🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Схватката в сглобката завърши с реми и върна фокуса върху смените в регулаторите

ГЕРБ и ПП-ДБ отново заговориха за приемане на регламент за кадровите промени в КЗК, КФН и ВСС

След лидерската среща в петък заради кризата в отношенията Бойко Борисов, Асен Василев и Христо Иванов се договориха да търсят начин да съгласуват кадровите назначения
След лидерската среща в петък заради кризата в отношенията Бойко Борисов, Асен Василев и Христо Иванов се договориха да търсят начин да съгласуват кадровите назначения
След лидерската среща в петък заради кризата в отношенията Бойко Борисов, Асен Василев и Христо Иванов се договориха да търсят начин да съгласуват кадровите назначения    ©  Златина Зехирова
След лидерската среща в петък заради кризата в отношенията Бойко Борисов, Асен Василев и Христо Иванов се договориха да търсят начин да съгласуват кадровите назначения    ©  Златина Зехирова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втората голяма криза в съпътстваното от постоянни противоречия мнозинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и (вече съвсем официално) ДПС приключи така, както и предишната - с пляскане на ръце и прегръдка. Коалицията не се разпадна, но ясно се видяха два извода, единият положителен, другият отрицателен:

  • Лошият - ГЕРБ и ДПС не са променили политическия си нрав и от назначенията им си личи огромен апетит за контрол върху публични ресурси и запазване на властта. Това се видя както от кандидатурата за зам.-шеф на здравната каса, така и от преминалото незабелязано назначение в МВР на бившия шеф на сигурността в "Лафка".
  • Добрият - така сглобената коалиция изглежда има някакъв имунитет срещу тези назначения и сегашната криза ще послужи за изработване на по-ясни правила за избор на нови хора в регулаторите. И поне видимо компрометирани от предишното управление на ГЕРБ и ДПС хора, трудно ще стигат до нови позиции.

Накратко кризата протече така:

В средата на миналата седмица изглеждаше, че правителството е напът да падне, след като ГЕРБ и ДПС с помощта на "Възраждане" и "Има такъв народ" прокараха кандидатурата на Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), въпреки сериозните възражения на ПП-ДБ срещу номинацията му. Съмненията бяха и заради доклад на ДАНС за негови нарушения от времето, когато той беше началник на кабинета на здравния министър в последния служебен кабинет на Гълъб Донев - Асен Меджидиев. Влизането на ГЕРБ-ДПС в алтернативно мнозинство с формации от опозицията притесни сериозно ПП-ДБ, които чрез премиера Николай Денков отправиха предупреждение към ГЕРБ да се откажат от "грешния път, по който са поели", защото в противен случай "няма смисъл от сегашното управление". Малко след това лидерите на партиите от мнозинството от ГЕРБ и ПП-ДБ - Бойко Борисов, Асен Василев и Христо Иванов направиха съвместно изявление, от което стана ясно, че двете формации настояват за оставката на избрания в края на юли управител на НЗОК Станимир Михайлов, който беше предложен за поста от ПП-ДБ и срещу когото имаха възражения от ГЕРБ. Същият призив за оттегляне беше отправен и към избрания само ден преди това за подуправител Момчил Мавров, номинация на ГЕРБ. От ПП-ДБ обясниха пред "Капитал" хода с тоталното обезглавяване на НЗОК, която ще разпределя внушителната сума от 8 млрд. лв, с "реципрочност", т.е. след като ПП-ДБ настояват ГЕРБ да оттегли Мавров, те се съгласяват да оттеглят подкрепата си и от Михайлов. Авторството на този подход за решаването на кризисната ситуация се оказа, че е на Борисов, който в събота разказа пред младежите на ГЕРБ, че по време на срещата си с лидерите на ПП-ДБ им предложил: "Вие дърпате вашия, ние дърпаме нашия".

Другото решение, което беше обявено след лидерската среща, беше, че мнозинството ще приеме механизъм, по който ще се правят кадровите назначения в регулаторните органи, повечето от които са вече отдавна с изтекли мандати.

През почивните дни подкрепата си за правителството "Денков-Габриел" обявиха двете основни партии от "Демократична България" - "Да, България" и ДСБ, чиито национални ръководства заседаваха. "Категорично заявяваме своята трайна подкрепа за кабинета Денков-Габриел, определяйки го като избор без разумна политическа алтернатива", се казва в приетата от изпълнителния съвет на ДСБ резолюция. "Потвърждаваме подкрепата си за кабинета "Денков", участието си в коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България", гласи и решението на "Да, България".

Изявление в този дух направи и Борисов.

Прилики с първата криза

По подобен начин се разви и първата по-сериозна криза в управляващото мнозинство. Тя избухна в края на юни, само двайсетина дни след избирането на правителството "Денков-Габриел". А в основата й отново бяха кадровите назначения в регулаторите. Тогава изненадващо и без консултации с ПП-ДБ от ГЕРБ и ДПС прокараха в парламента с помощта на "Възраждане" правилата за избор на членовете в три ключови институции - БНБ, Сметната палата и здравната каса. Опитът на ГЕРБ и ДПС за налагане на избора на съставите в тези институции без да има постигната договорка по кандидатурите дойде след поредица от други ходове на двете партии, с които те бламираха партньорите си.

Сегашната криза пък дойде след масиран натиск от страна на ГЕРБ и ДПС да бъде прекратена дерогацията за внос на руски петрол за рафинерията "Лукойл", чиято кулминация беше отказът на двете партии да участват в гласуването на внесения от опозицията вот на недоверие към правителството на "Денков-Габриел". Това доведе до безпрецедентната ситуация кабинетът да стои в безтегловност в продължение на една седмица. На този фон председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пък влезе в остър сблъсък в премиера Денков, обвинявайки го, че не си върши работата, и самопредлагайки се за министър-председател. Така наложеният избор на подуправителя на НЗОК Мавров от ГЕРБ и ДПС с подкрепата на депутатите от "Възраждане" и ИТН преля чашата на поредицата от мини кризи и доведе до много сериозно обсъждане в ПП-ДБ дали не дошъл моментът кабинетът "Денков" да подаде оставка.

Разлики с първата криза

При труса в мнозинството от юни обаче реакцията на ПП-ДБ беше съвсем категорична. Тогава беше свикано заседанието на парламентарната група, на което беше даден ултиматум на ГЕРБ от седем точки, които ако не бъдат изпълнени, следваше заплаха от оставка на кабинета. Между тях бяха съставянето на борд по назначенията в регулаторните органи, реформа в службите и спазване на одобрената обща законодателна програма.

За разлика от тогава, сега искането за оттеглянето на Мавров и заплахата за евентуална оставка на правителството беше далеч по-мека. То пак беше взето на извънредно заседание на парламентарната група на ПП-ДБ в четвъртък, но не беше огласено официално, а развръзката дойде след сондажи с ГЕРБ и уговорката за среща на лидерския формат на мнозинството, който между другото не беше се събирал от края на октомври.

Според депутати от ПП-ДБ една от причините за това са разногласията в парламентарната група какво точно да съдържа ултиматумът към партньорите от ГЕРБ. По неофициална информация съпредседателят на ПП Кирил Петков е настоявал в него да има категоричното условие, че ако ГЕРБ не оттеглят Мавров, премиерът Денков ще подаде оставката на правителството. Преди това тази позиция беше споделена пред самия Денков на среща с Кирил Петков и Христо Иванов, които по неофициална информация разговаряха с него в МС веднага след като Мавров беше избран.

С аргумента обаче, че "не може заради едно назначение на подуправител, да се залага правителството" няколко депутати от ПП, включително близки до Петков, са възразили на тази формулировка. След това при гласуването подкрепата за предложението на Петков, по думите на депутати, е била в малцинство, въпреки мнението на всички, че заиграването на ГЕРБ с "Възраждане" и ИТН е опасно, защото това алтернативно мнозинство може да прокарва всякакви законодателни решения и да налага кандидати за останалите регулаторни органи, чийто избор предстои.

Неслучайно при общото изявление на лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ присъства другият съпредседател Асен Василев.

ДПС вече съвсем официално в разпределението на регулаторите

Освен на практика бламирането на Петков от собствените му депутати другата разлика с предходната криза е официалното признание, че ДПС ще участва в разпределението на местата в регулаторните органи. Досега за това имаше само изказвания на отделни лидери (например Христо Иванов), които се потвърждаваха и от избора на бившия депутат от движението Петър Чобанов, който беше избран за подуправител на БНБ. За участието на ДПС в кадровия подбор за регулаторите първо съобщи Борисов, а след това и самият Пеевски, който също взе участие в лидерската среща в петък. "Нека, като подпишем, да е ясно мнозинството - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС - за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби, но всичко това да бъде описано в регламент", каза Борисов след лидерската среща.

"Разумно е да се направи този регламент с партиите, които подкрепят правителството и конституционното мнозинство. Ще участваме в това нещо. Ще се включим в регламента, който касае конституционното мнозинство и регулаторите", каза Пеевски, който даде отделно изявление след лидерската среща.

На този етап не е ясно какво ще съдържа този механизъм. Според лидери от ПП-ДБ е твърде вероятно отново да няма разписано нищо черно на бяло, както след предишната криза, а да се възприеме принципът, че докато няма изчистени и общоприемливи за всички партии от мнозинството кандидатури за съответния регулатор, да не се започва процедурата за избор в парламента. Което, ако е така, заплашва да се превърне в постоянен източник на напрежение, като се има предвид, че предстои изборът на състави на ключови регулатори като Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор, както и, след промените в конституцията, на нов Висш съдебен съвет, който трябва да избере нов главен прокурор.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар