🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Технологичните компании са закрили 34 хил. работни места от началото на 2024 г. в преход към AI

Общо 138 IT дружества са намалили персонала си, сред тях са Microsoft, eBay и PayPal

Компаниите преразпределят ресурсите си, за да инвестират в нови области
Компаниите преразпределят ресурсите си, за да инвестират в нови области
Компаниите преразпределят ресурсите си, за да инвестират в нови области    ©  Reuters
Компаниите преразпределят ресурсите си, за да инвестират в нови области    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От началото на годината технологичните компании са закрили 34 хил. работни места, като реорганизират работната си сила, за да инвестират в нови области като генеративeн изкуствен интелект, съобщава Financial Times, позовавайки се на данни на сайта Layoffs.fyi. Според анализатори последните съкращения показват, че компаниите преразпределят ресурсите си, за да инвестират в нови области, като същевременно показват на акционерите, че продължават да се фокусират върху бюджетната дисциплина.

Съкращенията са по-малки от тези в началото на 2023 г., когато големите технологични групи, включително Meta, Amazon и Microsoft, съкратиха длъжности след бурен период на прекомерно инвестиране по време на пандемията. Като цяло през 2023 г. в технологичния сектор са били съкратени 263 хил. работни места, сочат данните на Layoffs.fyi.

Компаниите преоценяват приоритетните области за инвестиции и съкращават позиции в подразделенията с големи разходи и второстепенни дейности, казва Даниел Кеум от Columbia Business School. Експертът дава за пример платформата за видеострийминг Twitch на Amazon, която тази година съкрати стотици работни места.

Той добавя, че началото на годината, когато компаниите обявяват стратегиите си за предстоящата година, е често период на непропорционални съкращения на работни места. Кеум смята, че тазгодишните съкращения са по-скоро стратегически, отколкото сезонни - през предходните две години се наблюдаваше "преоразмеряване" на работната сила след пандемията, докато съкращенията през 2024 г. са били извършени успоредно с "активно наемане", заявява той.

Планове за съкращаване през новата година

Amazon, Microsoft, Meta, Alphabet и Spotify са сред компаниите, които сигнализираха за плановете си за съкращаване на работната сила през тази година.

"Трябва да станем по-ефективни, като намалим приоритетите на някои от съществуващите неща, но също така трябва да инвестираме в някои от новите", заяви главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек този месец. Също този месец Snap обяви, че ще съкрати една десета от глобалната си работна сила, тъй като се бори да се възстанови от спада в цифровата реклама.

Meta, която от края на 2022 г. е съкратила повече от 20 хил. работни места, заяви през февруари, че нетното увеличение на броя на служителите за годината ще бъде "минимално", въпреки че прави "значителни инвестиции" в генеративния изкуствен интелект, което включва осигуряването на таланти.

Германската SAP представи през януари план за "цялостна трансформация на компанията", която ще включва закриването на около 8 хил. работни места, тъй като компанията увеличава фокуса си върху AI. В края на 2024 г. броят на служителите й ще бъде "подобен на сегашните нива", заяви компанията, цитирана от FT.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uq avatar :-|
    uq
    • - 1
    • + 3

    eBay и PayPal не са IT компании.

    Нередност?
  • 3
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider

    После ще им трябват 150 000 меса за да може да се наемат хора да пишат промптове (демек да програмират АИ-то), за да оправят грешките произведени от АИ :)

    Нередност?
  • 4
    dlg17078677351222056 avatar :-|
    Genko Velev

    Ами уволнили са хора, които пишат глупости, защото са установили, че сериозно усложнените текстообработващи програми, които кой знае защо се наричат "ИИ" така или иначе пишат същите глупости... които са преписани от написани предишни глупости.

    Нередност?
Нов коментар