Антон Хекимян заема мястото на Венелин Петков като директор на новините в bTV

Решението е на новия изпълнителен директор Мартин Швехла, Петков не е получил предложение да остане в телевизията

Венелин Петков работеше в bTV от самото й създаване през 2000 г.
Венелин Петков работеше в bTV от самото й създаване през 2000 г.
Венелин Петков работеше в bTV от самото й създаване през 2000 г.    ©  Цветелина Белутова
Венелин Петков работеше в bTV от самото й създаване през 2000 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една седмица след като новият собственик на "БТВ медиа груп" - чешкият фонд на Петр Келнер PPF, назначи нов изпълнителен директор на bTV - Мартин Швехлак, новият мениджър, който замени Флориан Скала на поста, реши да се раздели с дългогодишния директор на "Новини, актуални предавания и спорт" Венелин Петков. Позицията е една от ключовите в медията, защото именно от ръководителя на тази дирекция най-ясно се вижда дали телевизията е независима от властта.

Последните години bTV запази имиджа си на най-независимия канал в сравнение с другите две основни национални медии - частната "Нова" и обществената БНТ, които държат яростна проправителствена позиция. За разлика от тях през това време по bTV звучаха алтернативните гласове на анализатори и политици. Телевизията застана зад редица силни разследвания за корупция. Затова и смяната на Петков по-скоро предизвика изненада. От PPF обаче вероятно си дават сметка, че радикална промяна е много вероятно да доведе до вътрешна дестабилизация в екипа и затова на позицията на Петков се назначава вътрешен за bTV човек - журналистът Антон Хекимян, водещ на сутрешния блок "Тази сутрин". Той се радва на силното вътрешно одобрение от страна на колегите си и е едно от най-популярните лица на bTV. От Хекимян в новото му качество се очаква да реши кой ще го замени като водещ на сутрешния блок "Тази сутрин". "Оставам посветен на плурализма и обективната журналистика и ще работя с талантливия и всеотдаен екип на bTV, за да привлека още повече зрители пред екрана на bTV", каза новоназначеният директор "Новини, актуални предавания и спорт" Антон

Хекимян.

"Това, което се случи, ме изненада. Не очаквах да бъда освободен от позицията, защото в рамките на месец не съм получавал индикации за това", каза пред "Капитал" Венелин Петков. Той не е получил и предложение да остане да работи в телевизията.

"Днес на практика е последния ми работен ден. Поканиха ме да подпиша едно дебело тесте с документи. Новият изпълнителен директор се е възползвал от правото си по трудов кодекс да освободи хората на мениджърски позиции и да покани други като част от екипа му.

Лично върху мен никой не е упражнявал натиск да си върша работата. Знам, че през изпълнителния ни директор Флориан Скала нееднократно е имало такива опити, но той осигури на мен и целия екип в bTV свобода и увереност да си вършим работата. Журналистиката е едно, информацията друго, инфотейнмънта съвсем трето. Аз съм човек, който винаги е бил на страната на сериозната журналистика", каза досегашният директор на новините.

Освен Петков от поста програмен директор е махната Маргарита Александрова. Нейната позиция ще заеме също вътрешен за bTV човек - Христо Хаджитанев, който става новият директор "Програма". Той има много продуцентски тв опит.

В официалното прессъобщение на телевизията се казва, че решението за тези промени е на главния изпълнителен директор на bTV Мартин Швехлак, който се присъедини към компанията "с ясна визия и план как да привлече повече зрители и потребители на всички bTV канали", се казва в него.

Петков работи в телевизията от създаването на bTV през 2000 година и развитието му е минало през цялата верига на медията - от репортер, през водещ и продуцент до директор на новинарското звено. Има магистърска степен по телевизионна и радиожурналистика от най-стария факултет по журналистика в света в Университета на Мисури (Колумбия). По време на следването си работи в местния филиал на телевизионната верига NBC. След това кандидатства за стаж в CNN, където след това остава на работа като асоцииран продуцент. Носител е на престижната американска награда за телевизионна журналистика "Пийбоди" (Peabody Award) с документалния филм "Пътуване в Афганистан: Опиум и рози" (2007).

Маргарита Александрова заема поста програмен директор от 2014 г. Повече от пет години тя отговаря за цялостната програмна стратегия на компанията. Професионалният й път е свързан с bTV, където тя започва работа малко след създаването на телевизията през 2000 г. като директор на отдел "Проучвания и развитие".

След покупката на CME от PPF начело на групата на всички пазари застана бившият главен изпълнителен директор на "Нова броудкстинг груп" Дидие Щосел. Единствено българският бизнес обаче беше отделен в самостоятелно дружество CME Bulgaria, което е шапка на "БТВ медиа груп" и се ръководи от чешкия мениджър Любош Йетмар. Именно на него ще докладва новият изпълнителен директор на българската група Мартин Швехлак.

Кариерата на Швехлак започва през 90-те години, когато работи като редактор и зам. главен редактор в чешкия таблоид BLESK. След това основава информационната агенция Mediafax, която впоследствие е придобита от CME. От 2013 до 2018 г. Мартин Швехлак е директор "Новини, разследваща журналистика и спорт" в TV Nova, също част от портфолиото на CME. Той е бил член на международната комисия на СМЕ за новините. През последната година Швехлак работи като консултант на PPF, което съвпада с времето, което беше необходимо за приключване на сделката между инвестиционния фонд и шведската група.

В първия си коментар до медиите новият изпълнителен директор на bTV Media Group казва: "2020 година беше изпълнена с предизвикателства за цялата медийна индустрия, както и за bTV. Компанията беше в процес на придобиване през по-голямата част от годината, а в комбинация с COVID-19 пандемията не е изненадващо, че част от енергията беше загубена. Намерението ми е да влея нова енергия в съдържанието и програмата ни и да модернизирам дигиталното ни разпространение, така че българската аудитория да получи най-доброто преживяване".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 16

    Мисирката Хекимян е новия Кеворкян (или Бареков) - с послушание и слугинаж се стига далече в България.

    Нередност?
  • 2
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 2
    • + 19

    Това е чиста проба уволнение на Петков, а що се отнася до Хекимян, още не е подходящ за Директор, има още хляб да яде , за да заслужи такъв пост. Отделен въпрос е дали въобще има такива качества.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 4
    • + 1

    Това е много добра новина. Дано Бтв най-накрая стане обективна медия! Това което правеше последните месеци ще остави следа като една от най-лошите практики как една национална медия се намесва в политическия живот и заема страна. Такова нещо си беше позволила само една медия пред 90-те години!

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Едно е ясно - проправителствени или не, новините отново ще са хроники на катастрофи и страдания. Основната им цел отново ще е да депресират хората и да ги водят към политическа и гражданска апатия.

    Само по-зле ще става.

    Нередност?
Нов коментар