Банките започват годината със 77 млн. лв. печалба

Резултатът е по-слаб на фона на предходния месец и с 34% под отчетеното през януари 2018 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Банките в България започват годината със 77 млн. лв. печалба, което е по-слаб резултат както спрямо предходния месец декември, така и спрямо същия период на миналата година. И ако спрямо декември обяснението, че тогава резултатът беше подсилен от еднократни ефекти, на какво се дължи понижението на годишна база не е съвсем ясно.

Любопитното е, че то не идва по линия на основните приходоизточници, като нетният лихвен доход дори се покачва спрямо предходния януари с 10 млн. лв. до 230 млн. лв. При приходите от такси също има лек ръст на годишна база. Административните разходи са без промяна, а обезценките са 24 млн. лв., или с около 8 млн. лв. по-ниски от тези за първия месец на 2018 г.

Голямата разлика идва по перото други оперативни разходи, където е отчетен скок от 40 на 90 млн. лв. Не е ясно какво точно стои зад тях, но явно този счетоводен удар е при някоя от големите бани защо според данните на БНБ група 1 (включваща топ пет по активи в страната с около 60% пазарен дял) отчита едва 25.7 млн. лв. печалба, докато група 2 (всички останали без клоновете на чужди институции) - 46.8 млн. лв.

Чиста печалба

През януари нетният приход от лихви за банковия сектор възлиза на 230.4 млн. лв., а доходът от такси и комисиони е 84.8 млн. лв. Спадовете спрямо предходния месец са съответно с над 4% и близо 8%. В същото време по-малки са обезценките, правени заради лоши кредити. През първия месец на годината секторът е имал 24 млн. лв. разход по тази линия, докато през декември отрицателният ефект на обезценките бе 28.6 млн. лв.

Сравнението на януарската печалба с резултата на банковата система през декември показа сериозен спад, но следва да се имат предвид събитията с положителен знак, които спомогнаха за рекордния резултат в края на миналата година. Пример за такова бе продажбата на част от терена на бившия металургичен комбинат "Кремиковци", която подобри резултата на ПИБ, а оттам и данните на ниво система.

Растежът продължава

Резултатът на банковия сектор идва на фона на продължаващ ръст на активите до 106.9 млрд. лв. и увеличение на брутния кредитен портфейл с 384 млн. лв. до 67.4 млрд. лв. в края на януари. При кредитите за бизнеса нарастването е с 0.7%, а при кредитите за домакинствата подобрението е с 0.3%. Продължават да се трупат и депозитите в банките, които през януари са с 826 млн. лв. повече спрямо декември и достигат до 90.5 млрд. лв.

Печалбата помага да банките да увеличат собствения си капитал, като в края на януари той расте със 134 млн. лв. за сметка на резерви и натрупан доход. Ликвидният буфер е 27.9 млрд. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Всеки случай таксите са увеличени спрямо миналата година, за теглене от влог до 5000 лв. декември месец таксата беше 3,50 лв., а февруари т. г. 5,20 за същата сума.

    Нередност?
Нов коментар