Регулаторите принуждават IT гигантите да преосмислят AI стратегиите си

Придобиването на стартъпи е заменено от наемане на персонал и ексклузивни партньорства

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Големите технологични компании влязоха в полезрението на регулаторите за конкуренция. На 25 март Европейската комисия започна разследване срещу Apple, Alphabet (компанията - майка на Google) и Meta (която е на Facebook). Регулаторите в Брюксел смятат, че мерките, които американските технологични гиганти са въвели, за да се съобразят със Закона за цифровите пазари, широкообхватен нов закон, предназначен да гарантира честна конкуренция в технологичната индустрия на ЕС, не са на ниво.

Дни по-рано Министерството на правосъдието в САЩ заедно с главните прокурори от 16 щата започна да съди Apple в това, което може да бъде най-амбициозното дело, заведено срещу американски технологии, откакто правосъдното министерство се бори с Microsoft преди четвърт век. В него се твърди, че производителят на iPhone използва монополна позиция при смартфоните, за да "осуетява" иновациите, да "задушава" конкурентите и да обезкуражава потребителите да купуват конкурентни устройства. Apple отрича неправомерни действия.

Промяна на подхода

Цялото това наблюдение на пръв поглед е обърнато назад; случаите се отнасят до съществуващите продукти и бизнес модели на технологичните гиганти. Но то се засилва точно когато те се опитват да се позиционират, за да спечелят от следващата вълна на технологично прекъсване - ChatGPT-подобен "генеративен" изкуствен интелект (AI). И това променя начина, по който титаните на технологиите подхождат към предизвикателството.

По време на предишни вълни на технологични промени големите компании често купуваха нови иноватори, за да останат начело. В друг съдебен процес Федералната търговска комисия (FTC), основната американска агенция за запазване на конкуренцията, твърди, че Meta е задушила конкуренцията в социалните медии, като наред с други неща е купила Instagram и WhatsApp, два начинаещи конкурента. Независимо дали FTC ще постигне своето в съда и ще принуди Meta да се освободи от едно или от двете приложения, всяка подобна сделка днес не би била одобрена от регулаторните органи в Америка и Европа.

Насочване към стартъпи

Тъй като поглъщанията стават все по-трудни, технологичните гиганти вместо това решиха да инвестират на части в обещаващи стартиращи компании. През 2023 г. около две трети от 27 млрд. долара, набрани от по-малки компании за изкуствен интелект, идват от Alphabet, Amazon и Microsoft, според данни на изследователската компания PitchBook. Това включва инвестицията 10 млрд. долара на Microsoft в OpenAI, производител на ChatGPT и най-горещия стартиращ AI в света, и дял 2 млрд. долара на Google в Anthropic, друг създател на умни "големи езикови модели". Гигантите правят тези по-малки залози: Microsoft подкрепи други производители на модели като Mistral, едва едногодишна френска фирма, която се опитва да даде конкуренция на OpenAI. (Стартъпите диверсифицират и финансирането си: освен инвестицията на Google, Anthropic може да получи до 4 млрд. долара от Amazon.)

Такива сделки често включват условия, различни от влизане в списъка на акционерите на стартираща фирма. Те често дават на инвеститора достъп до технологията на по-малката компания, понякога изключително. Microsoft се опитва да посочи, че инвестициите му в OpenAI и Mistral не включват вземане на дялове (въпреки че отказва да разкрие какво точно включват).

Някои сделки с AI може да включват споразумения между самите гиганти. Съобщава се, че Apple и Alphabet обсъждат такъв, който може да доведе до това някои функции на iPhone да се захранват от Gemini, генеративния AI на гиганта за търсене.

Друг подход е привличането на предприемачи и технологични специалисти, звезди на AI. От началото на 2022 г. Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft колективно са наели около 30 AI експерти от OpenAI, Anthropic и Cohere, канадски производител на модели, показват данните на изследователската компания Live Data Technologies. На 19 март Microsoft обяви, че ще наеме почти цялата работна сила на Inflection AI, друг създател на авангардни модели, включително неговия съосновател Мустафа Сюлейман. (Г-н Сюлейман е член на борда на компанията майка на The Economist.)

Конкурентните регулатори не са слепи за тези развития. Регулаторите от двете страни на Атлантика вече проучват някои от скорошните обвързвания, които не успяват да постигнат пълни придобивания. Според слуховете сделката на Apple с Gemini с Google е моделирана на подобно споразумение, което прави Google търсачката по подразбиране на устройствата на Apple - и това вече е в центъра на друг антитръстов случай, който правосъдното министерство повдигна срещу Google. Вероятно е само въпрос на време, преди да започнат да разглеждат практиките за наемане на AI в големите технологии.

Гигантите може би се надяват, че докато тези антитръстови действия бъдат преследвани, да не говорим за разрешаване, те ще са притиснали пазара на изкуствен интелект - както направиха с днешния дигитален бизнес. Прошката може да бъде поискана по-късно, дори ако това означава многократни пътувания до съдебната зала.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved