🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Може ли нещо да спре Дженсен Хуанг от Nvidia

Той се превърна в генеративния AI шоумен на нашето време

Изпълнителният директор на Nvidia Дженсен Хуанг задава посоката на чиповата индустрия.
Изпълнителният директор на Nvidia Дженсен Хуанг задава посоката на чиповата индустрия.
Изпълнителният директор на Nvidia Дженсен Хуанг задава посоката на чиповата индустрия.    ©  Reuters
Изпълнителният директор на Nvidia Дженсен Хуанг задава посоката на чиповата индустрия.    ©  Reuters

Дженсен Хуанг е човек с мисия, но не толкова, че да няма време да разкаже добра история за своя сметка. Миналата пролет, когато неговата компания за полупроводници Nvidia беше на път да стане любимец на генеративния изкуствен интелект (AI), той и съпругата му купиха нов дом в залива в Сан Франциско. Г-н Хуанг беше толкова зает, че не можеше да отдели много време да го посети, преди покупката да приключи. Жалко, призна той по-късно, кихайки тежко. Беше заобиколен от растения, които му причиняваха сенна хрема.

Г-н Хуанг често се самоиронизира. Когато излезе на сцената на 18 март за годишната конференция на разработчиците на Nvidia, за да бъде посрещнат от аплодисменти, светкавици на камери и овации като за рок звезда от 11 хил. души, натъпкани на стадион за хокей на лед в Сан Хосе, той шеговито им напомни, че това не е концерт. Вместо това той им обеща опияняваща смесица от наука, алгоритми, компютърна архитектура и математика. Някой извика.

"AI Уудсток"

Феновете на Nvidia на Wall Street вече го бяха нарекли "AI Уудсток". Но конференцията далеч не беше това. Присъстващите бяха предимно мъже на средна възраст с тиранти и мокасини, а не с мъниста и вратовръзки.

Въпреки това, като хедлайнер имаше нещо от Джими Хендрикс в Дженсън Хуанг. Носейки запазената си марка кожено яке, той направи вълнуващо представяне. Той беше виртуоз в това сложните неща, които прави, да звучат лесно. Пред медиите импровизира с увереност. И въпреки целия лъскав чар, има нещо опияняващо в амбицията му да промени света. Ако някой тласка "поколението AI" до пределите на възможностите му, без никакви съмнения това е г-н Хуанг. Това повдига въпроса пред какви ограничения е изправен той, ако има такива.

Целта на конференцията беше да предложи прост отговор: никакъв. Това е началото на нова индустриална революция и според г-н Хуанг Nvidia е първата на опашката за изграждане на "фабриките за изкуствен интелект" на бъдещето. Търсенето на графични процесори (GPU) на Nvidia, любимият тип процесор на AI моделистите, е толкова ненаситно, че се изпитва недостиг. Без значение. Nvidia обяви, че ще пусне по-късно тази година ново поколение суперчипове, наречени Blackwell, които са многократно по-мощни от съществуващите GPU, обещавайки по-големи и по-умни AI. Благодарение на AI разходите за глобални центрове за данни са били 250 млрд. долара миналата година, казва г-н Хуанг, и нарастват с 20% годишно. Компанията му възнамерява да "улови" голяма част от този растеж. За да направи по-трудно конкурентите да я настигнат, Nvidia определя цената на графичните процесори Blackwell на 30 до 40 хил. долара за брой, което Wall Street смята за консервативно.

Все повече клиенти

За да пожъне плодовете на това "ускорено изчисление", Nvidia иска да разшири значително своята клиентска база. Понастоящем големите потребители на нейните графични процесори са гигантите в облачните изчисления, като Alphabet, Amazon и Microsoft, както и създателите на Gen-AI модели, като OpenAI, производителя на ChatGPT. Но Nvidia вижда голяма възможност в търсенето от фирми във всички индустрии: здравеопазване, търговия на дребно, каквото и да е производство. Компанията вярва, че много фирми скоро ще преминат от игра с ChatGPT към внедряване на собствен ген AI. За тази цел Nvidia ще предостави самостоятелни софтуерни пакети, които могат да бъдат закупени готови или съобразени с нуждите на компанията. Нарича ги NIMs или Nvidia Inference Microservices. Най-важното е, че те ще разчитат на (предимно наети) графични процесори на Nvidia, като допълнително обвързват клиентите с хардуерно-софтуерната екосистема на фирмата.

Според Хуанг технологията ще доведе до повишаване на производителността, генериране на печалби и създаване на работни места.

Дотук добре. Но не всичко е мир и любов в Уудсток. Трябва само да си припомните проблемите с веригата за доставки на пандемията, както и последвалите китайско-американски войни за чипове, за да видите, че опасностите дебнат. Текущата гама графични процесори на Nvidia вече е изправена пред тесни места нагоре по веригата. Южнокорейските производители на чипове с памет с висока честотна лента, използвани в продуктите на Nvidia, не могат да се справят с търсенето. TSMC, най-големият производител на полупроводници в света, който всъщност прави чипове на Nvidia, се бори да направи достатъчно от усъвършенстваната опаковка, която свързва графичните процесори и чиповете памет. Освен това по-големите интегрирани системи на Nvidia съдържат около 600 хил. компонента, много от които идват от Китай. Това подчертава геополитическите рискове, ако напрежението между Америка и нейния стратегически съперник продължи да расте.

Проблеми може да има и надолу по веригата. AI чиповете са гладни за енергия и се нуждаят от обилно охлаждане. Нарастват опасенията от недостиг на електроенергия поради напрежението, което пълните с GPU центрове за данни ще окажат върху мрежата. Г-н Хуанг се надява да реши този проблем, като направи графичните процесори по-ефективни. Той казва, че най-мощната система Blackwell, известна накратко като GB200NVL72, може да обучи модел, по-голям от ChatGPT, използвайки около една четвърт повече електрическа мощност от най-добрите налични процесори.

Но това все още е почти 20 пъти повече от сървърите за центрове за данни преди AI, отбелязва Чейс Лохмилър, шеф на Crusoe Energy Systems, която предоставя нисковъглеродни облачни услуги и се е регистрирала за закупуване на GB200NVL72. И колкото и да са енергийно ефективни, колкото по-големи са графичните процесори, толкова по-добре обучен е AI. Това ще стимулира търсенето на изкуствен интелект и, като допълнение, на графични процесори. По този начин, както са посочвали икономисти по време на предишна индустриална революция в края на XIX век, ефективността може да повиши потреблението на енергия, вместо да го намали. "Не можете да увеличите доставките на енергия толкова бързо, колкото можете да увеличите доставките на чипове", казва Пиер Ферагу от аналитичната компания New Street Research. По тази причина Amazon Web Services, облачното подразделение на онлайн търговеца, този месец закупи център за данни с ядрено захранване.

Извинете ме, докато целувам AI

Г-н Хуанг не е сляп и вижда тези рискове, въпреки че отхвърля по-типичните притеснения относно поколението AI - че ще унищожи работата или ще унищожи човечеството. Според него технологията ще доведе до повишаване на производителността, генериране на печалби и създаване на работни места - всичко това за подобряване на човечеството. Известно е, че Хендрикс вярва, че музиката е единственият начин да променим света. За г-н Хуанг това е опияняваща смесица от наука, инженерство и математика.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар