🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кахабер Абашидзе, Disney: Очакваме Disney+ да има до 260 млн. платени абонати

Старши вицепрезидентът и General Manager Media, Country Manager, The Walt Disney Company Central & Eastern Europe пред "Капитал"

Кахабер Абашидзе    ©  The Walt Disney Company
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Стрийминг платформата Disney+ на The Walt Disney Company стартира в България в средата на юни и така българските потребители вече имат достъп до всички най-популярни услуги в света. Цената ѝ е 7.99 евро на месец или 79.90 евро за годишен абонамент. В България Disney+ предлага над 900 филма, повече от 600 сериала и 180 ексклузивни оригинални продукции от Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic и други.

Кахабер Абашидзе отговаря за бизнеса на The Walt Disney Company Central & Eastern Europe (CEE) от 2019 г. Той се присъединява към Disney през 2008 г., а преди това е работил като регионален мениджър за Fox International Channels, бил е и генерален директор на Jetix Europe и анализатор в консултантската компания Frost and Sullivan.

Какви са очакванията ви за старта на Disney+ в новите държави и особено България?

Наскоро стартиралата стрийминг услуга е още един начин за Disney да се свързва със своите фенове. Развълнувани сме, че можем да предоставим на българските зрители филмите, сериалите и документалното съдържание, на което абонатите ни по света се наслаждават. Disney+ е ексклузивният дом на Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic и на развлекателното съдържание от бранда Star.

Услугата таргетира семейства, но в същото време е изключитeлно привлекателна и за аудиторията 25+. Само тук можете да намерите най-актуалните анимации, пристигащи директно от кината, като Encanto ("Енканто") на Disney и Turning Red ("Мей Червената панда") от Pixar, всички филми и сериали на Star Wars като най-новия Obi-Wan Kenobi с Юън Макгрегър в главната роля, Moon Knight от Marvel, всички 33 сезона и над 700 епизода на The Simpsons ("Семейство Симпсън") или сериали като Pam & Tommy. С други думи - никъде другаде няма да откриете такова разнообразие и такъв обем от филми, сериали, развлекателни програми и документални продукции, събрани на едно място. Disney+ наистина предлага по нещо за всички възрасти. Освен всичко това услугата осигурява и невероятно потребителско изживяване с характеристики като неограничено изтегляне на съдържание на до 10 устройства, висококачествена картина с 4K Ultra HD видео и Dolby Atmos потапящо аудио, персонализирани профили и засилен родителски контрол.

Имате ли поставени цели за абонати и пазарен дял тук?

Споделяме само таргетите на глобално ниво. Както беше обявено по време на събитието за инвеститорите през декември 2020 г., очакваме Disney+ да има между 230 и 260 милиона платени абонати по света до края на фискалната 2024 г. Поглеждайки към настоящия брой на абонатите, който е почти 140 милиона души, и числата от първите дни на Disney+ в Централна и Източна Европа, съм сигурен, че целта ни е постижима.

Колко различно ще бъде съдържанието на отделните пазари?

Голяма част от оригиналните филми и сериали на Disney+ са достъпни на всички пазари, на които услугата присъства. Що се отнася до заглавията от нашата колекция (library titles) - наличността може да варира в зависимост от съществуващите лицензионни сделки в различните страни. Още от старта на Disney+ в България абонатите имат възможност да гледат епизодите на Obi-Wan Kenobi, който направи глобална премиера, еднo от най-актуалните заглавия от Marvel - Moon Knight, както и най-новото от развлекателното съдържание с продукции като Pam & Tommy или The Kardashians.

Кога ще имате български превод за съдържанието тук?

Разглеждаме възможността за добавяне на още езици в бъдеще, но в момента все още не можем да споделим конкретни срокове.

Планирате ли да си партнирате с телекомите за комбинирани пакети, както например HBO Max?

За момента Disney+ се предлага в България като индивидуална услуга, която може да бъде гледана на редица устройства. Все пак разглеждаме различни варианти и ще споделим повече детайли, когато можем да потвърдим нещо конкретно.

Какви са наблюденията ви за стрийминг конкуренцията в България? Смятате ли, че местните потребители могат да си позволят да плащат за няколко различни услуги?

Следим отблизо ситуацията в България и в цяла Централна и Източна Европа. Стартирахме уникална услуга с отлично предложение по отношение на цена към добавена стойност, която осигурява на абонатите неограничен достъп до заглавия от нашите обичани брандове (Disney, Pixar, Marvel, Star Wars и National Geographic), както и развлекателно съдържание от Star. Disney+ предлага изживяване, което е лесно за управление, има персонализирани препоръки и висококачествена картина. Услугата дава възможност и за едновременно стриймване на до 4 устройства и неограничено изтегляне на съдържание, което не се таксува допълнително и е валидно за всички видове абонаменти.

Интервюто взе Константин Николов

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    16лв на месец за ограничен каталог от продукции само на Disney, плюс още толкова само за Netflix, плюс още толкова само за Amazon, плюс още толкова само за Apple, плюс още толкова само за HBO Max. Малко ми се завъртя главата. Аз идвам от времето на комунистическата диктатура, когато в България имаше само една телевизия, по която гледаш какъвто руски филм ти пуснат вечерта и не се оплакваш. Така че ще мина и без тези излишни глезотии.

    Нередност?
Нов коментар