Акциите на социалната мрежа на Тръмп скочиха с 35%, делът му се оценява на 4 млрд. долара

Това се дължи на решение на Апелативния съд в Ню Йорк, който намали глобата на бившия президент от 454 млн. долара на 175 млн.

Това се случи, след като съд в Ню Йорк намали глобата на бившия президент от 454 млн. долара на 150 млн.
Това се случи, след като съд в Ню Йорк намали глобата на бившия президент от 454 млн. долара на 150 млн.
Това се случи, след като съд в Ню Йорк намали глобата на бившия президент от 454 млн. долара на 150 млн.    ©  Reuters
Това се случи, след като съд в Ню Йорк намали глобата на бившия президент от 454 млн. долара на 150 млн.    ©  Reuters

Акциите на SPAC-a Digital World Acquisition Corp. (DWAC) се изстреляха с 35% в понеделник. Специално направената за листване на борсата компания се използва от социалната мрежа на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като в петък сливането стана официално. По този начин от днес на борсата вече ще се предлагат ценни книжа на Trump Media & Technology Group (TMTG), а за символ са избрани инициалите на бившия президент - DJT.

Причината за рязкото поскъпване на акциите е решение на Апелативния съд в Ню Йорк. Той реши, че районният съд е наложил твърде голяма глоба по обвиненията в бизнес измами, като в крайна сметка намали паричното наказание от 454 млн. долара на 175 млн. Въпреки това обвиняемите по случая, които включват и двамата му възрастни синове, както и Trump Organization, все още трябва да платят около 10 млн. долара заради причинени щети.

Според анализатори това е довело до значително по-голямо спокойствие сред инвеститорите, което се е отразило и на цената на акциите. Преди Апелативният съд да се произнесе, повечето анализатори смятаха, че бившият президент може да продаде сериозна част от дела си в компанията, за да покрие част от задълженията. По-рано в понеделник Тръмп заяви в пост в Truth Social - въпросната социална мрежа, че може да се наложи да продаде "бебетата си" - недвижимите си имоти.

Очакванията са бизнесменът да притежава около 80 млн. акции, които биха стрували около 4 млрд. долара при цените от затварянето на пазара в понеделник. Сегашните условия на сливането между DWAC и Trump Media & Technology Group забраняват на републиканския кандидат за президентското кресло да продава акциите си в следващите най-малко шест месеца. Въпреки това бордът на директорите може да гласува да позволи подобен ход. Очаква се бордът да включва няколко души, близки до Тръмп, сред които неговият син Доналд Тръмп-младши и бившият търговски представител на Тръмп Робърт Лайтхайзър.

"Като публична компания ние страстно ще преследваме нашата визия за изграждане на движение за възвръщането на интернет от големите технологични цензори", каза изпълнителният директор на TMTG Девин Нунес. Освен шеф на новата компания Нунес е и бивш конгресмен, подкрепящ Тръмп, от централна Калифорния.