🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сложната сделка Меси да заиграе в САЩ

Отблъсквайки интереса на Саудитска Арабия, "Интер Маями" мобилизира най-големите спонсори на лигата - Apple и Adidas, за да доведе аржентинската звезда в САЩ

"Интер Маями" не обяви условията на договора на Меси, но според запознат със споразумението източник сделката се очертава като една от най-сложните в историята на лигата
"Интер Маями" не обяви условията на договора на Меси, но според запознат със споразумението източник сделката се очертава като една от най-сложните в историята на лигата
"Интер Маями" не обяви условията на договора на Меси, но според запознат със споразумението източник сделката се очертава като една от най-сложните в историята на лигата    ©  Reuters
"Интер Маями" не обяви условията на договора на Меси, но според запознат със споразумението източник сделката се очертава като една от най-сложните в историята на лигата    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Темата накратко
  • Това е най-значимата сделка за американския футбол, откакто Дейвид Бекъм се присъедини към "Лос Анджелис галакси" през януари 2007 г.
  • Меси ще получава заплата от клуба и възнаграждения от двата най-големи търговски партньора на МЛС - Apple и Adidas.
  • Сделката отваря вратата на Меси и за по-дългосрочна инвестиция - дава му възможност да закупи дял в клуба, след като спре да играе.

Подобно на много богати латиноамериканци, Лионел Меси се мести в Маями. За разлика от повечето от тях обаче той може да живее навсякъде - и ако беше избрал Рияд, щеше да е с милиард долара по-богат. Защо тогава най-известният футболист в света е решил да приключи кариерата си в "Интер Маями" - отбор на последно място в страна, където футболът е в най-добрия случай четвъртият по популярност спорт?

В деня, в който през 2018 г. Дейвид Бекъм представи своя отбор в Мейджър лийг сокър (МЛС) - "Интер Маями", той получи съобщение от един от най-великите играчи на всички времена.

Поздравления, написа Лионел Меси в публикация в социалните мрежи. "И кой знае, може би след няколко години ще можеш да ми се обадиш."

Пет години по-късно Бекъм му се обади, а Меси обяви, че ще направи следващата стъпка в кариерата си в САЩ. Това е най-значимата сделка за МЛС, откакто самият Бекъм се присъедини към "Лос Анджелис галакси" през януари 2007 г.

Меси, който седем пъти е определян за най-добър играч в света, заяви, че се е надявал да се завърне в "Барселона" - клуба, който го превърна в суперзвезда. Но когато стана ясно, че това е невъзможно, той избра МЛС. От лигата заявиха, че "остава да се финализира официалното споразумение", но че очакват сделката да бъде сключена по-късно това лято.

"Взех решение, че ще отида в Маями", казва 35-годишният Меси в интервю, публикувано от два спортни ежедневника в Барселона. "Ако нещата с Барселона не се получат, исках да напусна Европа, да се махна от светлините на прожекторите и да мисля повече за семейството си."

Той вече има апартамент в Маями и обича да прекарва ваканциите си там.

Една от най-сложните сделки

"Интер Маями" не обяви условията на договора на Меси, но според запознат със споразумението източник сделката се очертава като една от най-сложните в историята на лигата. Меси не само ще получава заплата от клуба, той ще получава възнаграждения и от двата най-големи търговски партньора на МЛС - Apple и Adidas, описва схемата The Wall Street Journal.

Миналата година Apple сключи сделка за 2.5 млрд. долара с МЛС, за да стане ексклузивен оператор на лигата в над 100 държави за 10 години, като излъчва мачове чрез MLS Season Pass на абонаментната платформа Apple TV+. Според условията на сделката Меси ще получава процент от всички нови абонаменти за услугата на лигата, каза източникът на американското издание.

Ден преди да се разбере за трансфера в "Интер Маями", Apple обяви, че си сътрудничи по документална поредица в четири части с Меси. От Apple засега отказват коментар.

Що се отнася до Adidas, компанията спонсорира Меси от 2006 г., а през 2017 г. сключи доживотен договор с него. Не е необичайно компаниите за спортни облекла да допринасят финансово за големи футболни трансфери, а в този случай Adidas има възможност да гарантира, че най-известният им актив ще бъде гледан само с екипировка на марката, тъй като Adidas доставя всички фланелки и топки за мачовете в МЛС, казва източникът. От Adidas също не са дали подробности по сделката.

Меси е "семеен човек, много стабилен в личния си живот, така че като марка той е много различен от Роналдо".

Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа икономика в Skema Business School в Париж

Първият мач на Меси с розовата фланелка на "Интер Маями" може да е още на 21 юли, когато мексиканският клуб "Крус Азул" пътува до Флорида, за да се изправи срещу него в турнира за Купата на Лигата.

Дългосрочна инвестиция

Сделката отваря вратата на Меси и за по-дългосрочна инвестиция - според запознат с договора с "Интер Маями" той дава възможност на аржентинеца да закупи дял в клуба, след като спре да играе. Клаузата повтаря споразумението на Бекъм от 2007 г., което му проправи пътя към създаването на отбор 11 години по-късно. Този пакет от мерки от МЛС, "Интер Маями", телевизионния оператор на лигата и най-големия спонсор за екипировката е безпрецедентен при придобиването на един играч. Но в случая с Меси те бяха от съществено значение и за отблъскване на друг голям интерес - от Саудитска Арабия.

От самото начало на преговорите с лагера на Меси беше ясно, че МЛС няма как да се конкурира с кралството по отношение на заплащането, където дългогодишният съперник на Меси, Кристиано Роналдо, в момента печели над 100 млн. долара годишно. Най-добре платеният играч в лигата е нападателят на ФК "Торонто" Лоренцо Инсиние, който получава общо около 14 млн. долара на сезон според човек, запознат с договора му. А най-високите основни заплати в МЛС са между 7 и 8 млн. долара според данните, публикувани от Асоциацията на играчите в МЛС.

За Меси, дори и в залеза на кариерата му, сумата винаги ще трябва да бъде значително по-висока. Приходите му в "Барселона", където за две десетилетия се превърна в най-добрия играч на своето поколение, бяха основен фактор за милиардния дълг на клуба. Ето защо, когато договорът на Меси изтече през 2021 г., "Барса" нямаше друг избор, освен да го пусне в ПСЖ - клуб, подкрепян от държавния инвестиционен фонд на Катар.

Двата сезона на Меси във Франция, макар и щедро подкрепени финансово, не могат да бъдат определени като щастливи. За сметка на това той стана световен шампион с Аржентина на първенството в Катар. Отношенията с френския клуб се разпаднаха окончателно, когато Меси пропусна задължителната тренировка, за да може да пътува до Саудитска Арабия в ролята си на посланик на Visit Saudi.

Това пътуване само подхрани още повече спекулациите, че Меси в крайна сметка ще се присъедини към тим от Саудитска Арабия. Слуховете се засилиха, след като Саудитският публичен инвестиционен фонд пое контрола над четири отбора в лигата, за да финансира масовото пазаруване на големи футболни звезди.

Но разговорите между представителите на Меси - баща му Хорхе Меси, и "Интер Маями" на Бекъм се ускориха след последния мач от сезона на ПСЖ и след като стана ясно, че "Барселона" не може да си го позволи.

Ползата за футбола в САЩ

При преминаване в Маями Меси ще даде на бързо развиващата се МЛС сериозен тласък и редовна възможност на феновете му в Северна и Южна Америка да го гледат как играе по-близо до техния часови пояс. Други големи европейски звезди, сред които Тиери Анри, Андреа Пирло и Златан Ибрахимович, са играли за известно време в МЛС в края на кариерата си.

Финансовият и спортният интерес към футбола в Северна Америка се подклажда от следващото Световно първенство по футбол за мъже, което ще се проведе на континента през 2026 г. Той бе подчертан и от нарастващите пазарни оценки на отборите от МЛС. Миналия месец британският милиардер Мохамед Мансур купи за 500 млн. долара новосъздадения франчайз на МЛС - ФК "Сан Диего", а през този сезон лигата започна изпълнението на 10-годишния си договор за излъчване на стойност 2.5 млрд. долара с Apple.

Дали Меси действително ще спечели нещо в МЛС е второстепенен въпрос. Най-голямата сделка по брандиране, която някога се е сключвала в лигата, ще го приземи в отбор, който е постигнал посредствени резултати и наскоро уволни мениджъра си. За три години съществуване "Интер Маями" никога не е бил по-напред от 12-о място в класирането. Средната посещаемост на клуба на стадиона му във Форт Лодърдейл след пандемията е около 13 700 души. Броят им със сигурност ще се увеличи от лятото, когато Меси - момчето от Аржентина, създадено в "Барселона", което отказа големите пари на Саудитска Арабия, се насочва към Южна Флорида.

Цените на билетите с рязък скок

Цените на билетите за мачовете на "Интер Маями" скочиха драстично само за няколко часа след съобщенията, че Меси ще напусне "Пари Сен Жермен" и ще премине в МЛС. Най-евтините билети на вторичния пазар скочиха с повече от 1000% за първите мачове на Меси с клуба, съобщава The Forbes. Най-евтиният билет за мача на клуба - за Купата на Лигата срещу мексиканския "Крус Азул" на 21 юли, се изстреля от 29 до 459 долара според TickPick. Цената на билета за домакинския мач срещу "Ню Йорк Ред булс" на 26 август - за който се съобщава, че ще бъде първият мач на Меси в МЛС - скочи от 30 долара на 512 долара, отново според TickPick.

Мачът на Маями срещу действащия шампион на МЛС ФК "Лос Анджелис" на 3 септември също се покачи от 81 долара за най-евтиния билет на 599 долара в първите часове след новината.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Язък ,че го достраша от танца със саби със старото му аверче Роню ...

    Нередност?
Нов коментар