Този път има силна конкуренция за директор на БНР

Седем кандидати са подали документи в конкурса за предсрочния избор, след като СЕМ отстрани Светослав Костов след шумен скандал

Новият генерален директор на БНР ще бъде избран на 22 януари
Новият генерален директор на БНР ще бъде избран на 22 януари
Новият генерален директор на БНР ще бъде избран на 22 януари    ©  Надежда Чипева
Новият генерален директор на БНР ще бъде избран на 22 януари    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Седем души ще участват в конкурса за генерален директор на Българското национално радио (БНР). В края на работния ден четвъртък изтече срокът, в който кандидатите можеха да подадат документите си.

Участие в обявения конкурс ще вземат: Антон Митов, който в момента е и.д. генерален директор, бившите заемали поста Александър Велев и Валери Тодоров, Митко Димитров - бивш директор на радио "София", Жени Гаджалова - бивш главен счетоводител на БНР, Даниела Манолова - отговорен редактор в програма "Христо Ботев", и Андон Балтаков.

В края на октомври Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да започне процедура за избор на нов генерален директор на държавното радио, след като предсрочно бе прекратен мандатът на Светослав Костов заради безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" и съмнения за намеса в редакционната независимост на медиата. За изпълняващ длъжността беше посочен Антон Митов, който беше директор на архивния фонд в радиото. По закон той може да заема временно поста не повече от три месеца.

Това, което обединява всички кандидати, е, че медийната им биография е свързана с БНР. Част от тях не се явяват за първи път на конкурса. Александър Велев и Валерий Тодоров са били генерални директори на радиото в два последователни мандата. Велев - от 1998 до 2001 и от 2016 до 2019 г. Мандатите на Тодоров са 2007 – 2010 и 2010 – 2013 г.

Най-открояваща се сред кандидатурите е тази на Андон Балтаков, който е един от малкото българи с успешна медийна биография, изградена на един от най-конкурентните пазари в света - американския. Той има магистърска степен по бизнес администрация от университета "Йейл" и висше икономическо образование от УНСС в София.

Първо като журналист, а после и като мениджър Балтаков работи в този бранш повече от 20 години. В момента Андон Балтаков има консултантска компания в САЩ и съветва медиите как да си управляват бизнеса. Работи по два проекта съвместно с "Ройтерс". Преди това няколко години е бил старши директор бизнес операции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. Преди да се присъедини към CNN, е работил 7 години в агенция Associated Press в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране.

Стартира новинарската си кариера като водещ в софийското радио "Витоша" през 1994 г., а по-късно става част от новинарския екип на БНР, където работи до 2000 г. Специализирал е новинарско продуциране в BBC в Лондон. Бил е стратегически консултант на Metroradio във Финландия.

Кандидатите да управляват БНР в следващите три години ще представят концепциите си за развитието на медията пред СЕМ на 20 и 21 януари следващата година. Новият директор ще бъде избран на 22 януари. От конкурса СЕМ очаква ясни и приложими решения в концепциите за справяне с управленската криза в БНР. Медийният регулатор има одобрена процедура за избор на генерални директори на БНР и БНТ, приета още през 2016 г. след обществено обсъждане.

Как се стигна до извънредния избор

Мандатът на Светослав Костов беше предсрочно прекратен от СЕМ заради скандала с опита журналистката в програма "Хоризонт" Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да ѝ бъде отнет съдебният ресор. Това създаде напрежение в медиата и изкара на протест голяма част от журналистите в радиото, които бяха подкрепени от техни колеги, както и граждани. След намесата на премиера Борисов Великова беше върната като водещ и репортер, а ръководството се оправда за спряното именно по време на нейно предаване излъчване с "техническа профилактика".

В Софийската градска прокуратура има образувано производство по казуса в БНР, а в Народното събрание - анкетна комисия, която в началото на следващата година се очаква за излезе с доклад за случая.

Светослав Костов обяви обжалва решението решението на СЕМ за предсрочното му освобождаване, като на делото ще бъде даден ход на 21 януари, ден преди избора на нов генерален директор.

Компрометиращи проверки

След случилото се в БНР ДАНС и прокуратурата направиха проверка за спрелия сигнал на "Хоризонт", която установи, че спирането не е поради профилактика, нито пък е имало нужда да се прави такава и няма причини радиото да не излъчва програмата си. Под отговорност може да бъде подведен директорът на дирекция "Техника" Пламен Костов, ако се докаже, че той еднолично е взел това решение.

СЕМ сезира прокуратурата и за упражнявана цензура в радиото от страна на ръководството, но от институцията все още не са изнесли данни за направена проверка и резултати от нея.

Причина за този сигнал стана разказът на Силвия Великова пред медийния регулатор как ден преди разпореждането за свалянето ѝ от ефир Светослав Костов е разговарял за това с нея в Борисовата градина. Той ѝ казал, че четирима души са звънели, за да поискат тя да бъде свалена от ефир, но не е посочил имена. Журналисти от радиото разказаха, че искането било Великова да бъде свалена от ефир "поне до избора на Гешев за главен прокурор".

Прокуратурата е изискала телефонните разпечатки на директора на БНР, както и на журналисти от радиото, информира главният прокурор. Целта е да потвърди или отрече версиите, които са дали замесените в казуса. Освен това са изискани и записи от камери.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 1

    Ще бъде избран най-послушният, най-провереният и най-предсказуемият от всички кандидати. Най-вероятно изборът ще бъде между двамата бивши (колко пъти вече могат да кандидатстват?!?), а това не е "силна конкуренция". Българите (и особено властта в България) не обичат резки движения.

    Нередност?
  • 2
    mediaworld avatar :-|
    mediaworld
    • + 1

    Като гледам заглавието и акцента върху един от кандидатите \който не коментирам като качества - сигурно наистина е добър мениджър и не оспорвам опита му\ - явно вече има някакви договорки...
    А и не си представям как човек с успешен бизнес в чужбина ще се върне току-така да оправя бакиите в БНР.

    Нередност?
  • 3
    rrc20623298 avatar :-|
    Станислав Буковалов

    А познайте кой ще бъде след като Капитал го показва?

    Нередност?
Нов коментар