🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мажоритарният собственик на "Спортал.бг" инвестира 50 млн. паунда в LiveScore

Швейцарската Ringier купува дял от 10% в глобалния лидер за спортни резултати на живо

Стилян Шишков влиза в надзорния съвет на LiveScore Group
Стилян Шишков влиза в надзорния съвет на LiveScore Group
Стилян Шишков влиза в надзорния съвет на LiveScore Group    ©  Надежда Чипева
Стилян Шишков влиза в надзорния съвет на LiveScore Group    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Мажоритарният собственик на българската медийна компания "Спортал.бг" - швейцарската Ringier, инвестира 50 млн. паунда през подразделението си Ringier Sports Media Group в компанията за спортни резултати в реално време LiveScore Group. Финансови подробности около сделката не бяха обявени, освен че оценява бизнеса на Livescore на 500 млн. паунда, т.е. купувачът ще притежава дял около 10%.

Старши партньор в Ringier Sports Media Group е основателят на "Спортал.бг" Стилян Шишков, който след сделката ще влезе в надзорния съвет на LiveScore Group. Ringier придоби дял от 51% в "Спортал.бг" и 66% в свързаното дружество "Диджитал венчърс" през март миналата година. Компаниите имат общ бизнес от лятото на 2018 г., когато създадоха румънското дружество Ringier Sportal S.R.L., с цел да придобият румънската медия Gazeta Sporturilor, тогава собственост на Intact Media Group.

В българската медийна група Sportal влизат едноименният спортен сайт, новинарските Novini.bg и Profit.bg, както и няколко други специализирани портала. "Диджитал венчърс" от своя страна разработва системи за управление на медийно съдържание, с конкретна насоченост спортна журналистика и спортни рекламодатели. Шишков държи 1% в "Спортал.бг" (48% има Тодорка Шишкова), както и 34% в "Диджитал венчърс".

В официалното съобщение за сделката се казва, че оперативен фокус на новото партньорство ще бъде разрастването на бизнеса на LiveScore в Централна и Източна Европа. Пред "Капитал" Стилян Шишков заяви, че целта е след време създаването на водеща медийна група в световен мащаб. "Интересуваме се и от други компании в сектора", коментира Шишков. Той допълни, че партньорството с LiveScore ще доведе до ползи за всички участници в сделката, които ще споделят ноу-хау. Специално за България очакванията са разширяване на екипа основно с IT специалисти. "В момента във всичките ни компании в България работят около 200 души. Искаме страната да е център за бизнеса на Ringier", коментира Шишков.

Базираната в Лондон LiveScore Group е създадена през 2019 г., след като беше отделена от Gamesys Group, и се превърна в една от най-популярните платформи за спортни резултати на живо. Лице на компанията е суперзвездата Кристиано Роналдо. Под нейна шапка са и платформите за спортни залагания LiveScore Bet и Virgin Bet. Годишните приходи на LiveScore са около 100 млн. паунда, се казва в прессъобщението за сделката. От своя страна Ringier има интереси в медиите, е-търговията и забавленията, като има около 6400 служители в 19 държави. Приходите й за 2021 г. са 965 млн. швейцрски франка. За миналата година оборотът на "Спортал.бг" достигна 21 млн. лв. спрямо 11.4 млн. лв. година по-рано, докато печалбата е 13.4 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 2

    Не ми е много ясно как Спортал генерират приходите си. Преди, когато посещавах сайта им, рекламите почти липсваха, но се генерираха 8-цифрени приходи.

    Би било интересно да се разбере повече за бизнес модела им.

    Нередност?
Нов коментар