🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Домусчиев продава "Нова тв" на собственика на БТК United Group

Оценката надвишава 250 млн. евро, а съвсем скоро сделката ще влезе за светкавично одобрение в КЗК

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само година и половина след като братя Домусчиеви влязоха в "Нова телевизия", медийната група е на път отново да смени собственика си. Сделката е пред подписване, а чрез нея United Group, купила преди месеци и най-големия телеком БТК, ще поеме и телевизията. Така се създава втората на пазара медийна и телекомуникационна група - собственикът на "Теленор България" - чешката PPF, придоби през октомври bTV. Съвсем скоро Комисията за защита на конкуренцията също трябва да обяви, че разглежда сделката.

Щедра оферта

По информация на "Капитал" преговори с United Group се водят от месеци, а преди време медийната група е подала и обвързваща оферта. Не е имало други кандидати. Точната цена на сделката все още не е ясна, но според източници от пазара започва от 250 млн. евро, но може да достигне и 300 млн. евро, като зависи и от постигането на определени показатели в следващите няколко години. Това е значително над цената, която Домусчиеви договориха за "Нова броудкастинг груп" преди почти две години със шведската MTG - 185 млн. евро.

Скоро в КЗК

Одобрението от КЗК също е гарантирано, защото комисията доказано действа светкавично при сделки с участието на Кирил и Георги Домусчиеви - преди две години разгледа и разреши концентрацията на дружеството им "Адванс медиа груп" и НБГ за две седмици. Със сходна космическа бързина регулаторът решава и казусите, свързани с Делян Пеевски, който има индиректна връзка с "Нова тв".

През септември в портфолиото на групата влязоха и "Канал 3", музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша" - всички те свързани през годините с депутата от ДПС. Връзката между медиите беше ясна и преди това - през последната година няколко кадри от "Канал 3" бяха назначени в управлението на "Нова", като Миляна Велева, която стана директор "Новини и актуални предавания" в "Нова тв".

Регулаторът разреши бързо и този трансфер преди седмици. За сравнение - преди Домусчиев КЗК не разреши на чешкия милиардер да купи "Нова тв" със странни аргументи. Така той придоби bTV, минавайки през европейския регулатор.

Кой и какво купува

За 2019 г. приходите на "Нова броудкастинг груп", която преди присъединяването на "Канал 3" и радиата се състоеше от седем телевизионни канала, а в портфолиото ѝ са и платформите на най-голямата онлайн група "Нет инфо", достигнаха 227 млн. лв. спрямо 204 млн. лв. година по-рано. Този оборот обаче беше постигнат преди групата да изгуби най-големия си приходоносител - рекламата на хазартните игри на Васил Божков.

United Group e медийна и телекомуникационна група, която присъства във всички държави от бивша Югославия, а неотдавна стъпи и в България и Гърция. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали. Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял около 39%. Групата започна поредица от придобивания в региона, след като мажоритарен собственик на групата стана базираният в Лондон фонд BC Partners през миналата година с малко над 50%. Така освен БТК United Group придоби и гръцкия доставчик на телевизия, интернет и телеком услуги Forthnet, както и хърватската Tele 2 Croatia. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и фондът KKR.

Все още е твърде рано да се каже дали United Group ще прави големи размествания в "Нова телевизия". Групата не е предприела такива в другата си голяма придобивка тук - БТК. Но според източници на "Капитал" вече е определен човекът, който ще оглави дружеството - белгиецът Дирк Геркенс, който има голям опит в телевизионния сектор. В продължение на 19 години той е работил на унгарския пазар, където е оглавявал двете най-големи телевизионни групи - RTL Klub и TV2 Group. Той вероятно ще бъде председател на борда, но с оперативни функции, а управител ще остане и един от двамата, които в момента заемат този пост - Николай Андреев.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wall_e avatar :-|
    WALL-E
    • + 7

    няКОЙ си заравя активите малко по-надалбоко от страх, че разследванията зад океана може да го плеснат яко през крадливите мазни ръчички?

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 5

    Накрая Прас Прес официално влиза във владение ...

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 7

    Телекомуникациите са част от националната сигурност на всяка държава - те са инструмент за политическо влияние и за влияние върху общественито мнение. За съжаление, решенията за най-големия телеком и най-голямата медийна група в България вече ще бъдат взимани в Белград. Според статия на Капитал от снощи, има сръбски апетити и към най-големия български доставчик на телевизия, Bulsatcom, за който се състезават сръбския държавен телеком Telekom Srbija и отново United Group на сръбския олигарх Шолак. В същото време, Белград никога не е спирал да дирижира анти-българската медийна пропаганда в Македония. Очевидно, шовинистичната мечта за "Велика Сърбия" на Балканите е още жива, но дали ганстерът който управлява България вече трети мандат, ще даде с лека ръка на такъв недружелюбен съсед безпрецедентен контрол върху българските медии и телекомуникации?

    Нередност?
  • 4
    rso38392858 avatar :-|
    Boyko Botev
    • + 2

    До коментар [#1] от "WALL-E":

    Мдаа cashout се прави, въпроса е дали причината е беж или просто кеш...

    Нередност?
  • 5
    wew13434946 avatar :-|
    wew13434946
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#3] от "olga_kokoshkina":

    Олга, не се заблуждавайте, това не са сърби. Зад Юнайте стоят американци, по-специално кръгове около ЦРУ и военното разузнаване.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#5] от "wew13434946":

    Отлично! Време беше.

    Нередност?
Нов коментар