🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Pleggi - от студентски проект до реален бизнес

Българската платформа за невронаучни игри помага на младите хора с малко опит да си намерят подходяща работа

Двамата колеги от специалност "Бизнес администрация" в УНСС Йонко Минев (вляво) и Цветелин Николов основават дружеството през декември 2019 г.
Двамата колеги от специалност "Бизнес администрация" в УНСС Йонко Минев (вляво) и Цветелин Николов основават дружеството през декември 2019 г.
Двамата колеги от специалност "Бизнес администрация" в УНСС Йонко Минев (вляво) и Цветелин Николов основават дружеството през декември 2019 г.    ©  Надежда Чипева
Двамата колеги от специалност "Бизнес администрация" в УНСС Йонко Минев (вляво) и Цветелин Николов основават дружеството през декември 2019 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Българската компания Pleggi създава платформа, където младежи да оценят своите меки умения чрез интерактивни невронаучни игри.
  • Потребителите могат да позволят на различни компании да се свързват с тях за най-подходящите отворени позиции за работа.
  • Засега пазарът е основно български, но компанията има амбициите за експанзия в чужбина.

Спомняте ли си първата работа, за която кандидатствахте? За младите хора днес има множество канали и море от платформи за обяви. Но как може да се отличите в купчината СV-та, ако нямате много опит?

Отговор на този въпрос търсят Цветелин Николов и Йонко Минев, основатели на българската компания Pleggi ("Плеги"), която разработва платформа, където младежи до 25-годишна възраст могат да оценят своите меки умения чрез онлайн невронаучни игри, а след това, ако позволят, компании могат да се свързват с тях за най-подходящите отворени позиции. Предприемачите са убедени, че в епохата на изкуствения интелект меките умения ще стават все по-важни за работодателите. А Pleggi може да помогне и на двете страни.

Университетска идея

Идеята се ражда през 2018 г. по време на студентските години на двамата колеги от специалност "Бизнес администрация" в УНСС, които трябва да направят поредния курсов проект. За целта Николов и Минев решават да стъпят на личния си опит - сблъсъка с пазара на труда. Във втори курс и двамата имат самочувствието, че са едни от най-добрите студенти, но това не им помага да получат добри възможности за работа. Затова решават да разработят платформа, която през игри оценява меките умения на кандидатите - работа в екип, разрешаване на конфликти, логическо мислене и други. По този начин младежите без професионален опит биха могли да изпъкнат с други личности качества пред работодателите. Проектът среща скептицизъм в университетските среди. Това обаче мотивира двамата студенти и през 2018 г. участват в младежкия бизнес форум "Изгряващи звезди", където печелят първо място в категорията "Най-добър стартъп".

В следващата година двамата млади предприемачи поемат в друга посока и трупат професионален опит в различни организации и софтуерни компании. През 2019 г. обаче решават да възродят бизнес идеята за платформа за намиране на работа и към тях се присъединява Христо Чолаков. Така заедно основават дружеството "Плеги". "Името е дума, измислена от нас. То е базирано на дума, която не съществува вече в англосаксонската литература и е свързана с игра. Ние търсихме нещо, което да е кратко и лесно за запомняне", казва Минев.

Близо три години им отнема разработването на невронаучни игри, като за целта си партнират с учени от БАН, както и с доценти от Софийския университет и УНСС.

Близо три години им отнема разработването на невронаучни игри, като за целта си партнират с учени от БАН, както и с доценти от Софийския университет и УНСС. За да валидират надеждността на резултатите, провеждат тестове със стотици хора, които играят игрите, а екипът зад Pleggi анализира данните. Първата версия на платформата излиза през юни 2022 г.

Игра на умения

Платформата на Pleggi е насочена както към работодатели, така и към младежи, търсещи работа, които трябва да си създадат анонимен профил и да преминат през шест различни игри. Платформата е безплатна за младежите и всеки може да оцени своите меки умения, дори и да не си търси работа в момента. В нея няма стандартни обяви за работа, но ако потребителят реши, има опцията да посочи, че е отворен за нови професионални възможности, и така разрешава на компании да се свързват с него. Благодарение на невронаучните игри, платформата на Pleggi създава допълнителен слой информация, допълнена с метрики и данни, които се добавят към стандартното CV. Оценяват се поведенческите, личностните и когнитивните характеристики на играчите, а след това всеки вижда кои са неговите силни страни.

Част от резултатите показват дали кандидатът е по-аналитичен или по-креативен във вземането на решения, по-импулсивен или по-предпазлив, както и дали е по-добър в изпълнението на много задачи едновременно или във фокуса само върху едно нещо. Тези оценки са представени върху спектър от най-ниския до най-високия резултат. Друг тип оценка анализира фокуса на внимание, оперативната ефективност и пространственото мислене, които са представени в проценти. Скалата е динамична и се обновява на база хората, които вече са изиграли игрите.

Концентрацията е важна за постигането на резултат, който максимално да отговаря на реалните възможности на кандидата. Времето за попълване на профила и преминаването през игрите отнема до половин час. Представеният резултат е валиден в следващите шест до девет месеца, а след това потребителят получава напомняне и може да се тества отново. "Ние сме ги играли стотици пъти и нашите резултати са почти винаги сходни", коментира Минев.

Работодателите от своя страна могат да използват платформата на Pleggi по два различни начина. Едната функционалност позволява на компаниите да направят предварителна оценка на кандидатите, които вече са подбрали от други сайтовете за обяви, като им предостави линк към платформата, за да преминат през игрите. Другата опция е да им се предостави достъп до списък с потребители от базата на Pleggi, които си търсят работа и съответстват с търсените от работодателя качества.

Бизнес в действие

В момента тримата основатели държат малко над 64% от дяловете общо, след като в компанията влизат и други по-малки инвеститори. През миналата година "Плеги" привлича и 170 хил. евро инвестиции от три фонда за дялов капитал: 50 хил. евро от "Витоша венчър партнърс", 25 хил. евро от "Иновейшън кепитъл фонд" и 75 хил. евро от "Фонд Ню вижън 3". Като частен инвеститор се включва и дружеството "Какушин" на Христо Сталев и Димитър Караиванов, което влага близо 20 хил. евро. Заедно четирите инвеститора притежават близо 15% от дружеството.

През 2021 г. компанията привлича първите клиенти работодатели в платформата, които заплащат месечен абонамент за използването й. Цената на пакетите варира между 149 лв. и 979 лв. на месец без ДДС в зависимост от услугите, които искат да ползват. Към момента дружеството има сключени годишни договори с 28 български и международни компании от различни сектори, сред които банковият, производственият, телеком секторът и компании в сферата на изнесените бизнес услуги. От страна на кандидатите за работа в платформата са се регистрирали над 4 хиляди потребители, като около 25% от тях си търсят активно нови професионални възможности.

По думите на основателите за 2023 г. бизнесът отчита приходи около 100 хил. лв., но все още не е на печалба. "Зависи до каква степен ще реализираме целите си, но ако останем със сегашните разходи, в началото на 2025 г. очакваме да бъдем на нулата", коментира Минев. Към момента екипът се състои от шестима души, сред които специалисти в областта на продажбите и маркетинга и софтуерни инженери.

Поглед към чужбина

Амбициите на двамата предприемачи са да навлязат и на чужди пазари, като за целта вече имат интеграция с по-големи системи за управление на HR процесите на глобално ниво. В края на миналата година Pleggi успява да внедри американската система Lever и индийската Zoho Recruit. "Интеграцията със съответните системи ще ни отвори вратата за чуждите пазари. Като част от партньорската мрежа на подобни световни платформи увеличаваме шансовете си да достигнем до чуждестранни компании и с това да разширим обхвата си на действие", казва още Минев. Основателите обмислят възможността за набиране на още капитал с нов, по-голям инвестиционен рунд, но това би се случило най-рано догодина.

Q&A

Как ще се промени процесът по подбор при кандидатстване за работа в бъдеще?

Йонко Минев: Крайно време е процесът по подбор да бъде базиран изцяло на обективна информация за човешки характеристики. Такива, които изкуственият интелект не може да замени.

Цветелин Николов: Единственото нещо, което ще ни различава скоро от машините, са нашите меки умения, ценностите и това, което ни помага да общуваме, да си имаме доверие, за да създаваме неща заедно. Тази информация за кандидатите за работа ще става все по-ценна. По-скоро ще се намалява тежестта на детайли като образование, а дори и технически умения, защото изкуственият интелект ще може лесно да ни помага за тях.

Може ли изкуственият интелект да замени ролята на HR специалистите?

Ц.Н.: Не, защото HR специалистите ще стават все по-ценни. Те може да намалеят като брой, да използват различни инструменти с цел да управляват повече хора и да реагират по-обективно, но работа, свързана с хора, има нужда от човешка намеса.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар