Петото издание на конкурса за иновации на френската камара ще отличи и идея

Състезанието се разширява с допълнителна награда, кандидатстването е отворено до 4 март

Началото на конкурса беше дадено официално на 18 януари, кандидатури се подават до 4 март
Началото на конкурса беше дадено официално на 18 януари, кандидатури се подават до 4 март
Началото на конкурса беше дадено официално на 18 януари, кандидатури се подават до 4 март    ©  ФБТИК
Началото на конкурса беше дадено официално на 18 януари, кандидатури се подават до 4 март    ©  ФБТИК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петото издание на конкурса за иновации на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) отвори официално кандидатстването, като документи се подават до 4 март. В конкурса могат да участват всякакви компании, регистрирани в България, които са изпълнили иновативен проект в страната, стига да не са свързани с журито.

Една от тазгодишните промени е добавената награда за иновативна идея. За първи път участниците ще имат и достъп до бизнес акселератора на ФБТИК. Победителите в отделните категории ще станат ясни на церемония на 4 април.

Кандидатстване

Тази година камарата ще връчи награди в няколко категории, като освен иновативен проект ще бъде отличена и иновативна идея. Призове са предвидени също за стартъп и за проект за корпоративна социална отговорност. По традиция ще бъдат връчени и две награди на журито - за проект и за бизнес личност.

Кандидатстването се извършва на сайта на ФБТИК и е безплатно, а условията за участие са минимални. Единствените изисквания са компаниите да са регистрирани в България и проектите им да са изпълнени в страната, без значение в какъв сектор е дейността им.

Награди

Целта на конкурса е да даде публичност и да насърчи разработването на иновации. Участниците ще могат да представят своите проекти на специално изложение по време на церемонията по награждаване. Те ще имат също възможност да се включат в акселераторската програма на ФБТИК, а предприемачът с най-иновативна идея ще получи менторство. Победителите в отделните категории ще имат едногодишно безплатно членство в камарата. През тази година се предвижда също отличените иновативен проект и стартъп да получат финансова помощ от инвестиционен фонд, като подробностите предстои да бъдат уточнени.

ФБТИК организира конкурса от 2018 г., като след кратка пауза покрай пандемията го поднови през 2022 г. През миналата година в него участваха 22 компании, а победител с най-иновативен проект стана образователната платформа Vedamo.



Иновациите са крехки и трябва да се подкрепят

Стефан Делайе, председател на ФБТИК

Какъв съвет бихте дали на някой, който за първи път участва в конкурса?

- Конкурсът дава най-вече признание. В рамките на една година е моментът за слава заради спечелената награда за иновативност. Това носи самочувствие на участниците, вяра в собствените им сили и в проекта им. Често иновативният проект е като бебе - крехък е и трябва да бъде глезен. Когато си млад и нямаш огромен опит, много често е трудно да бъдеш приет насериозно. Моят съвет е: вярвайте в себе си, бъдете отворени и участвайте в този конкурс.

Какво включва един добър проект?

- Първо креативност. Разликата между креативност и иновация е, че в началото човек има нужда от креативна идея. Парите не съзадават идеи, иновациите създават пари. Иновацията не е само стартъп в дигиталната сфера, тя може да бъде във всеки процес на компанията. Човешката природа е достатъчно гъвкава да промени навика, да промени всичко. Ако не се променяш, няма растеж. В днешно време е ключово да имаш този начин на мислене.