Meta ще работи с Factcheck.bg, за да проверява съдържание в България

Компанията майка на Facebook ще увеличи наблюдението на социалната мрежа в България след март

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Българската организация за проверка на верността на медийно съдържание Factcheck.bg ще стане официален партньор на Meta и ще започне да проверява съдържание във Facebook от март. Това обяви самата Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, по време на пресконференция пред български журналисти. Factcheck.bg ще бъде втората организация, с която Meta работи в България. Първата беше френската новинарска агенция AFP, която ще продължи да проверява съдържание.

Meta работи от години с независими организации за проверка на съдържание в различни държави. Те могат да отбелязват дадена публикация като невярна или заблуждаваща, като преглеждат и оценяват точността на постове и статии чрез интервюиране на първоизточниците на информацияга, чрез справка с публични данни и извършване на анализи на снимки и видео. Не могат да трият съдържание, акаунти или отделни страници, а само да добавят контекст. И тъй като са ограничени като екип, не могат да проверяват всякакви истории, а само отделни казуси.

Проверката на съдържание е различно от модерирането на съдържание във Facebook и Instagram, за което Meta също използва външни компании. Една от тях е TELUS International, която в офиса си в България имаше отделен екип, работещ за Meta. Според информация на "Капитал" той вече не модерира съдържание на български.

Решението на Meta идва в началото на година на избори по целия свят - вот за европейски парламент, президентски избори в САЩ, парламентарни във Великобритания и т.н. Добавянето на българска партньорска организация вероятно е част от цялостна кампания за по-голямо наблюдение на съдържанието във Facebook, която има над 3 млрд. потребители, около 4 млн. от които са в България.

Сайтът Factcheck.bg е инициатива на българския клон на Асоциацията на европейската журналистика (АЕЖ). В екипа на Factcheck.bg, според сайта на организацията, работят девет души.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw

    Трябва някой да проверява българските модератори на Telus International в Есен и Дъблин.

    Нередност?
  • 4
    ivaylo_kolev avatar :-P
    Evo K

    по добре от Tellus Bulgaria

    Нередност?
Нов коментар