🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българско предприятие става световна сила в медицинската техника

Най-големият оторизиран център за ремонт на ендоскопи на марката PENTAX, който се намира в Пловдив, инвестира в увеличаване на производствения си капацитет, екип и пазари

Българско предприятие става световна сила в медицинската техника
Българско предприятие става световна сила в медицинската техника
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от 10 млн. лв. ще струва изграждането на нова производствена база, която ще заеме площ над 3700 кв. метра в индустриалната зона на Пловдив. Инвестиционният проект е на "ПЕНТАКС Медикъл България", за който в началото на месец май 2023 г. предприятието получи

сертификат Клас А от Българската агенция за инвестиции.

За изпълнението му компанията ще закупи машини за лазерно рязане, складови системи и оборудване, специализирани инструменти за сглобяване на ендоскопи и ще изгради допълнителни съоръжения.

Значителното разширяване на производствения капацитет, екипа и бъдещите пазари бележат

нов успешен етап в 10-годишното устойчиво развитие

на "ПЕНТАКС Медикъл България", с което компанията се превръща в движеща сила в производството и ремонта на медицински ендоскопи, с гордост заявяват от компанията.

Българският филиал на международната компания PENTAX Medical, която е собственост на японската HOYA Corporation, стъпва в Пловдив през 2012 г. и само за 10 години успява да се утвърди като най-големия център на PENTAX в чужбина за ремонт на медицинска и ендоскопска апаратура.

През първата година на дейността си българското предприятие записва 600 ремонтирани ендоскопа. За последвалото десетилетие броят им достига

внушителен ръст от над 25 пъти!

Само през последната година - 2023, в пловдивската база са ремонтирани над 15 000 ендоскопа и са произведени над 10 000 уреда, показват резултатите във фирмените отчети.

Портфолиото на "ПЕНТАКС Медикъл България" днес е попълнено от над 100 високотехнологични и специализирани изделия - ендоскопи, процесори и техни елементи. Ремонтът и производството им са много специфична дейност, която до голяма степен не подлежи на роботизация и изисква изключителна прецизност, подчертават експертите.

В компанията е изключено всякакво отклонение от високото качество на изработката им, тъй като те се използват за извършването на редица сложни операции, при диагностика и лечение на множество заболявания, включително онкологични, където най-малката грешка може да струва човешки живот.

Точно заради тези високи изисквания "ПЕНТАКС Медикъл България" превръща

професионалната подготовка на служителите във фирмена стратегия

Компанията поема пълната отговорност за обучението и повишаването на квалификацията на своите служители, подчертава ръководството й.

Повече от 6 години вече се прилагат разработените специално за фирмения екип обучителни програми, включително различни международни обмени и стажантски курсове.

Техен водещ е Светлозар Колев, получил своята подготовка в Япония. В обучението, последващата квалификация и преквалификация

се спазват традициите на японския стандарт

заедно с вътрешните правила на корпорацията HOYA, изтъкват от българския й филиал.

Допълнително признание за пловдивското предприятие е решението на компанията майка PENTAX Medical, с което от 2017 г. тя прехвърля обучителния си център изцяло в България. Днес в него се подготвят всички нейни служители и дистрибутори от региона на Европа, Близкия изток и Африка.

През 2023 г. "ПЕНТАКС Медикъл България" е издал над 100 сертификата за сервизни обучения на представители на фирмата в Германия, Нидерландия, Испания, Франция и много други в региона на Европа, Близкия изток и Африка.

Растежът и успехите на българската компания се дължат и на

силната й програма за социални придобивки и бонуси,

посочват от мениджърския й екип.

Пловдивското предприятие предоставя редица допълнителни възможности за работа и развитие на своите служители. Всеки от тях получава богат социален пакет, включващ осигурен транспорт, ваучери за храна, подаръчни ваучери, допълнително здравно осигуряване, поемане на разноски при нужда от диоптрични очила, намаление при търговски партньори. Фирмата осигурява и извънредни дни платен отпуск за нейна сметка за специални поводи като рожден ден и сключване на брак.

Японски стил и качество в България

"ПЕНТАКС Медикъл България" ЕООД е най-голямото оторизирано предприятие за ремонт на медицински ендоскопи на марката PENTAX.

То е дъщерно дружество на японската група PENTAX Medical - един от световните лидери в производството на апаратура за ендоскопия, ултразвук, гастроенторопология, урология и друга медицинска техника.

Самата тя е собственост на японската HOYA Corporation, която има представителства в над 15 държави по целия свят, сред които в Северна Америка, Бразилия, Испания, Китай.

Пловдивското дружество е първият център на PENTAX на Балканите. Днес той е най-големият оторизиран от японската компания ремонтен център за региона на Европа, Близкия изток и Африка.