🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската PlanDelta привлече 350 хил. евро от фонда Eleven и бизнес ангел

Младата компания разработва софтуер за финансово планиране

Мартин Миланов (вляво) и Милен Манев започват разработката на софтуерното решение през лятото на 2020 г.
Мартин Миланов (вляво) и Милен Манев започват разработката на софтуерното решение през лятото на 2020 г.
Мартин Миланов (вляво) и Милен Манев започват разработката на софтуерното решение през лятото на 2020 г.
Мартин Миланов (вляво) и Милен Манев започват разработката на софтуерното решение през лятото на 2020 г.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Година след основаването й българската компания PlanDelta привлече първа инвестиция в размер на 350 хил. евро. От тях 300 хил. евро влага фондът Eleven, а останалите са осигурени от американеца Крисчън Карило в ролята на бизнес ангел. От PlanDelta ще използват свежия капитал за създаването на прототип на софтуера им за финансово планиране, като очакванията на екипа са това да се случи до средата на следващата година.

Проследяване на финансите

Мартин Миланов и Милен Манев започват разработката на софтуерното решение през лятото на 2020 г., а дружеството "ПланДелта" регистрират през юни тази година. И двамата имат натрупан професионален опит в различни софтуерни компании. През последните години Миланов е бил част от финансовия отдел на Chaos, а Манев - изпълнителен директор на Next Solutions. Те забелязват, че компаниите често се сблъскват с трудности при проследяването на финансовите си показатели в реално време и планирането на бъдещите разходи в зависимост от нуждите на бизнеса. Така двамата предприемачи започват работа по създаването на решението PlanDelta. "Това е софтуер за финансово планиране и бюджетиране, който позволява на екипите в една организация да планират съвместно. Всичко завършва консолидирано във формата на финансови бюджети за бъдещи периоди. Впоследствие ще могат да се следят и анализират причините за отклонения и да се правят актуализации на бюджетите", коментира пред "Капитал" Мартин Миланов.

По думите на основателите софтуерното решение е насочено към бързо растящи компании с променящи се бизнес цели, които се отразяват върху финансовите им показатели. "Подходящо е и за фирми, на които основният им актив са хората и искат да проследят промените в структурите им и как наемането или напускането на служители влияе върху приходите и рентабилността", допълва Миланов. Решението на PlanDelta ще се предлага като облачна услуга, а клиентите им ще заплащат за лиценз. Така софтуерът ще може да се използва от неограничен брой служители, а цената му ще варира в зависимост от големината и нуждите на компанията. За малки бизнеси цената ще е от порядъка на стотици евро на месец, а при по-големи - няколко хиляди. По думите на Мартин Миланов месечните такси за конкурентни решения варират между 2 и 7 хил. евро.

Първи свеж капитал

PlanDelta към момента е в процес на разработка на софтуера, като очакванията на екипа са първият прототип да бъде готов в средата на 2022 г. Въпреки това младата компания вече привлече първата си инвестиция. Фондът Eleven влага 300 хил. евро в бизнеса през третия си и най-голям портфейл до момента, а като основна причина за финансирането си посочват опита на основателите на компанията в софтуерния сектор. "Виждаме отличен синхрон между нарастващата нужда на пазара на софтуер за интегрирано планиране и продукта на PlanDelta", казва още Васил Терзиев, управляващ партньор във фонда.

Инвестицията от Eleven ще се извърши в няколко транша, според които ще варира и дела на фонда в компанията. Към момента според данни от Търговския регистър той е около 5%, като до пълното затваряне на сделката може да достигне над 15%. Ще варират и дяловете на останалите акционери. Към момента съинвеститорът и съветник в борда на компанията, американецът Крисчън Карило, също държи под 5%. С дял от 54% на този етап е Мартин Миланов, като след инвестиране на пълната сума той също ще притежава миноритарен дял. Милен Манев към момента държи 36% от бизнеса.От PlanDelta ще използват част от свежия капитал за наемането на още програмисти, като към момента екипът на компанията се състои от общо шест души. "Ще вложим инвестицията в създаването на прототип, в който ще има два основни модула - един за подреждане на историческите финансови данни и втори за планиране", допълва още Миланов.