Американската Figure.AI е първият еднорог за хуманоидни роботи

Технологични гиганти като Microsoft, Nvidia и Amazon инвестират 675 млн. долара в стартъпа за роботи

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Инвестицията от 675 млн. долара превръща Figure.AI в първия еднорог за хуманоидни роботи с оценка от 2 млрд. долара.
  • Компанията има споразумение с BMW за внедряване на роботите в автозавода в Спартанбург, САЩ.
  • Tesla и Agility Robotics са други от големите играчи на растящия пазар.

Хуманоидните роботи отдавна са нещо, което пленява въображението на хората - от авторите на научна фантастика като Азимов до най-големите блокбастъри в киното като поредицата "Терминатор". Главната пречка в превръщането на тази фантазия в реалност доскоро беше липсата на достатъчно качествена система или изкуствен интелект, който да формира поведението и контролира дейностите на металните създания. Напредъкът в последните няколко години в сферата на изкуствения интелект (AI) с продукти като ChatGPT дадоха ударен тласък на индустрията, която според глобалната компания за финансови услуги Macquarie Group до 2050 г. може да е пазар в размер от 3 трлн. долара.

С такива надежди надпреварата за това кой ще създаде първия функциониращ хуманоиден робот е в разгара си, а инвестициите са големи. През миналата година норвежката 1X Technologies, която се подкрепя от OpenAI, привлече финансиране от 100 млн. долара, което я превърна в най-големия европейски проект.

Тази сума бледнее пред получените от американската Figure.AI 675 млн. долара. Финансиране, което дава предварителна оценка на едногодишния стартъп от около 2 млрд. долара.

Участниците в рунда включват технологични гиганти от цял свят. Водещи инвеститори са Джеф Безос, чрез неговата Explore investment LLC, със 100 млн. долара, лидерът от първия рунд Parkway Venture Capital, която увеличава своето участие до 100 млн., следвани от Microsoft с 95 млн. долара и Align Ventures с 90 млн. С по 50 млн. долара финансиране са Nvidia, както и фонд, свързан с Amazon. Други технологични компании, които влагат средства в американския стартъп, са Intel с 25 млн. долара, както и Samsung с 5 млн. долара.

С подобна на южнокорейския гигант сума е и OpenAI, които заедно с Microsoft към края на януари планираха обща инвестиция във Figure.AI в размер от 500 млн. долара. Не са ясни причините за променените намерения на двете организации.

Робот с малко слънце

Figure.AI е технологична компания, основана през 2022 г. от Брет Адкок в Сънивейл, Калифорния, САЩ. Това е третият технологичен проект на Адкок, който е основател на Vettery - платформа за намиране на работници, използващи AI, която беше купена от швейцарската Adecco Group през 2018 г. за 100 млн. долара, както и на компанията за летящи коли Archer aviation, която очаква да пусне летящи таксита към 2025 г.

Целта на Figure.AI според нейната официална страница е да развие хуманоидни роботи, които първоначално да разрешат нарастващия проблем с липсата на работна ръка в индустрии като ритейл, натоварване и разтоварване на стоки, логистика, складови бази и др. Следващата фаза предвижда навлизане в пазари като помощници в дома и грижа за възрастните.

"В началното развитие на технологията задачите, които хуманоидните роботи ще могат да извършват, ще бъдат структурирани и повтарящи се, но впоследствие с развитието на технологиите за обучение на роботите и софтуера им те ще могат да извършват по-сложни дейности. Няма да развиваме хуманоидни роботи с военно или защитно приложение или такива, които могат да причинят вреда но хора. Нашата цел е да предоставим решение и ресурс за работни дейности, които хората не искат вече да извършват", се твърди на страницата на компанията.

С развиването на технологията от Figure.AI се надяват и да елиминират човешката нужда в опасни работни места, а след това да спомогнат в излизането на човечеството в Космоса и нови планети. "Планът ни ще отнеме десетилетия и ще изисква екип, който е отдаден на каузата, и инженерни иновации, за да се постигне въздействие върху масовия пазар. Рисковете пред нас са големи и имаме изключително ниски шансове за успех, но ако успеем, ще имаме възможност за позитивно въздействие върху човечеството и да изградим най-голямата компания на планетата", завършват в своето становище за мисията на компанията в тяхната страница.

Първа сделка

Тази година се очертава да е доста силна за Figure.AI. Само месец по-рано базирания в Сънивейл стартъп обяви своето партньорство с германския автомобилен гигант BMW. Според официалното изявление на двете компании Figure.AI ще се заеме с това да развие хуманоидни роботи, които да се внедрят в производствените процеси на компанията. Целта е да се заменят позиции, които са повтарящи се, но изискващи високо ниво на концентрация, както и такива, които са определяни като трудни и с риск за хората. Внедряването на роботите според BMW ще позволи на заетите да се пренасочат към други дейности, които изискват повече умения, както и повишаване на продуктивността.

Процесът за внедряването на роботите ще бъде в два етапа. Първият ще е за анализ на производствените дейности и набелязване от страна на Figure.AI за процеси, който ще е най-добре да бъдат автоматизирани. След завършването на този етап постепенно ще бъдат внедрявани поетапно в тези места в американския завод на BMW в Спартанбург, Южна Каролина.

Партньорството между двете компании предвижда и съвместна работа върху развитието на изкуствения интелект, управление на роботите, виртуализация на производството и интеграция на хуманоидни роботи в работната среда.

В официалното становище за технологичния блог Readwrite от автомобилния гигант потвърждават, че внедряването на роботите няма да повлияе негативно върху работните места на хората и няма планове за съкращаване на служители.

Разнородна конкуренция

С инвестицията от 675 млн. долара Figure.AI се превръща в един от основните играчи на пазара, но компанията далеч не е първата или единствената. Към този момент водещите компании в създаването на хуманоидни роботи са около двадесет в света, а от тях най-напредналите засега, изглежда, са в САЩ. Първите, които придобиха по-голяма популярност около развитието на технологията, са развойният център Boston Dynamics с техния Atlas.

Най-напредналият проект от пазарна гледна точка е този на Agility Robotics. Базираната в Орегон компания получи инвестиции 150 млн. долара в края на април 2022 г., като един от водещите инвеститори тогава беше и основният им бъдещ партньор Amazon. В средата на септември 2023 г. Agility Robotics обявиха плановете си за изграждане на първата фабрика за роботи от тяхната серия Digit в Салем, Орегон, върху площ 70 хил. кв.м и 500 работни места. Очакванията на компанията са за серийно производство 10 хил. робота на година, първите от които да дойдат от базата в Салем през 2024 г. с възможност за по-голяма дистрибуция догодина.

Въпреки постоянните предупреждения на Илън Мъск за опасностите от изкуствения интелект и хуманоидните роботи неговата компания Tesla обяви първия си прототип Optimus през септември 2022 г. Целта на компанията е да произведе робот, който според собственика на технологичната компания ще струва "по-малко от кола или по-малко от 20 хил. долара". В края на 2023 г. Tesla започна активна кампания за набиране на специалисти в сферата на роботиката, като тогава имаше над петдесет отворени позиции за Tesla Bot, а екипът очевидно се разраства, тъй като към този момент на официалния сайт на компанията има над 170 отворени позиции. Очакванията са Optimus да е на пазара между 2025 и 2027 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    greeneyes avatar :-|
    greeneyes

    Една от най-добрите AI роботик компании в света е UiPath. Запомнете това име.

    Нередност?
Нов коментар