Meta е купила българската компания Acutance Imaging

Стартъпът работи върху възпроизвеждане на изображения, а сделката е била приключена през октомври 2023 г.

Shutterstock / Капитал    ©  Shutterstock / Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпросът защо технологичните гиганти заобикалят България отдавна терзае политици, предприемачи и журналисти. През последните години компании като Google, Microsoft и Amazon отвориха офиси или центрове за данни в съседните Румъния и Гърция, но не и в България. Оказва се, че от октомври месец България също вече може да се похвали с присъствието на представител на Big Tech. Вместо да отваря офис в страната, Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, е купила слабо известния български стартъп Acutance Imaging, като според данните в Търговския регистър собствеността е била окончателно прехвърлена през октомври 2023 г. Стойността на сделката не е обявена, като от двете страни по нея също запазиха мълчание по този въпрос.

Възпроизведи ми изображение

Acutance Imaging работи по технология за възпроизвеждане на изображения. За Meta това е важно и в контекста на основния бизнес на компанията, социалните мрежи, и в контекста на надпреварата при изкуствения интелект, където Meta иска да бъде лидер със своите отворени инструменти.

Сайтът на Acutance Imaging вече е изтрит, което предполага, че целият екип ще стане (или вече е станал) част от голямата Meta. В LinkedIn профила на Александър Начев, съосновател на Acutance Imaging, той е отбелязал, че работи в Meta като мениджър по качество на изображенията още от 2022 г.

Стара версия на сайта, която може да бъде видяна през Web Archive, показва, че компанията е предлагала продукти и услуги при възпроизвеждането на изображения в мобилни устройства, автомобилния сектор, както и консултантски услуги.

Сделката не е била обявена публично и е останала под радара. "Капитал" стигна до нея заради впечатляващия ръст в приходите на българското дружество "Акутанс имейджинг" за 2022 г., годината преди сделката - скок от 337% до 10.6 млн. лв. Този резултат я нарежда на четвърто място в софтуерния сектор на класацията "Гепард" за най-бързо растящите малки и средни компании в страната - изданието предстои да излезе в началото на март. Към ноември 2023 г. служителите в компанията са 31, като бройката им не се е променяла от почти две години.

Из Балканите на пазар

"Капитал" се свърза с Александър Начев, съосновател на Acutance Imaging, който пренасочи въпросите към компанията към пресцентъра на Meta. От там коментираха пред "Капитал", че придобиването на екипа е с цел компанията да подобри своите възможности при възпроизвеждането на изображения. От Meta добавят, че "от време на време" придобиват екипи от други технологични компании и невинаги съобщават за плановете или придобиванията си.

Сделката за българската компания е била осъществена около една година след друга балканска сделка за Meta. В началото на октомври 2022 г. компанията придоби гръцкия стартъп за аудио технологии Accusonus, като според източници в гръцката преса цената на сделката е била между 70 и 100 млн. евро.

Това вкарва и двете компании в краткия списък на неамерикански компании, придобити от Meta. Извън най-известните си сделки по придобиването на Instagram, WhatsApp, Oculus и други, Meta е купила над 100 компании от основаването си през 2004 г. насам. Много често по-малките сделки, в която графа изглежда попада и тази за българската Acutance Imaging, не се обявяват публично.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар