🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

1 млрд. евро за Мбапе - Саудитска Арабия прекрои пазара на футболисти

Кралството налива пари в играта, за да промени поне малко имиджа си пред света

Саудитският клуб не е единственият, който се надява да се възползва от нарастващия разрив между ПСЖ и един от най-талантливите играчи
Саудитският клуб не е единственият, който се надява да се възползва от нарастващия разрив между ПСЖ и един от най-талантливите играчи
Саудитският клуб не е единственият, който се надява да се възползва от нарастващия разрив между ПСЖ и един от най-талантливите играчи    ©  Reuters
Саудитският клуб не е единственият, който се надява да се възползва от нарастващия разрив между ПСЖ и един от най-талантливите играчи    ©  Reuters
Темата накратко
  • Играта се откъсна от финансовата реалност още преди Саудитска Арабия да започне да изсипва огромни пари.
  • Френският футболист на ПСЖ отказа да преговаря за трансфер в Саудитска Арабия.
  • Притокът на парични средства от кралството може да наруши динамиката на трансферите и заплатите в Европа.

Парите нямат никакво значение, а границите на допустимото отдавна са надхвърлени. Дори ако оставите без внимание етичните въпроси за произхода на парите, намерението на "Ал Хилал" да плати 1 млрд. евро за Килиан Мбапе, за да играе за тях само една година в първенството на Саудитска Арабия, трябва да е достатъчна, за да се почувствате зле като фен на футбола. Но отвъд емоциите неприятната мисъл е, че подобна сделка има смисъл. Ако прецените ситуацията, в която се намира сега Мбапе, и приемете всичко за чиста монета, преместването в Саудитска Арабия за една година е най-хладнокръвното логично решение, макар че Мбапе засега отказва да преговаря.

Ситуацията в момента

Мбапе, един от най-добрите играчи в света, иска да напусне "Пари Сен Жермен" в края на договора си през 2024 г., и то почти сигурно в посока "Реал Мадрид". Настоящата позиция на ПСЖ е, че Мбапе или трябва да подпише едногодишното удължаване на договора си, или ще бъде продаден сега. Ако не направи нито едно от тези две неща, изглежда, че ръководството на клуба ще го извади от първия отбор за целия следващ сезон. Офертата от "Ал Хилал" (сега собственост на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия) е за 300 млн. долара за ПСЖ и за 700 млн. евро под формата на заплати за Мбапе.

Така че, ако алтернативите му са да стои и да не прави нищо в продължение на една година с парите, които печели в момента, или да играе футбол, дори и да не е на особено високо ниво, за около 20 пъти повече пари от тези, които печели, то второто не само изглежда привлекателно, но и прави първото да изглежда нелепо, отбелязва The Athletic в коментар, след като офертата стана ясна. Няколко дни по-късно Мбапе обяви, че няма да преговаря със саудитския клуб, чийто пратеници бяха в Париж.

Без връзка с финансовата реалност

За създалата се нелепа ситуация не е виновен Мбапе, а развитието на футбола през последните години. Играта се откъсна от финансовата реалност още преди Саудитска Арабия да започне да изсипва огромни пари, сега ситуацията просто става още по-абсурдна. Парите, вложени от Саудитска Арабия през тази година във футбола, само ускориха този процес и до известна степен накараха специалистите да онемеят.

Но в интерес на истината и в други сектори е имало етап на приспособяване. Един такъв е пазарът на имоти в най-развитите страни, където цените преди 20 години са изглеждали фантастични и по джоба само на много богатите, докато сега изглеждат напълно разумни. Така с промяната на реалността се променя и възприятието на хората.

"Финансовото влияние на Саудитска Арабия и нейната футболна лига е променило пазара на трансфери и елитните клубове трябва да са наясно какво се случва."

Хосеп Гуардиола, мениджър на "Манчестър сити"

Във футбола обаче сегашната ситуация трудно може да се приеме за нормална. Аргументът за оправдаване на сумите, която получават играчите, винаги е бил, че щом играта генерира тези пари, то със сигурност е редно футболистите да получават по-голямата част от тях. Но това не се случва в Саудитска Арабия. Играта не генерира пари, а вместо това те се наливат от държавата, за да промени поне малко имиджа си пред света. Това се случва и на други места освен в Саудитска Арабия, но Рияд го прави твърде показно в момента.

Светкавична промяна на трансферния пазар

Ръководители на европейския футбол и мениджъри на водещи отбори признаха, че Саудитска Арабия променя трансферния пазар. Притокът на парични средства от кралството може да наруши динамиката на трансферите и заплатите. Към 20 юли договорите са на стойност 225 млн. паунда и изпреварват по този показател испанската Ла Лига.

Високите заплати, предлагани от клубовете в Саудитска Арабия, привличат европейски играчи. Много звезди от първите пет европейски лиги вече поеха по този път, като двата емблематични примера са Кристиано Роналдо и Карим Бензема.

Финансовото влияние на Саудитска Арабия и нейната футболна лига е "променило пазара" на трансфери и елитните клубове "трябва да са наясно какво се случва", обяснява новата ситуация мениджърът на "Манчестър сити" Хосеп Гуардиола. Изказването му идва, след като "Сити" продаде алжиреца Рияд Марез в "Ал Ахли" срещу 30 млн. паунда. "Преди няколко месеца, когато Кристиано беше единственият, който замина, никой не мислеше, че толкова много топиграчи ще играят в саудитската лига. В бъдеще ще бъдат повече и затова клубовете трябва да са наясно какво се случва", казва испанецът.

През миналата седмица главният изпълнителен директор на Висшата лига Ричард Мастърс заяви, че "в момента не би бил твърде притеснен" от нарастващото влияние на Саудитска Арабия във футбола. "Не става въпрос за заплаха, това е реалност, добави Гуардиола по време на предсезонното турне на "Сити" в Азия. Те искат да създадат силна лига и засега те са лигата, която може да го направи."

Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Ерик Тен Хаг смята, че трайната привлекателност на Висшата лига на Англия все още я държи на върха. "Там [в Саудитска Арабия] има пари и те привличат играчи. Това оказва влияние в Европа, но не го виждам като проблем за Висшата лига, защото там искат да играят големите играчи. И това не ги поставя в конкуренция със САЩ или Саудитска Арабия", казва мениджърът на "Юнайтед".

"Системата за купуване на играчи, които почти са прекратили кариерата си, не е системата, която развива футбола", заяви наскоро ръководителят на УЕФА Александър Чеферин. "Подобна грешка беше допусната и в Китай", допълни той, визирайки неуспешния опит на Пекин да стане футболна сила.

Саудитска Арабия е в по-добра позиция от Китай, и то не само защото разполага с много повече пари - Публичният инвестиционен фонд разполага с повече от 600 млрд. долара. На терена Саудитска Арабия вече е континентална сила, но това не означава, че всичко е розово. Клубовете в страната често са били лошо управлявани. През 2018 г. ситуацията с дълговете стана толкова лоша, че "Ал-Наср" и "Ал-Иттихад" не бяха допуснати до участие в Шампионската лига, а клубовете бяха на червено с общо 300 млн. паунда. Престолонаследникът Мохамед Бин Салман се намеси, за да изплати дълговете им. По това време във ФИФА имаше 107 докладвани случая на неизплатени заплати и спорове. Подобни епизоди оставаха незабелязани в международен план, но сега това няма да е така.

Както Китай добре знае, това е цената, която се плаща - както и милиардите, инвестирани в трансфери и заплати - за разклащането на съществуващия ред. Предстои да разберем колко хора по света ще гледат мачовете от кралството, но почти всички във футбола ще чакат да видят дали лигата на Саудитска Арабия ще преживее своята собствена китайска криза, или ще се утвърди като основен играч в близко бъдеще.

Футболът е най-популярната игра в света заради феновете, които пълнят стадионите. На световното първенство в Катар голяма част от местната публика не знаеше защо е на трибуните. Вероятно подобна ще е ситуацията и в Саудитска Арабия. Да, огромните заплати са притегателна сила и аргументът няма ли да се преместиш навсякъде, ако ти предложат четири пъти повече, е валиден. Но не и за футболистите, които вече получават луди пари. За човек, който печели 30 хил. евро годишно, четирикратното увеличение на заплатата ще му промени живота. Но не може да се каже същото за човек, който вече получава 200 хил. евро на седмица. Какво можете да направите на практика с 800 хил. евро, което вече не можете да направите с 200 хил.?

Несигурна ситуация

Да се върнем отново към Мбапе - бъдещето му е изпълнено с несигурност и въпроси. Не е ясно дали ПСЖ ще го остави да една година на пейката, на практика само за да докаже нещо и да покаже, че клубът повече няма да бъде притискан? ПСЖ бяха окуражени от ситуацията с Лионел Меси в края на миналия сезон, когато му наложиха забрана за пропускане на тренировка, за да може да изпълни задълженията си като посланик на Visit Saudi. Те смятаха, че това е знак, че могат да се противопоставят на звездите си, че не се подчиняват на капризите на най-добрите си играчи.

Но да играеш без Меси за две седмици - играч, за когото всички знаеха, че така или иначе ще замине за Маями съвсем скоро, е съвсем различна ситуация от тази да накараш най-ценния играч в света да тренира с резервите в продължение на година, защото искаш да покажеш, че си твърд.

Не е ясно и защо "Ал Хилал" предприе такава офанзива за Мбапе, след като му предлага договор само за една година. Саудитският клуб не е единственият, който се надява да се възползва от нарастващия разрив между ПСЖ и един от най-талантливите играчи. ПСЖ е получил няколко запитвания за теоретичната цена на Мбапе. "Челси", който сега е собственост на консорциум, включващ Clearlake Capital Group, е попитал френския клуб колко би струвал играчът. "Барселона" е обсъждала сделка, при която повече от един от нейните първокласни футболисти ще пристигне в Париж при размяна.

Възможно е френският футболист да се замисли как цялата тази бъркотия ще се отрази на международния му статут. Следващото лято е европейското първенство, на което Франция вероятно ще бъде фаворит за титлата, а след това са олимпийските игри в Париж. Доколко решението му ще бъде повлияно от това какъв ще бъде най-добрият начин за него да се подготви за тези турнири?

В момента никой не знае какво ще се случи. Дори Мбапе. Фактът, че той вкарва хеттрик на финала на Световното първенство през декември, а по-малко от осем месеца по-късно се обсъжда дали ще премине в Саудитска Арабия, е доказателство, че няма смисъл от прогнози в съвременния футбол.

Изразходвани средства за футболни трансфери към 20 юли (в млн. паунда)

Висшата лига на Англия - 973

Серия А в Италия - 377

Първа Бундеслига в Германия - 350

Лига 1 във Франция - 330

Саудитската професионална лига - 225

Ла Лига в Испания - 201

Източник: talksport.com
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 2

    Рано или късно и тоя балон ще се спука ...

    Нередност?
  • 2
    sak avatar :-|
    sak
    • + 1

    До коментар [#1] от "SS":

    като имотния пазар в София ли?

    този дано замине по-скоро и да спрат да ни занимават с тази невероятна футболна драма :D

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    По вероятно е да си купуват индулгенция..

    Нередност?
Нов коментар