Бюрокрация и липса на работна ръка затрудняват френските компании в България

Корупцията отстъпва заради по-спешни въпроси, а като проблем вече се появява и политическата нестабилност

   ©  Цветелина Николаева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е привлекателно място за правене на бизнес и оправдава очакванията на инвеститорите, но стари и нови проблеми затрудняват работата им. Това става ясно от проучване на бизнес средата, проведено сред членовете на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) в края на миналата година, което беше представено пред журналисти тази седмица. Макар че корупцията и неефективната съдебна система продължават да спъват дейността на френските фирми в страната, напред излизат по-спешни въпроси като липсата на квалифицирана работна ръка и тежката бюрокрация. Изцяло нов проблем пък е политическата нестабилност, което не е изненадващо на фона на честите правителствени смени през последните години и трудните компромиси в сегашното управление.

Проучването

Проучването на бизнес средата в България е проведено сред членовете на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) и е съвместно разработено с изследователска агенция "Ипсос" като част от проекта "Бяла книга за България" на ФБТИК и съветниците по външна търговия на Франция в България. Допитването е направено между 5 октомври и 15 декември 2023 г. В него са участвали 72 компании, като преобладава делът на фирмите от сферата на услугите. Над половината от участниците са микро- и малки компании с до 50 служители, средни са около четвърт от извадката, а най-големите са една пета от респондентите.

Условия за бизнес

Около две трети от анкетираните фирми смятат, че България е по-скоро или много привлекателна инвестиционна дестинация. Основните предимства, които те посочват, са благоприятните данъчни ставки (81%) и членството в ЕС (75%), а за над половината от участниците (54%) плюс са и разходите за труд.

Икономическата ситуация в момента е задоволителна за над половината от анкетираните, а три от десет фирми я определят като добра. Преобладаващите очаквания са тя да остане стабилна до края на годината. Въпреки недостига на работна ръка компаниите оценяват положително професионалната квалификация на наличните кадри. Близо 7 от 10 смятат да инвестират в нов персонал, а значителна част от компаниите (81%) ще вложат средства за обучение на съществуващите служителите. Сравнение с данните от предни проучвания показва ясна тенденция да се инвестира в персонал, коментираха от "Ипсос". По отношение на планираните инвестиции в активи резултатите са доста балансирани, като има лек превес на компаниите, които смятат да закупят сгради или машини.

Проблеми

В последното проучване преобладава делът на фирмите (56%), които са посочили, че срещат трудности при работата си в България, докато предходни години повечето фирми са отговаряли отрицателно. На преден план обаче излизат нови проблеми - липса на квалифицирана работна ръка (45%), бюрокрация (43%), несигурна регулаторна рамка и неефективност на административните услуги (по 30%). За първи път в това проучване се споменават и трудности като политическа нестабилност (23%), увеличаващи се разходи за труд (13%) и ограничени или липсващи електронни услуги (10%).

Корупцията, която предходни години е посочвана доста по-често, макар и не като основна пречка, се споменава по-рядко през 2023 г. - едва 13% от участвалите фирми са се сблъсквали с нея. Това обаче не означава, че въпросът е решен. "Има по-належащи проблеми и те са посочени от повече компании", коментира изпълнителният директор на "Ипсос" Ива Димова. Според Стефани Петибон, първи съветник на посолството на Франция, трябва да се отчете и фактът, че повечето участници в анкетата са малки и средни фирми, а те не са толкова засегнати от корупцията.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gik26598363 avatar :-|
    Midas
    • - 3
    • + 5

    Работна ръка изобщо или на цена която искат?

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 2

    Мда, шокиран съм. Да опитат с 30% по-ниски заплати от тези във Франция. И после да споделят дали все още няма желаещи да работят.

    Нередност?
  • 4
    lvq33688807 avatar :-|
    lvq33688807

    Много ги бива Фанцузите да се цупят и поучават страни, които смятат за по-малко от тях, ама да се видят първо себе си хич ги няма. Тяхната бюрокрацията не само е изключително бавна и мързелива ами е и злобна и не ососбено интелигентна.

    Нередност?
Нов коментар