Coface: Фалитите в България намаляват с 10% през 2023 г.

Страната е сред малкото в Централна и Източна Европа със спад, но той може да е само привиден. Рискови са строителство и търговия

Строителството и свързаните с него дейности остават сред най-уязвимите сектори, посочват от Coface
Строителството и свързаните с него дейности остават сред най-уязвимите сектори, посочват от Coface
Строителството и свързаните с него дейности остават сред най-уязвимите сектори, посочват от Coface    ©  Надежда Чипева
Строителството и свързаните с него дейности остават сред най-уязвимите сектори, посочват от Coface    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Фалитите в България са намалели с над 10% през 2023 г., като страната е една от трите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в които е отчетен спад. За миналата година броят на обявените в несъстоятелност дружества на местния пазар е бил 476 в сравнение с 532 през 2022 г. и 516 през 2021 г.

Общо за региона увеличението е с близо 39%, движено в основна степен от Унгария (+152%) и Полша (+71%), показват данните на компанията за застраховане и управление на кредитен риск Coface. Бурният ръст в тези две държави е резултат не само от влошената икономическа ситуация, но и от специфики на местните пазари и промени в нормативната уредба по отношение на несъстоятелностите.

Прогнозата на Coface е, че общата възходяща тенденция за региона ще се запази и през 2024 г., но при доста по-умерени темпове, измервани с едноцифрени числа. Въпреки това като цяло компаниите ще останат изправени пред различни икономически предизвикателства, което ще затруднява разгръщането на пълния им потенциал за растеж, отбелязват анализаторите.

В България (привиден) спад

"За първи път от няколко години наблюдаваме спад в броя на несъстоятелностите в България на годишна база с 10.53% спрямо 2022 г. Страната ни е сред малкото изключения за 2023 г. на фона на останалите в региона на ЦИЕ, но това не означава непременно, че ситуацията е стабилна и се подобрява за местния бизнес", коментира управителят на "Кофас България" Пламен Димитров.

По думите му действителният брой на компаниите, които са изпитвали затруднения в плащането на задълженията си, всъщност вероятно се е увеличил, но това не намира отражение в статистиката за фалитите, тъй като "изглежда по-удобно компанията да бъде изоставена или продадена, вместо да се започне процедура по несъстоятелност".

Мениджърът отбелязва, че на фона на продължаващата вече две години политическа криза и невъзможност за съставяне на стабилно дългосрочно правителство настоящият кабинет прилага строг финансов контрол и политики, за да се съобрази с разпоредбите на ЕС и страната да бъде приета в еврозоната възможно най-бързо.

Най-голямата местна компания, обявена в несъстоятелност през 2023 г., е била търгуващата на едро със строителни материали "Галва метал България". "Както Coface прогнозира в началото на 2024 г., пред строителния сектор и пряко свързаните с него все още предстоят трудни времена - това може да се окаже валидно и за България", посочва Димитров.

Плавно икономическо възстановяване в региона

Именно строителството е един от секторите, заедно с търговията, в които през изминалата година е имало най-много фалиращи дружества като цяло за страните от Централна и Източна Европа. "Строителните компании бяха изправени пред разнообразни предизвикателства, сред които недостиг на работна ръка, натиск за повишаване на заплатите, растящи цени на строителните материали, както и забавящо се търсене, което започна да се обръща едва към края на миналата година", отбелязват от Coface.

По отношение на търговците на дребно анализаторите отчитат, че по-малките дружества не са били в състояние да предложат атрактивни цени за потребителите в сравнение с големите вериги. "Въпреки че ръстът на заплатите остана стабилен, той беше свит от високата инфлация в ЦИЕ през миналата година. Макар и в последните месеци на 2023 г. реалният ръст на заплатите да се върна на положителна територия, потребителите останаха чувствителни по отношение на цените и тези по-малки търговци на дребно не успяха да компенсират периода на свито потребление на домакинствата", коментират още от Coface.

Прогнозите са през 2024 г. бизнес обстановка да остане такава - със свити възможности за ръст в оборотите и натиск върху корпоративните печалби. Частното потребление обаче ще продължи да движи растежа, като домакинствата ще са по-склонни да харчат, макар и все още основно за ежедневни нужди.

"Сегментът на информационните технологии и електрониката е последният измежду ориентираните към потребителите, който ще се възстанови. Въпреки това движеното от потребителите възстановяване вече започна и това подкрепя икономическата активност в региона на ЦИЕ", обобщават анализаторите. При експортните компании обаче достигането на пълния им потенциал остава далеч заради свитото външно търсене, особено в Германия.

След предизвикателната 2023 г., през която всички страни в ЦИЕ отчетоха по-малък растеж на икономиките си в сравнение с 2022 г. или дори рецесия, през 2024 г. очакванията за плавно възстановяване през 2024 г. В повечето държави обаче ръстът на БВП през настоящата година, макар и по-висок спрямо 2023 г., ще остане доста под нивата от 2022 г. Конкретно за България прогнозата на Coface е за 2.1% растеж на икономиката през тази година на фона на 1.8% за 2023 г. и 3.9% за 2022 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар