🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 500 на компаниите в региона: За първи път общият оборот надхвърля 1 трлн. евро

Полската PKN Orlen остава лидер по приходи в Централна и Източна Европа, БЕХ влиза в топ 10 в класацията Coface CEE Top 500

Полският петролен гигант PKN Orlen остава непобедим на върха на класацията, като увеличава дистанцията пред конкурентите си със 111% ръст на оборота
Полският петролен гигант PKN Orlen остава непобедим на върха на класацията, като увеличава дистанцията пред конкурентите си със 111% ръст на оборота
Полският петролен гигант PKN Orlen остава непобедим на върха на класацията, като увеличава дистанцията пред конкурентите си със 111% ръст на оборота    ©  Shutterstock
Полският петролен гигант PKN Orlen остава непобедим на върха на класацията, като увеличава дистанцията пред конкурентите си със 111% ръст на оборота    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оборотите на най-големите 500 компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за първи път надхвърлят 1 трлн. евро през 2022 г. За изминалите 12 месеца те са нараснали с близо 40% на фона на забавящия се икономически растеж, нестабилността на глобалните пазари на суровини, влошаващите се условия на пазарите на труда и високата инфлация. В тази предизвикателна икономическа среда водещите бизнеси в региона демонстрират устойчивост и способност да се приспособят към трудните условия. Това са част от изводите от 15-ото издание на класацията Coface CEE Top 500, която се изготвя от международната група за управление и застраховане на кредитен риск Coface и подрежда корпоративните лидери в ЦИЕ.

Финансовите резултати се подобряват със сходен темп - увеличението на сумарната нетна печалба на топ 500 дружества за периода е с 46.5% до 54.7 млрд. евро. Важността на едрия бизнес в региона като работодател също расте - през 2022 г. компаниите в подреждането са увеличили броя на служителите си с 3.5% до 2.3 млн. души, което представлява 4.8% от общата работна сила в региона (за сравнение - преди година делът е бил 4.5%).

"През последните години управляването на бизнес в ЦИЕ е свързано със значителни предизвикателства. Първоначалният шок от ковид пандемията наруши сериозно веригите за доставки и изкриви потребителското търсене. След това Русия нахлу в Украйна, което доведе до скок в цените на енергията, които достигнаха почти рекордни равнища, и до прекъсвания във веригата на доставки. Нещо повече - инфлацията и лихвените проценти рязко се повишиха, а недостигът на работна ръка продължава да бъде проблем. Въпреки всички тези предизвикателства регионът на ЦИЕ показа непоколебима сила и адаптивност. И макар и да се забави, растежът на БВП остана стабилен, като се повиши с 4% (в сравнение с 6.2% през предходната година)", коментира главният изпълнителен директор на Coface за региона Ярослав Яворски.

Той посочва още, че тези макроикономически условия, съчетани с растящите цени, са поставили основите за "забележителен ръст на оборота" сред компаниите. И отбелязва, че конкуренцията за място сред лидерите в региона се е засилила, видно и от над двойното увеличение на прага за попадане сред топ 500 - до минимум 710 млн. евро приходи през 2022 г. в сравнение с 354 млн. евро година по-рано.

Стар лидер и нови играчи в топ 10

Полският петролен гигант PKN Orlen остава непобедим на върха на класацията, като увеличава дистанцията пред конкурентите си - подкрепен от все още високите цени на горивата, през 2022 г. оборотът му скача с внушителните 111% до над 59 млрд. евро, след като година по-рано отчетеното увеличение беше с 52%. До втората позиция се изкачва чешкият търговец на електроенергия RWE (част от едноименната германска група), чиито приходи избухват с 321% до 38.2 млрд. евро. Компанията измества от топ 3 дългогодишния корпоративен лидер в страната си - Skoda Auto (5-о място), която расте с доста по-скромните 5% и, подобно на целия автомобилен сектор, продължава да изпитва негативните ефекти от нарушените вериги на доставки и затрудненото в резултат на това производство. Третата позиция остава за друг традиционен участник в топ 3 - унгарския национален шампион MOL, който също е представител на петролната индустрия. През 2022 г. приходите му се увеличават с 53% до 24.6 млрд. евро.

Сред познатите лица в топ 10 са и унгарската MVM Energetika (4), полският търговец на дребно Jeronimo Polska (6), както и енергийната PGE (7), също от Полша. Енергията е обединяващата черта и между тройката нови играчи в топ 10. Осмата позиция заема румънският гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom, който е и най-голямата компания в Югоизточна Европа, а десетката затваря операторът на енергийната борса в Чехия OTE.

Между тях на девето място се нарежда и най-висококласираната компания от България - държавният Български енергиен холдинг (БЕХ), който преди година за първи път попадна сред водещите 20 в ЦИЕ благодарение на скока на енергийните цени. Ускорението се запазва и през 2022 г., като консолидираните му приходи почти се удвояват - ръстът е с 96% до 11.2 млрд. евро, а печалбата скача до 1.6 млрд. евро спрямо 690 млн. евро година по-рано.

Общото българско участие в класацията също продължава да се разраства и тази година сред топ 500 вече влизат 31 компании от страната спрямо 25 в предишното издание. Местният шампион по растеж е търговецът на природен газ и електроенергия "МЕТ енерджи трейдинг България". Дружеството, част от швейцарската MET Group, бележи скок на приходите си с 401% до 1.8 млрд. евро, с което влиза направо на 166-о място в подреждането.

Друга държавна компания - ТЕЦ "Марица-изток 2", е сред участниците в тазгодишното издание на CEE Top 500, които авторите от Coface специално отбелязват заради силното им представяне през годината. С ръста си от 199% до малко над 2 млрд. евро топлоцентралата успява да подобри класирането си с цели 256 позиции - което е и най-високият скок в подреждането тази година. В групата са и още няколко енергийни и петролни дружества като хърватската Petrol (скок с 231 позиции до 263-о място), литовската Ignitis (с 214 позиции до 80-о място) и румънската Tinmar Energy (с 202 позиции до 165-о място).

Почти всички от останалите нови имена от България сред водещите 500 от региона също са свързани с енергетиката и горивата - "Инса ойл" (335-о място), държавният "Електроенергиен системен оператор" (357), "Електрохолд продажби" (388), "Електрохолд трейд" (396), "ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп" (408) и "Енерго-про енергийни услуги" (433). Изключение от тази група е търговецът на зърно и водещ производител и износител на олио (с марката "Олива") в страната "Билдком", който влиза на 190-а позиция с консолидирани приходи 1.6 млрд. евро, което е със 74% повече спрямо оборота от 2021 г.

"Гордея се, че присъствието на български компании в класацията "ЦИЕ топ 500" нараства с всяка следваща година", коментира управителят на "Кофас България" Пламен Димитров. "Убеден съм, че броят на нашите местни предприятия ще продължи да се увеличава с всяка следваща година и да оказва още по-голямо влияние върху икономиката на Централна и Източна Европа", допълва той.

Промени в топ 3 държави и сектори

Традиционно в подреждането по държави шампион е Полша, чиито представители тази година се увеличават до 166 спрямо година по-рано. Общият им оборот за 2022 г. е 413 млрд. евро, или ръст с 37.9% на годишна база.

Макар и да се свива с цели 15 дружества до 77 представителя, чешката група остава втората най-многобройна сред едрия бизнес в региона. Сумарните им приходи за годината нарастват с 33% до 210 млрд. евро.

Третата позиция тази година е за Румъния, която с 60-те си представителя в подреждането (един повече спрямо година по-рано) измества Унгария от челната тройка. През 2022 г. съвкупният оборот на дружествата от северната ни съседка е 112.2 млрд. евро, което е с 44.1% повече в сравнение с предходната година.

Върхът на секторната класация също остава непроменен - заема го химическата промишленост, в която авторите на класацията обединяват компаниите с дейност в сферата на минерали, химикали, петрол, пластмаса и фармация. В тазгодишното издание на CEE Top 500 представителите му са общо 88 (при 85 преди година), а приходите им растат с 60.9% до 272 млрд. евро благодарение на нарастващите цени на петрола и природния газ. Секторът отчита и най-бурно увеличение на печалбите - със 101.5%, отбелязват авторите от Coface.

Веднага след химическата промишленост обаче тази година се нарежда секторът на комуналните и битовите услуги, който записва бурен ръст на приходите с общо 64.1% до 241.3 млрд. евро. Резултатът е постигнат от общо 82 дружества - с 15 повече спрямо година по-рано, или най-силно разрастване на групата представители. Нетните им печалби растат със сходен темп - 68.3%.

Така на третата позиция остава автомобилният сектор - със 72 представителя (77 преди година). Съвкупният им оборот за 2022 г. е 147.4 млрд. евро, което е с 18.3% повече спрямо постигнатото през 2021 г. Увеличението на нетните печалби е с малко по-съществен темп - 22.7%, но под средния за класацията ръст от 46.5%.

Все още няма коментари
Нов коментар