🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Eleven инвестира 500 хил. евро в компанията за виртуални обучения MetaSim

Фондът влага средства през третия си най-голям набран портфейл до момента

Съоснователите на MetaSim Димитър Янков (вляво) и Стивън Бауман.
Съоснователите на MetaSim Димитър Янков (вляво) и Стивън Бауман.
Съоснователите на MetaSim Димитър Янков (вляво) и Стивън Бауман.
Съоснователите на MetaSim Димитър Янков (вляво) и Стивън Бауман.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Eleven обяви поредна сделка, част от третия и най-голям портфейл за рискови инвестиции на фонда. Той влага 500 хил. евро в българско-британската стартираща компания MetaSim, която разработва система за обучения на мениджъри и ръководители на екипи чрез технологията за виртуална реалност. През последните седмици терминът "мета" стана популярен покрай ребрандирането на Facebook и плановете на групата да изгради т.нар. метавселена, или онлайн свят, където потребителите могат да работят, играят и комуникират във виртуална среда.

Едногодишен бизнес

Компанията MetaSim е основана преди едва една година от българите Димитър Янков и Гергана Вълова и британците Кей Чонг и Стивън Бауман. Те разработват система за различни видове обучения, чрез които лидери на средни и големи компании могат да подобрят т.нар. меки умения, сред които критично мислене, даване на обратна връзка, комуникация и други.

За разлика от стандартните форми на обучение от MetaSim разработват практически курсове чрез симулация във виртуален свят. "В симулацията клиентът взаимодейства с реалистичен човешки аватар и стига до определен краен резултат в зависимост от изборите, които е направил", коментира пред "Капитал" Димитър Янков, съосновател на компанията. Той допълва, че след края на симулацията клиентът получава обективна оценка, анализ на резултата и препоръки. При желание или необходимост може да повтори симулацията за подобряване на постиженията.

Фокусът на MetaSim са корпоративни клиенти на британския пазар, като бизнес моделът им се базира на годишен абонамент за достъп до набор от различни обучения. От компанията не коментират сумата за крайните клиенти, тъй като още са в процес на ценообразуване.

Първа инвестиция

До момента основателите са инвестирали изцяло собствени средства в развитието на технологията. Първият институционален инвеститор, който влиза в компанията, е Eleven. Те влагат в бизнеса 500 хил. евро, а като основна причина за решението им от фонда посочват екипа, който има сериозен опит в изграждането на компании в сферата на виртуалната реалност. "Вярваме, че идва пазарна вълна и тя ще доведе до нови играчи на големия и растящ пазар за обучения. Напредъкът в технологиите като VR/AR, AI/deep learning, ще предефинира пейзажа и ще доведе до по-завладяващо и персонализирано обучение", коментира още пред "Капитал" Васил Терзиев, управляващ партньор във фонда. Инвестицията е част от третия фонд на Eleven, който цели до края на годината да затвори портфейл от 60 млн. евро.

От MetaSim ще използват свежия капитал за разрастване на екипа, който към момента се състои от шест души, като половината от тях са инженерни специалисти, базирани в България. "Ще увеличим екипа от програмисти в България и ще допълним инвентара от специализирано оборудване, необходимо за създаване на VR съдържание. Това ще ни позволи да разширим значително каталога от обучения, които предлагаме на нашите клиенти", казва в заключение Димитър Янков.