй като очакванията за ръст са основно в технологичните компании, те се оказват и в центъра на възхода. "Пазарът е изключително концентриран в няколко технологични компании с огромна капитализация. Възходът на мега технологичните акции обаче доведе то това, че 30% от общата капитализация на S&P 500 се дължи на 7-те най-големи технологични компании и съответно инвестициите в ETF, следящ S&P 500, водят до по-голяма експозиция към тях", смята Чаушев.

"Поради тази голяма концентрация в технологичния сектор някои инвеститори започнаха да се насочват към други индекси като Dow Jones 30, немския DAX и широкия европейски STOXX Europe 600. А лош момент за инвестиции в широки индекси няма, стига това да е съобразено с рисковия профил и времевия хоризонт", смята Чаушев. Стига да не сте инвеститор в Япония през 1989 г., разбира се. Японският бенчмарк Nikkei 225 едва наскоро се доближи до върховете отпреди 35 години.

Как да взема парче от пазара

Според Джон Богле, създател на гиганта с над 8 трлн. долара активи Vanguard, нито един мениджър на активи не може да победи пазара в дългосрочен план. Затова най-добрият вариант за неспециалистите е да инвестират парите си пасивно в целия пазар с цел да постигнат неговата доходност. Тезата е, че колкото по-ниски са таксите, толкова по-близка е доходността до тази на пазара. Най-лесният начин за малките инвеститори да получат достъп до индекси като S&P 500 е през борсово търгувани фондове. Дяловете на фондове, които се стараят да репликират движението на американския борсов бенчмарк, се търгуват на почти всички големи борси.

Инвеститорите купуват ETF-и, водени от растежа на пазара и оптимистичните коментари

Цветослав Цачев
Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг"

Подобни фондове предлагат и повечето инвестиционни посредници и онлайн брокери. В Revolut например се срещат няколко различни опции (виж таблицата). Даваме пример с британската финтех платформа, тъй като достъпът през нея е най-лесен. Не е такова положението с входните и изходните такси, които са по-високи от някои платформи като Interactive Brokers. Ако се инвестира дългосрочно обаче, това няма значение. Освен това в Revolut дори с безплатния план има по една безплатна сделка на месец.

Борсово търгуваните фондове, които проследяват пазара, обикновено се делят на два основни вида: акумулиращи, където дивидентът се начислява в цената на активи, и разпределящи, където дивидентите се изплащат на инвеститора. Обикновено първият вид е изгоден, тъй като не се плащат данъци върху дивидентите, които се акумулират. Вторият от своя страна може да бъде източник на допълнителен пасивен доход, който да покрие част от таксите във връзка с инвестициите. По същество обаче те са изключително ниски. Стандартът е 0.07% от активите годишно. Някои брокери начисляват допълнителна такса за "попечителство" (съхранение на активите). Revolut обяви, че от март 2024 г. ще спре да събира подобна такса.

Основният критерий, по който трябва да се избират ETF-и, e годишната такса, която е включена в цената

Ивайло Чаушев
Ивайло Чаушев

главен пазарен анализатор в "Делтасток"

"Основният критерий, по който трябва да се избират ETF-и, e годишната такса, която е включена в цената, и това борсово търгуваният фонд да е UCITS (Undertakings for the Collective Investment of Transferable Securities) заради данъчното третиране на капиталовите печалби от такива", съветва Ивайло Чаушев.

Разбира се, има и други разновидности борсови фондове. Тъй като S&P се търгува в долари, а в Европа се инвестира в евро, това носи със себе си валутен риск. "При вземането на решение за инвестиране в подобен фонд е добра идея да се прецени дали да се избере фонд, който хеджира валутния риск, когато индексът, който фондът следи, се търгува във валута, различна от евро. Разбира се, този тип фондове имат по-високи такси, за да се компенсират разходите по това, обяснява Чаушев. Разликите обаче са минимални.

Бел. авт. средно годишната възвръщаемост е 6.6%. Посочената годишна възвръщаемост от 15.4% е средноаритметична стойност.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 3
    • + 2

    В момента пазара е на абсолютен връх за всички времена.
    Ме съветвам никой да купува СП500 в момента.
    Ако отворите графиката ще видите че всеки който е купил 2021 година е чакал цели 2 години докато стигне нивата от преди няколко месеца да кажем днес 2024 година.
    Изчакайте някаква корекция дори и 10% да е ще си струва. Ще има корекция със сигурност

    Нередност?
  • 3
    cjl031106000 avatar :-|
    cjl031106000
    • + 1

    Славчо, в нашата вселена математиката показва доходност 6,65% годишно при ръст от 1000 през 1998 до 5000 сега. Във вашата паралелна вселена математиката явно е друга, но все пак, ако държим на коректността..........!

    Нередност?
  • 6
    harrypotter avatar :-|
    Nikolay Tsvetkov
    • + 1

    Реално, възвращаемостта е малко повече на година, т.к. в статията не са отчетени приходите от дивиденти (т.нар. S&P500 Total Return).

    Иначе се дава пример от 1998 до сега, т.е. за 26 години. Хубаво е да се даде и за други периоди - например ако си купил на върха, около 2000 г, е трябвало да чакаш 13-14 години докато си на печалба. Няма нищо сигурно. Който е инвестирал в NIKKEI225 през 1990 (тогава Япония е втората най-силна икономика в света), е трябвало да чака почти 35 години за да види някаква печалба.

    Нередност?
  • 7
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 2

    SP 500 НЕ Е добър вариант в момента, с тех компаниите цели 30% от него. Вижте им графиката - за тях е обичайно да са 2-3 ПЪТИ нагоре, после надолу ..всички чакат АИ да донесе печалби до 1-2 години, но, АИ трансфромацията ще се случи за 5-10 години ..отделно БРИКС ако си направи валута базирана на злато - за 1 месец EUR и долара ще спихнат м/у 20 и 40% - и акциите на USA / EUR компании, включително тия в SP500. Аз на мястото на БРИКС това щях да направя - защо да плащам на УСА да има по 6-10% дефицит ВСЯКА година, който аз плащам с цената на труда на моето население и моите ресурси (храна, метал, суровини)? Ние в Европа с ЕВРОТО нещо подобно направихме ...EUR си направи собсвтена зона, в която който я използва плаща за ЕВРОПЕЙСКАТА инфлация. БРИКС имат добре обучени икономисти на Запад и те това много добре го разбират, въпрос на време е ... Няма какво да им кажем, може и мирно да го направят без война, ако са умни ... Умни са, с Русия всички, даже Китай гледат какво значи икономически погром на мащабната война ...

    Нередност?
  • 8
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • - 1
    • + 1

    Китайският борсови индекси са се сринали наполовина, а там има читави компании, които могат да донесат сериозен ръст. Трябва да има поглед и на юг от тях - Индия!

    Нередност?
  • 9
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 1

    До коментар [#8] от "hamiltonf":

    Китай е на 1/2 , ама аз там НЕ се включвам. Ама ако решат война да правят, погрома ще продължи, а и Запада им в вдигнам мерника, и без война пак ги чака НАДОЛУ! След като загубих от акции и в Русия и в Украйна, стоя по-далече от дето се дрънкат оръжия ...

    Нередност?
Нов коментар