Централна и Източна Европа e новият магнит за борсовите инвеститори

Индексите във Варшава, Будапеща и София изпревариха S&P 500 в Ню Йорк

Банковите акции са сред най-печелившите
Банковите акции са сред най-печелившите
Банковите акции са сред най-печелившите    ©  unsplash
Банковите акции са сред най-печелившите    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският борсов индекс Sofix продължава да расте през януари след инерцията, която набра през миналата година. След покачване от 27% през 2023 г., за първите четири седмици от 2024 г. бенчмаркът се разраства с още 3% и вече достигна 790 пункта - рекорд от септември 2009 г. Все пак това до голяма степен се дължи на растежа при "Шелли груп", която вече е най-голямата компания в индекса, като изпревари "Софарма". Оказва се обаче, че Българската фондова борса не е единствената, която регистрира добри резултати.

Унгарският BUX отчита 4% ръст дотук през януари, след ръст от 38% през 2023 г., и се търгува на най-високата историческа стойност. Чешкият PX, който добави 19% през миналата година и продължава с още 2% ръст през първите седмици на януари, също е на няколко пункта от върха през септември 2022 г. В Полша WIG може и да губи 2% на старта на годината, но след разрастване с 36% миналата година също достигна нови върхове.

"След дълъг период на изоставане от глобалните фондови пазари, през 2023 г. интересът към акциите в Централна Европа рязко се повиши", обяснява пред "Капитал" Емил Янчев, портфолио мениджър на договорния фонд "Адванс възможности в Нова Европа". "В последните няколко години регионът се превърна и в притегателен център за чуждестранни инвестиции. През 2022 г. преките чуждестранни инвестиции в Полша надминаха 29 млрд. долара, което е почти три пъти повече в сравнение с Германия и с около 7 млрд. по-малко от Франция", посочва анализаторът.

Борсовата активност също привлича вниманието. През юли миналата година енергийната Hidroelectrica набра 1.8 млрд. долара, с което се превърна в най-голямото IPO в историята в Румъния и най-голямото листване през 2023 г. в Европа. Най-голямата румънска банка Banca Transilvania набра 500 млн. евро чрез облигации през ноември, като поръчките надхвърлиха 1.6 млрд.

"Именно акциите на банките се превърнаха в основния двигател на растежа (в региона) през 2023 г., смята Янчев и допълва: Мнозинството от тях успяха изключително успешно да се възползват от повишените основни лихвени проценти."

Активността се прехвърля и към 2024 г. с плановете на гръцкото правителство да листне 30% от летището в Атина (Athens International Airport). На първи февруари се очаква да започне предлагането на 90 млн. акции на цена от 7 до 8.2 евро, от което се очаква да бъдат набрани около 700 млн. евро. Българските инвеститори не могат да участват пряко в процедурата без да имат сметка в гръцки инвестиционен посредник.

"Адванс възможности в Нова Европа" има намерение да участва в IPO-то, с което инвеститорите могат да участват "непряко". Договорният фонд на Карол е на второ място по доходност в България за 2023 г. с 27% ръст. Таксите за инвестиция до 50 хил. евро са 1.5% на входа и още 1.5% годишно от нетната стойност на активите, които са основно в полски (40%) и унгарски (19%) акции.

Друг вариант могат да бъдат борсовите търгувани фондове на "Експат", които се опитват да проследяват индексите на държавите от Централна и Източна Европа, но таксите тук също са изключително високи: таксите за сделки на първичен пазар при борсовия фонд, който проследява BUX в Будапеща например, може да достигнат 9.7% (2% на входа, 2% на изхода, 3.7% такса за управление и 2% транзакционни разходи).

Трудно може да се каже колко дълго ще продължи доброто представяне на борсите в региона. При всички положения обаче достъпът до борсите на съседите не е лесен или евтин. Но доходността може да оправдае средствата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    Лайф Чойс, Енергони, Югоагент ... големи дивиденти паднаха

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Покажете резултатите за 2022 г. и ще разберете на какво се дължи това представяне през 2023 г.

    Нередност?
Нов коментар