🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговските тайни ще бъдат защитени по-добре

Европейска директива предвижда по-широка защита на неразкрити ноу-хау и търговска информация

Ефективната защита на търговските тайни е условие за развитието на иновациите
Ефективната защита на търговските тайни е условие за развитието на иновациите
Ефективната защита на търговските тайни е условие за развитието на иновациите    ©  Reuters
Ефективната защита на търговските тайни е условие за развитието на иновациите    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавите от ЕС са длъжни да въведат предвижданията на директивата във вътрешно си законодателство не по-късно от 9 юни 2018 г.

Ако мислено се върнете в детството си, вероятно ще си спомните онези игри, при които преимуществото от притежаването на тайна е предизвиквало искрици на задоволство и въодушевление в очите и душата ви и ви е карало гордо да извикате "Тайна!". Вероятно ще си спомните и дяволитата радост на децата, които успяваха да разкрият тайните ви и така да предизвикат искреното ви разочарование от изгубеното преимущество на тайната. До следващата игра, в която самите вие умело влизахте в ролята на крадеца на тайни, за да полетите на крилете на удовлетворението от отнетото преимущество на тайната.

Още от зората на човечеството опазването на живота и здравето, осигуряването на развитие, просперитет и преимущество зависят в една или друга степен от притежаването и запазването на тайни. Парадоксално или не, често пъти същото значение има и самото разкриване на тайните. Постоянният стремеж на човека да пази и разкрива тайни сякаш е свързан с основни човешки инстинкти и дори с особености на генетичния ни код. Древните мистерии далеч преди възникването на съвременните религии са осъществявали функциите си чрез притежаването и запазването на тайни. Едновременно с това именно стремежът към разкриването на тайната често е силата, привличала и задържала вниманието на профана (от латински, pro-fanus – непосветен; този извън храма). Философско-религиозните отношения са вътрешно балансирани от постоянния стремеж към опазването на тайната (от посветените) и постоянния стремеж към разкриването на тайната (от непосветените - профаните). Съществен елемент от тези отношения е негативната оценка към неправомерното придобиване на тайната – успелият да се сдобие по нечестен или неправомерен начин с тайната се приема не просто за нарушител, а за осквернител (от латински, profano – осквернявам; оскърбявам).

Какво обхваща търговската тайна

В днешния свят на засилена размяна на материални блага, силно конкурентна среда и особено завишено значение на иновациите търговската тайната и нейното запазване имат особено важно значение и висока стойност. Знанието и информацията предоставят конкурентно предимство, а поверителността им се явява инструмент за управление на конкурентоспособността. Търговските тайни обхващат не само технологични знания, но и чисто търговски данни като информация за клиенти и доставчици, бизнес планове, пазарни проучвания и стратегии.

Тайната, независимо от конкретната реалност, в която се проявява, обикновено е свързана със:

- Стремеж към осигуряване на предимство

- Съзнателен избор на тайната като инструмент за осигуряване на предимство - Определяне на обхвата на тайната
- Изграждане, въвеждане и прилагане на подходящите стратегии, политики, методи и средства за ефективното опазване на тайната

- Своевременно прилагане на инструментите за пресичане на всяко неправомерно придобиване, използване и разкриване на тайната и за репариране на настъпилите вреди.

Уеднаквяване на уредбата

    Ефективната защита на търговските тайни е условие за развитието на иновациите, които са в основата на прогреса на световната икономика и на повишаването на качеството на живот. В Европейския съюз е установено, че законодателствата на държавите членки имат съществени различия в уредбата на търговските тайни – различно съдържание на понятието "търговска тайна"; различни разбирания за това кога придобиването, използването и разкриването на търговската тайна са незаконни и кога - законни; различни механизми за гражданскоправна защита на търговската тайна; липса на или различия в правилата за остойностяване на търговската тайна и на вредите от нейното накърняване, и други.

    Така очертаните различия водят до липса на равностойна защита на търговската тайна в съюза, което от своя страна води до отслабване на общия възпиращ ефект на съответните правила. Нещо повече - тези разлики демотивират предприятията да участват в свързана с иновации трансгранична стопанска дейност, която сама по себе си е иманентна част от вътрешния пазар. Ето защо с цел да се хармонизира законодателството в областта на защитата на търговските тайни и да се осигури съпоставимо равнище на защита на търговските тайни в държавите членки на Европейския съюз, по-рано тази година Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз приеха Директива (ЕС) 2016/943 от 8 юни 2016 относно защитата на неразкрити ноу-хау и търговска информация (търговски тайни) срещу тяхното незаконно придобиване, използване и разкриване ("Директива").

    Директивата дава определение на понятието "търговска тайна"; предвижда кога придобиването, използването и разкриването на търговска тайна е законно и кога – незаконно; предвижда задължения за държавите членки да въведат ефективни мерки за защита на поверителността на търговската тайна в хода на съдебните производства; предвижда привременни мерки, обезпечителни мерки и искове за преустановяване незаконното придобиване, използване и разкриване на търговски тайни, за репарирането на съответните негативни правни последици и за запазването и възстановяването на правата на законния притежател на търговската тайна.

    Според директивата търговската тайна е информация, която:

    - Като цяло или в точната си конфигурация и сбор от компоненти не е общоизвестна или лесно достъпна за лица от средите, които обичайно се занимават с въпросния вид информация

    - Има търговска стойност, поради това, че е тайна, и

    - Е била предмет на обосновани при дадените обстоятелства действия от страна на законно контролиращото информацията лице с цел запазването й в тайна.

      Особено внимание заслужава обстоятелството, че директивата въздига вземането на обосновани мерки за опазване на търговските тайни в условие за приемането на съответните тайни за "търговски" - по смисъла на директивата и за приложението на съответните привременни и окончателни мерки за защита на търговските тайни. Това означава, че предприятията, притежатели на търговски тайни, имат интерес да осигурят ефективна защита на търговските си тайни, като своевременно ревизират стратегиите и политиките си за опазване на търговската тайна, методите и средствата за опазването й (корпоративните решения и вътрешните правила за защита на търговската тайна; техническите, юридическите и организационните средства за защита на тайната; декларациите и споразуменията за конфиденциалност; клаузите за конфиденциалност в трудовите и гражданските договори на наетите лица и т.н.), както и да осигурят вътрешна непротиворечивост и законосъобразност на релевантните политики, стратегии, методи и средства за защита.

      Държавите - членки на Европейския съюз, са длъжни да въведат предвижданията на Директивата във вътрешно си законодателство не по-късно от 9 юни 2018, което е относително скоро. Ето защо заинтересованите предприятия имат интерес своевременно да вземат обосновани и ефективни мерки за защита на търговските си тайни не само през призмата на предвижданията на директивата, но и през призмата на нормите на сега действащото българско законодателство в областта на защитата на търговските тайни, колкото и фрагментарно и ограничено по приложение да е то.

      Вие взехте ли всички необходими обосновани и ефективни мерки за защита на най-ценния елемент от имуществото на контролираната или управляваната от вас компания – търговската тайна? Не, не сте го направили, но ще го направите решително и своевременно. Откъде знам ли? Тайна!

      Все още няма коментари
      Нов коментар

      Още от Капитал