Стоян Мавродиев в поредна съдебна атака срещу журналист от "Капитал"

Бившият директор на ББР и кипърският гражданин Майкъл Тимвиос са завели три дела за клевета срещу финансовия редактор Николай Стоянов

Стоян Мавродиев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Бившият директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев и кипърският гражданин Майкъл Тимвиос са завели дела за клевета срещу финансовия редактор на вестник "Капитал" Николай Стоянов в Софийския районен съд. Става въпрос за общо три тъжби, от които за две миналата седмица са връчени призовки на журналиста и вече има насрочени заседания. По третата все още няма разпореждане и не са получени документи.

Претенциите са към две различни статии от миналата година, които обаче са свързани помежду си и в които са описани косвени връзки между Мавродиев и Тимвиос. Всеки от тях в своите оплаквания твърди, че е независим от другия. Исковете са подадени в два поредни дни в средата на февруари 2021 г., малко над половин година след публикацията на първата от статиите.

Без да оспорва правото на всеки да защитава името си в съда, редакцията на "Капитал" и акционерите в "Икономедиа" виждат в тези синхронно предприети действия опит за натиск и заглушаване на критичните медийни гласове в страната. Исковете носят някои от отличителните черти на SLAPP (стратегическо дело срещу публично участие), при които водещата идея е не да бъдат спечелени, а да бъдат отказани медии, активисти, неправителствени организации и т.н. от активна гражданска позиция под страх от присъди или непосилни финансови санкции.

За какво са делата

Тъжбата на Майкъл Тимвиос е за материала "Скритите владения на Мавродиев" от август 2020 г., който беше част от пакет статии, отразяващи твърденията на бившия депутат Димитър Ламбовски, че е продал на офшорна компания на Мавродиев две къщи в Гърция. Това се е случило докато той е заемал публични постове (председател на Комисията за финансов надзор и директор на ББР), като такива придобивки не фигурират в имуществените му декларации. В статията се описват косвените връзки и индикации, сочещи, че Мавродиев контролира тази и други компании, макар като действителни собственици да са посочени различни други лица, включително и непознатия в България кипърски гражданин Майкъл Тимвиос. Последният счита, че това негово обрисуване като "подставено лице" уврежда доброто му име и разваля имиджа му на успешен чуждестранен инвеститор. В публичното пространство не могат да се намерят негови интервюта или каквито и да е други материали, от които може да се научи за неговите бизнес успехи и инвестиции в България и по света.

Единият казус е за индикациите, че докато е заемал публични постове, Мавродиев е контролирал офшорна компания.

Претенцията на Стоян Мавродиев е по повод статията "Борсовата машина за паспорти", която проследява възхода и последните развития около най-голямата публична компания в България с оценка надхвърляща 15 млрд. лв. - "Кепитъл консепт лимитед", която дълги години така и не реализира проекта си за увеселителен мегакоплекс в Мусачево. През 2020 г. контролираното от хонконгския милиардер Стивън Ло дружество планира рестарт, но на нов терен около село Кътина, който малко преди това е придобит от фирма на Майкъл Тимвиос. Тук на свой ред Мавродиев твърди, че няма общо с компаниите на Тимвиос, а съответно и с целия описан в статията казус. А именно, че инвестирането в "Кепитъл консепт лимитед" се ползва като инструмент за придобиване на "златни визи" и "златни паспорти" (гражданство/право на пребиваване на чужденци срещу вложения в страната) - практика, която е силно критикувана от Европейската комисия.

Другият е за силно критикуваните от ЕК "златни визи" и "златни паспорти" за чужденци срещу вложения в страната.

Какви са връзките

В двете статии е обяснено, че наличните документални връзки между двамата са косвени, но достатъчно съществени. Повечето от тях са и изрично посочени, като в тъжбите не са оспорени:

  • Тимвиос през 2002-2003 е в управителните органи на "Юнайтед консултинг", компания, притежавана допреди това от Стоян Мавродиев и прехвърлена на офшорни дружества.
  • Тимвиос през 2018 г. придобива дружеството "Интертранс Риалти 17" от съпругата на Мавродиев - Димитринка Мавродиева.
  • Компанията на Тимвиос TDM audit services е посочена като одитор на кипърски компании, които се свързват с Мавродиев. Включително на Vardesco Holdings, за която бившият депутат Димитър Ламбовски публично твърди, че е собственост на Мавродиев и на нея е продал две къщи в Гърция.
  • Управител на няколко дружества, декларирани като собственост на Тимвиос, е Димитър Младенов. Той е изпълнителен директор и на някогашната компания на Мавродиев "Юнайтед консултинг". Бил е и управител и на "Рийл естейт венчърс" от 2006 до 2015 г. - компания, която е еднолична собственост на Стоян Мавродиев. По-голямата част от този период Мавродиев е на публични длъжности, които го възпрепятстват лично да е в управата на търговски дружества.

Каква е предисторията

Стоян Мавродиев има дългогодишна практика на опити за репресии спрямо "Капитал", "Дневник", техните издатели и конкретни журналисти, започнали след конкретни разследвания и критични публикации. Тя се изразява както в съдебни дела, така и в рекордни глоби и санкции, налагани от председателстваната от него до 2016 г. Комисия за финансов надзор, които впоследствие бяха в голяма своя част отменени като незаконни. В началото на 2015 г. КФН наложи на "Икономедиа" глоби за общо 160 хил. лв. заради публикувани статии и отказ да се назоват източниците на информация в тях. Общият размер на глобите, които КФН наложи на "Икономедиа", мениджмънта и компании на издателите ѝ, е около 1 млн. лева. Общият брой административни производства, съответно съдебни дела, е над 100. За огромната част от тях съдът разпореди, че са наложени незаконно.

Николай Стоянов е четвъртият журналист от "Капитал", срещу когото Стоян Мавродиев завежда дела, след Десислава Николова, Галя Прокопиева и Росен Босев.

Последно преди малко над година Мавродиев беше отстранен от поста си на председател на съвета директорите и главен изпълнителен директор на ББР именно след публикация на "Капитал" с автор Николай Стоянов. В нея се разказваше за пореден отпуснат голям кредит от 75 млн. лв. за колекторска компания, след разкрития за серия такива и по-големи в предходните години за фирми, близки до Делян Пеевски, Румен Гайтански, Георги Гергов и др. Преди дни служебният икономически министър Кирил Петков официално оповести, че само на най-големите осем частни кредитополучателя на ББР са отпуснати близо 1 млрд. лв., и обяви, че назначава комисия, която да направи проверка в банката.

Какво е SLAPP

Strategic Lawsuit Against Public Participation са стратегически дела, с които се цели да бъдат отказани медии, опозиционни политици или неправителствени организации от обществена активност.

Злоупотребата от власти и компании в Европа с повдигането на обвинения и съдебни процеси срещу журналисти, издатели и граждански организации с цел да им запушат устата предизвика от миналата година кампания срещу това явление и Европейската комисия включи в програмата си за 2021 г. подготовката на ответни мерки. Мерките срещу подобна злоупотреба с правосъдие вероятно ще са част и от механизма за достъп до еврофондовете до 2027 г. и антикризисния фонд.

В своя годишен индекс за свобода на словото "Репортери без граници" поставя България на 112-о място, като за поредна година страната е последна в ЕС. Организацията определи ситуацията у нас като "много тревожна" и специално споменава съдебния тормоз над независими медии като "заплаха за свободата на печата".
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • - 3
    • + 8

    112-то място явно ни е малко и се борим с конкуренцията да се напреднем в класацията... До към 120-то някъде...

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 20
    • + 5

    Мавродиев е неприятен тип, но Икономедия често са играли ролята на медийна бухалка - аз лично бих изпитал удовлетворение ако подобни съдебни дела ги направят малко по-прецизни в работата си.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 17
    • + 2

    Спокойно, ваш Лозан Панов е шеф на ВКС. Адвокатската мафия е също зад вас. Присъдатите по всички дела ще са оправдателни макар и да е ясна медийната атака срещу този Мавродиев. Иначе интересна е наглостта ви да повтаряте за това 112 място по-свобода на словото и да се правите, че не се отнася и за вашите медии, наистина бухалки!

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 4
    • + 5

    Злоутребите в ББР са факт. Раздавани са необосновано големи кредити, без адекватно обезпечение, на фирми, които не отговарят на критериите на ББР, но пък са на правилните хора. Има също така изтекли записи с участието на това същество, където става ясно, че има политически гръб от Пеевски и щипва по няколко стотин хиляди от удобни държавни проекти.

    Ако тези дела спомогнат още повече да се разгласят злоупотребите, това би бил един неочакван ефект от този фарс.

    Иначе предлагам да се направи краудфъндинг кампания и да се съберат пари за адвокатските разходи на г-н Стоянов. Качествената журналистика трябва да се поощрява и защитава.

    Нередност?
  • 5
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 11
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    абе какъв краудфъндинг...да му плаща делата тоя, дето му казва какво да пише в статиите

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 7

    45 милиона лева дължат на НАП 14 фирми с кредити в Българската банка за развитие. Сред фирмите длъжници на НАП с кредит от ББР е и фирма еднолична собственост на Красимир Гергов
    https://bird.bg/bbr-nap/

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    Re: Rational
    Нещо взехме да се отвиваме - дело за клевета в СРСъд няма как да се превърне в Лайпцигски процес... От след 1933 г вече не става.

    Едно е дело за клевета, съвсем друго е дело за престъпление по служба/срещу банковата система/безстопанственост/злоупотреба с власт и т.н. В първото правото си го доказва ответникът, във второто - прокуратурата. И няма как едното да се претвори в другото.

    Иначе Маврото и Прокопиев си имат стара обсесия, а когато атовете се ритат, обикновено си патят ...

    Преди 2 г. г-н Росен Босев (Прекрасен журналист! Апропо, къде изчезна?) беше осъден на две инстанции от Маврото за клевета. Случката е подробно описана в първата от свързаните статии горе.
    Като я чете човек (с все списъците на опониращите присъдата) ще рече, че съдия Крънчева е ръгнала г-н Босев до живот в Диарбекир. Всъщност бе глобен 1000 лв.

    Допускам, че г-н Николай Стоянов е огласил чрез СМИ някакво съждение, което ще му е трудно да докаже в съда. Като това за свързаните лица, например.
    Вероятно след много шум и излишни приказки за поредното посегателство срещу свободата на словото (на 112-то сме все пак!) ще трябва да плати по 1000 лв на ищците.

    Може би БГ журналистиката предпочита да се учи по трудния начин?

    Нередност?
  • 8
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#] от "":
    Росен Босев (мисля) вече работи за Франс прес.

    Иначе, аз съм сигурен, че Мавродиев не се е "сетил" току така да заведе дело. Щом са от февруари, вероятно са имали за цел "опитомяване" за изборите на *0404. И, наистина, особено в Дневник се забелязваше определено толериране на ГЕРБ форумци. Съвсем очевАдно се триеха мнения срещу ГЕРБ, без никаква причина. Всъщност, формално беше написано обичайното, което нямаше никаква връзка.
    Предполагам, че са се надявали на заявки за реклама, обаче МВРО и ГЕРБ така и не рекламираха (не се виждаше).

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Re: Николай Колев
    Искрено съжалявам за вестта. От Капитал бягат можещите. Не знам какво се е случило с Йово, не след екзита на Росен тук остава да чета само Алексей Лазаров. Ако и той се спаси в НЙТаймс или Эхо Москвы, например, ще си изтрия профила в Капитал.

    Дневник ми е под нормата на поносимост и рядко чета там единствено Петя Владимирова. А във форума им не припарвам. Както не припарвам във Факултета, Столипиново, Нов живот и пр. гета.

    Мисля, че градите прекалено сложна конспирология около Маврото, Иконо, изборите, мангизи от реклами и т.н.
    Завеждането на едно показно дело иска изпипване, за да е ударът максимално болезнен, а съденето на Капитал си е сериозна работа, защото има много невидими нива за поразяване при натриване носа на боса им.

    Маврото с Прокопи си гонят от години някакъв свой си олигархичен карез: Маврото направи опит да му открадне Иконо, Прокопи упорито му срива авторитета, Маврото чрез КФН го глобява космически, съди (и осъжда) журналисти на Иконо за клевета, пък те използват това, за да вдигат врява до Бога, че им ограничавал 112-тото топло място.

    Около Маврото може и да е доста кално, но ако Иконо имаха документи, отдавна да са го съсипали. Явно нямат. И се дънят в недомислени съждения и волни допускания. Но пък после овикват орталъка за всяко осъдително решение и го представят едва ли не като геноцид спрямо тях.

    Реално за някакви си 1000 лв глоба по осъдително решение за клевета Иконо си прави фантастична реклама месеци наред да се правиш на жертва.

    Балаган някакъв, ама ние продължаваме да им четем писаниците и си скубем косите.

    Нередност?
  • 10
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев

    Ре: D-r D
    Той Йово е отговорен редактор на Капитал. Рядко пише.
    Колкото до напусканията, не знам дали става дума (само) за бягане. Всеки търси някакво развитие. Няма как да знаем. Аз просто следя Капитал от първия брой, защото помнех статиите на Прокопиев от Пари.

    Нередност?
Нов коментар