🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сметките на живота

В интернет можете да намерите различни калкулатори, с които многократно да подобрите финансовото си планиране

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С моята любима комбинация от числа в тотото на игра 6/49 имам 7% вероятност за спечеля 4-ка, а шансът ми да ударя джакпота е 0.001%. Това ми показва един от калкулаторите, който намерих в интернет, докато се чудех как да спечеля много пари.

Ако не разчитате на тотото за управление на семейното щастие, по-добре е да се насочите към други калкулатори. Онлайн вече има доста добри средства за организация на личните бюджети, които не само помагат с числата, но ви спестяват и ровене в закони, разходи за достъп до правна литература и какво ли още не. 

Ще ви разкажем за няколко от най-полезните, които може да ползвате.

Здравето струва пари и време

По правило държавата винаги първа взима своето, така че и едно от най-първите ви задължения е да се осигурявате върху възнаграждението, което получавате. Проблемът е, че понякога може да останете без здравноосигурителни права по невнимание или незнание, дори е възможност да се случат грешки в регистрите на агенциите. Можете да следите статуса си в интернет, както и ако има пропуснати периоди, да сметнете каквото дължите евентуално.

За улеснение на сайта на Националната агенция за приходите (НАП) имате възможност да сметнете задълженията си за здраве чрез специалния калкулатор.

В секцията електронни услуги (https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html) имате достъп до няколко вида услуги, като информацията за здравното осигуряване можете да получите свободно (т.е. не изискват електронен подпис). Там можете да проверите първо здравноосигурителния си статус – дали сте с прекъснати или непрекъснати здравноосигурителни права, като въведете ЕГН-то си. Ако някога не сте внасяли сумите по вашата партида за здравно осигуряване, сайтът ще ви даде информация за кои месеци става дума. По закон, ако повече от три месеца не сте се осигурявали, ще ви бъдат прекъснати здравноосигурителните права. Не е задължително да става дума за три поредни месеца. При условие че се окажете с прекъснати правата, за да ги възстановите, трябва да платите за толкова месеца, така че да станат по-малко от три.

За да разберете размера на дължимото, защото в такава ситуация ще дължите и лихви за забавянето, можете да отидете в другото приложение в електронните услуги на НАП – Здравноосигурителен калкулатор, и там да въведете месеците, за които не сте осигурявани.

Калкулаторът основно може да послужи на две групи хора - самоосигуряващите се и безработните. Дори и безработните лица без право на обезщетение и помощи дължат вноска, за да запазят здравноосигурителните си права. Размерът на вноската за тях се изчислява върху минималната работна заплата, т.е. към момента това са 16.80 лв. всеки месец. Тази вноска се отнася не само за  безработните, които не получават социални помощи и обезщетения, но и за тези, които са били повече от месец в неплатен отпуск.

Можете да изберете различни опции - ако сте безработни (самоосигуряващо се лице по чл. 40 ал. 5 от ЗЗО), вноската ще бъде смятана върху минималната работна заплата автоматично. Ако сте самоосигуряващо се лице на друго основание или земеделски производител, ще имате възможност в полето за всеки месец да въведете осигурителния си доход, върху който да бъде сметното дължимото. Лихвите за стари задължения също се смятат автоматично, те са в размер основния лихвен процент плюс на 10 пункта. Ако сте били например безработни и през миналата година нямате осигуряване за 8 месеца, ще дължите общо здравноосигурителни вноски 134.40 лв. и лихви в размер на 16.19 лв.

Колко ще ми е пенсията

Освен калкулатора на НАП за здравните вноски можете да пресмятате и пенсионните си вноски. За момента Националният осигурителен институт не предлага калкулатори за пенсионното ви осигуряване. Родените след 31.12.1960 г. могат да внасят осигуровки за пенсия на три места, така че накрая пенсията им да се формира от няколко суми. При първия стълб на пенсионната система – вноските за Държавно обществено осигуряване (ДОО), нямате особено голям контрол, защото пенсиите се регламентират със закона за бюджета всяка година. Тук важи солидарният принцип на осигуряване – работещите осигуряват доходите за останалите. Но вноските ви по другите два стълба – допълнителното задължително и допълнителното доброволно пенсионно осигуряване, отиват по ваши лични партиди във всеки от фондовете, които сте избрали, след като сте започнали да се осигурявате. Затова можете да отидете на сайтовете на вашия фонд и в секцията за универсален пенсионен фонд (където отиват вноските ви за ДЗПО, ако сте родени след 1960 г.), да въведете данните за стажа си, трудовото си възнаграждение, очакваната доходност от фонда, възрастта си и т.н. и да ви бъде изчислена месечната пенсия, която ще получавате по този стълб, след като се пенсионирате. По този начина можете да разиграете сценарии, като увеличавате или намалявате дохода си, или песимистичен и оптимистичен при определени икономически обстоятелства. Имайте предвид, че фондовете обикновено имат някакъв размер на такса за обслужване, например 5%, и такса за управление на партидата около 4% и трябва да прочетете след изчисленията на калкулатора дали сумата, която е показана, е нето от тях. Важно да имате предвид тук също и факта, че фондовете могат да променят през годините тези такси, но при всички положения това е добър ориентир за средномесечната ви пенсия след навлизането в тази фаза.

Ако внасяте месечни вноски за допълнително доброволно пенсионно осигуряване (което е подобно на сума по спестовна сметка, но освободена от данъци и осигуровки), по същия начин в сайтовете на фондовете можете да проверите състоянието на партидата и с калкулатора да си изчислите месечната пенсия при определени условия.

Моята инфлация

Друг калкулатор, който може да ви бъде полезен, е този на Националния статистически институт (НСИ). Служителите на института изчисляват индекса на потребителските цени и неговата промяна, която ни показва колко е размерът на инфлацията в страната. Той се влияе от промените на цените на стоките и услугите, но също така зависи и от тежестта, с която определена стока участва в нея – с голямо значение например са храните и по-малко отражение имат промените в цените на автомобилите. Така на този фон вие можете да изчислите вашата лична инфлация на база стоките и услугите, които потребявате. Трябва да проследите собствените си месечни разходи и да въведете в калкулатора средно разходите си по всяко перо – например за храна, горива, дрехи, режийни и т.н. За да изчислите собствената си инфлация, трябва да влезете в приложението на НСИ, което е достъпно безплатно през интернет сайта на института  http://www.nsi.bg/nsipic/.

Можете да изчислите за вашия семеен бюджет каква част по-конкретно е обезценена от инфлацията. По този начин можете да следите къде спрямо средното потребление за страната стоите, каква е структурата на разходите ви и като цяло по-лесно да оптимизирате бюджета си.  Този калкулатор не е съвършен, напротив, дори изисква груби обобщения на разходите по групи, които впоследствие може да доведат до отклонения в реалните показатели, които търсите, въпреки това може да бъде добра основа за първоначални анализи.

В интернет пространството можете да намерите още много сайтове, предлагащи калкулатори, като започнем с кредитните на финансовите съветници, който ви ориентират в условията и цените за получаване на заеми, тези на застрахователните брокери и застрахователните компании, които ви дават възможност да се ориентирате какви и колко застраховки можете да си позволите. Също се предлагат такива за изчисление на размер на нетни, брутни възнаграждения, местни данъци и такси, като се стига до калкулатори за вероятности за печалба в тотото, залагания на футболни резултати и на всякакви други спортове.

Полезни са универсалните сайтове като http://www.calculator.bg/ или http://www.kik-info.com/calculators/, на които можете например да разчитате да ви сметнат обезщетението за майчинство, данъка за колата или имота според населеното място и т.н. Най-популярните калкулатори, до които се прибягва, са тези за сравнение на финансови продукти. В такива случаи е добре да се ориентирате към специализирани сайтове като http://www.moitepari.bg/, http://www.fincity.bg/ и http://creditcenter.bg/, въпреки че много сайтове предлагат такива калкулатори, при някои са само ориентировъчни и базирани на средни стойности за пазара. Предимството на посочените специализирани сайтове е, че те могат да ви сравнят различни актуални оферти например за жилищен заем, като ви представят еднакви показатели на двата продукта, като например лихва, годишен процент на разходите и други. Можете да си въведете различни изисквания, например месечната вноска, която можете да си позволите, да поискате да видите офертите на различните кредитни институции при тези условия и да изберете кое е най-изгодно за вас. Можете да видите примерен погасителен план за следващите 20 години например и да планирате кредита и размера на доходите си по-добре. За застрахователните калкулатори нещата са малко по-трудни за изчисление, защото там се взимат предвид много повече лични детайли за застрахования и е трудно да се изчисли с точност всяка застраховка, но брокерите и застрахователите предлагат относително добри възможности да се ориентирате с калкулаторите на техните сайтове каква би била предварителната застрахователна премия при определена полица.

Ако разгледате в интернет, най-вероятно можете да намерите калкулатор за каквото си изберете.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 1
    • + 5

    Ако разгледате в интернет, най-вероятно можете да намерите калкулатор за каквото си изберете.

    Ако разгледате в ИНТЕРНЕТ, вероятно ще откриете информация за абсолютно всичко, за което успеете да се сетите :) Съвсем друг въпрос е доколко намерената информация е актуална или достоверна.

    Нередност?
  • 2
    roumen_galabinov avatar :-?
    Румен Гълъбинов
    • + 1

    Статистика за размисъл

    + 2 199 435 са пенсионерите през първата половина на т. г. Това е с 0,4% повече, отколкото през същия период на 2010 г.

    + За пенсии са платени 3,540 млрд. лв. (половината от плана за 2011 г.)

    + Средната пенсия е 266 лв. - с 1,4% повече спрямо първите 6 месеца на м. г.

    + Приходите от вноски изостават с близо 160 млн. лв. Основната причина за това са съкращенията във фирмите и намалялата заетост, както и осигуряването върху фалшиви заплати, по-ниски от истинските, които се плащат под масата.

    Нередност?
  • 3
    roumen_galabinov avatar :-(
    Румен Гълъбинов
    • + 1

    Броят на лицензираните здравноосигурителни дружества, представили годишен отчет за дейността си през 2010 г. в НСИ, е 20, като се запазва постоянен от 2008 година. По предварителни данни балансовата стойност на активите на дружествата към края на годината е 78.3 млн. лв., или с 15.5% повече в сравнение с 2009 година. Оборотът на здравноосигурителните дружества през 2010 г. по текущи цени е 42.2 млн. лв. и нараства с 10.2% спрямо 2009 година.
    Финансовият резултат от дейността им през 2010 г. е загуба в размер на 1.3 млн. лв., докато за 2009 г. е отчетена печалба от 281 хил. лева.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал