🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Reddit иска да излезе на борсата в Ню Йорк в тежки за социалните мрежи времена

Все още не е ясно колко акции и на каква цена ще предложи платформата

През 2021 г. компанията се оценяваше на 10 млрд. долара
През 2021 г. компанията се оценяваше на 10 млрд. долара
През 2021 г. компанията се оценяваше на 10 млрд. долара    ©  unsplash
През 2021 г. компанията се оценяваше на 10 млрд. долара    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-големите социални мрежи е на път да се превърне в публична компания. Reddit, сайт за форуми, обяви на 22 февруари, че е подала заявление за листване на акциите си на Нюйоркската фондова борса. Компанията, която за първи път подаде заявка за първично публично предлагане (IPO) в края на 2021 г., но се отказа от него, не посочва колко акции ще емитира или каква ще бъде цената.

През 2021 г. Reddit постигна оценка 10 млрд. долара, но ситуацията се промени през последните години. Според източници на New York Times сега търсената оценка ще е най-малко наполовина, или 5 млрд. долара. Reddit се очаква да бъде първата голяма компания за социални медии, която ще направи IPO от години, след Facebook през 2012 г., Twitter (2013 г. и вече свалена от борсата), както и Snap през 2017 г. Тя е регистрирала своето заявление с борсовия тикер RDDT.

Очаква се компанията да запази около 75 хил. акции за своите най-лоялни потребители, като по информация на CNN тя вече е започнала да изпраща мейли с оферти на избрани от тях. Обикновено компаниите заделят акции за големи институционални инвеститори. Това се очертава да бъде първото голямо IPO на борсите от предлагането на британския производител на чипове ARM и германската модна Birkenstock през есента на 2023 г. Очаква се детайлите около предлагането да станат ясни през март, когато компанията ще представи пътната си карта на инвеститорите. Очаква се да има запазени книжа и за индивидуални инвеститори през американските брокери Fidelity и Robinhood.

Основаната през 2005 г. Reddit от Стив Хъфман, който в момента е изпълнителен директор, набра популярност през пандемията. Групиране на потребителите в подфорума (subreddit) wallstreetbets доведе до драстично поскъпване в цените на някои акции, сред които Gamestop. Други популярни форуми са ask me anything, където известни личности отговарят на въпроси.

От компанията посочват, че имат 73 млн. потребители и 100 хил. активни форума. За 2023 г. компанията отчита 90 млн. долара загуба в сравнение със 158 млн. година по-рано. През последната година приходите нарастват с 20% до 800 млн. долара. Компанията печели основно от продажби на реклами, които се показват на екраните на около 70 млн. дневни потребители. В документацията си компанията посочва, че никога не е излизала на печалба.

Именно резултатите й, но и секторът, в който работи, са причина за скептицизъм сред анализаторите. За последните 10 години бизнесът и средата на социалните мрежи силно се промениха - раздирани от скандали с дезинформация, език на омразата, злоупотреба с лични данни и информация. В момента сред най-големите акционери в Reddit са Advance Magazine Publishers, Tencent Cloud Europe, Vy Capital, Fidelity Management и Sam Altman, който е бивш член на борда на Reddit, а днес изпълнителен директор на OpenAI.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар